ACCES GRATUIT
Procedura europeana de solutionare a litigiilor cu valoare redusa
Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat proceduri civile simplificate de solutionare a cererilor cu valoare redusa, avand in vedere faptul ca cheltuielile, intarzierile si complexitatea nu se reduc proportional cu valoarea cererii. Cu atat mai mult, in cazul litigiilor transfrontaliere, obtinerea unei hotarari rapide a instantei este foarte dificila.
Articolul continuă mai jos
In consecinta, este necesara instituirea unei proceduri europene care sa reglementeze litigiile mici si care sa faciliteze liberul acces la justitie. Aceasta procedura ar trebui sa simplifice si sa accelereze solutionarea litigiilor transfrontaliere cu valoare redusa si sa reduca costurile procedurale, oferind un instrument facultativ in completarea procedurilor nationale ale statelor membre, care nu vor fi afectate de acesta. De asemenea, regulamentul ar trebui sa faciliteze recunoasterea si executarea intr-un stat membru a hotararilor pronuntate in cadrul acestei proceduri in alt stat membru.
Astfel, Regulamentul CE 861/2007 stabileste procedura europeana de solutionare a cererilor cu valoare redusa. Aceasta procedura este paralela cu procedurile prevazute de legislatia nationala. Regulamentul suprima procedurile intermediare necesare pentru ca o decizie pronuntata intr-un stat membru in cadrul unei proceduri europene de solutionare a litigiilor cu valoare redusa sa fie recunoscuta si executata in alt stat membru.
Regulamentul se aplica in materie civila si comerciala, in litigii transfrontaliere, pentru sume care nu depasesc 2000 de euro in momentul primirii formularului de catre instanta competenta. Regulamentul nu se aplica in materie fiscala, vamala si administrativa si nici in cazul raspunderii statului pentru acte sau omisiuni comise in exercitiul puterii publice. Cu titlu exemplificativ, nu intra in campul de aplicare al Regulamentului domenii precum: capacitatea persoanelor fizice, regimul matrimonial, obligatiile alimentare, testamentele si succesiunile, falimentul, securitatea sociala, arbitrajul, dreptul muncii etc.
In sensul Regulamentului, litigiul transfrontalier reprezinta litigiul in care cel putin una dintre parti are domiciliul sau resedinta intr-ul stat membru, altul decat cel al instantei sesizate.
Pentru declansarea procedurii este necesara completarea formularului de tip A din Anexa I a Regulamentului CE 861/2007 si adresarea acestuia direct instantei competente, prin posta sau prin orice alt mijloc de comunicare admis de catre statul in care se declanseaza procedura. Acest formular cuprinde descrierea mijloacelor de proba si este insotit de toate documente justificative relevante. Procedura este scrisa. Paratul trebuie sa raspunda in termen de 30 de zile de la data la care formularul i-a fost transmis, completand partea a II-a a formularului tip C, anexat Regulamentului. Instanta pronunta decizia in termen de 30 de zile, dupa audieri sau dupa primirea tuturor informatiilor necesare pentru pronuntare. Decizia instantei este executorie.
Procedura europeana de solutionare a litigiilor mici este reglementata de dreptul procedural al statului membru in care se deruleaza procedura. Decizia este recunoscuta si executata in alt stat membru fara a fi necesara o decizie de constatare a fortei executorii.
Regulamentul CE 861/2007 este aplicabil incepand cu 1 ianuarie 2009.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)