Directiva 2005/56/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 octombrie 2005 asupra fuziunilor transfrontaliere ale societatilor de capital faciliteaza fuziunea transfrontaliera a societatilor de capital, supuse legislatiilor diferite ale statelor membre.
Cu exceptia cazurilor expres prevazute de aceasta directiva, fiecare societate care este implicata intr-o fuziune transfrontaliera ramane supusa legislatiei si procedurilor nationale care se aplica in cazul unei fuziuni nationale.
In principiu, legislatiile nationale la care se face referire in aceasta directiva nu trebuie sa limiteze libertatea de stabilire sau libera circulatie a capitalului, cu exceptia restrictiilor conforme jurispudentei Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene.
Directiva 2005/56/CE se aplica in cazul fuziunilor societatilor de capital constituite conform legislatiei unui stat membru si care au sediul statutar, administratia centrala sau sediul social in interiorul Comunitatii, daca cel putin doua dintre ele sunt supuse legislatiilor unor state membre diferite. In textul directivei sunt definite notiunile de “societate de capital” si “fuziune”, dupa cum urmeaza:
Societatea de capital este societatea vizata de art. 1 al Directivei 68/151/CE, sau o societate cu capital social, cu personalitate juridica, cu patrimoniu distinct, care raspunde de datoriile societatii si care este supusa, conform legislatiei nationale, unor conditii referitoare la garantiile prevazute in Directiva 65/151/CE pentru protejarea intereselor asociatilor si a tertilor. Articolul 1 al Directivei 68/151/CE contine o enumerare limitativa a tipurilor de societati la care se aplica, pentru cele sase state membre ale Uniunii Europene la momentul adoptarii directivei, 9 martie 1968.
Fuziune este operatiunea prin care:
-una sau mai multe societati de capital isi transfera patrimoniul unei societati preexistente;
-doua sau mai multe societati de capital isi transfera patrimoniul unei societati noi;
-o sacietate de capital isi transfera intregral patrimoniul unei societati care detine totalitatea partilor sale sociale.
Exista o serie de conditii referitoare la fuziunea transfrontaliera:
-cu exceptia prevederilor contrarea ale Directivei, fuziunea societatilor de capital nu este permisa decat societatilor care pot fuziona conform legislatiei nationale;
-o societate de capital care participa la o fiziune transnationala este supusa legislatiei nationale a statului respectiv.
Organele de conducere sau de administratie ale fiecarei societati care fuzioneaza stabilesc un proiect de fuziune transfrontaliera care trebuie sa cuprinda o serie de prevederi, enumerate in textul Directivei. Acest proiect trebuie publicat, conform legislatiilor nationale, cu cel putin o luna inaintea datei la care adunarea generala a actionarilor se pronunta asupra fuziunii. De asemenea, organele de conducere sau de administratie ale fiecarei societati care fuzioneaza intocmesc un raport, in atentia asociatilor, in care detaliaza si justifica aspectele juridice si economice ale fuziunii transfrontaliere si consecintele fuziunii asupra asociatilor, creditorilor si salariatilor.
Un raport al unui expert independent trebuie sa fie pus la dispozitia asociatilor cu cel putin o luna inainte de data intalnirii adunarii generale a fiecarei societati care fuzioneaza. In functie de legislatia nationala a fiecarui stat membru expertul independent poate fi o persoana fizica sau juridica. Daca toti asociatii societatilor de capital implicate in fuziune sunt de acord, raportul expertului independent poate sa lipseasca. In urma consultarii acestui raport, adunarea generala a fiecarei societati care fuzioneaza se pronunta asupra aprobarii proiectului comun de fuziune transfrontaliera.
Fiecare stat membru trebuie sa desemneze un tribunal, notar sau o alta autoritate competenta sa controleze legalitatea fuziunii transfrontaliere, pentru partea care revine societatii nationale. In urma controlului, autoritatea desemnata elibereaza societatii un certificat care atesta, intr-o maniera incontestabila, indeplinirea corecta a formalitatilor prealabile fuziunii.
Efectele fuziunii transfrontaliere sunt diferentiate in functie de modalitatea acesteia:
pentru cazurile a si c :
-transmiterea universala a patrimoniului - transmiterea tuturor elementelor de activ si de pasiv ale societatii absorbite catre societatea care o absoarbe;
-asociatii societatii absorbite devin asociati in societatea care absoarbe;
-societatea absorbita isi inceteaza existenta.
pentru cazul b :
-transmiterea universala a patrimoniului - transmiterea tuturor elementelor de activ si de pasiv ale societatilor care fuzioneaza catre societatea nou creata;
-asociatii societatilor care fuzioneaza devin asociati ai societatii nou create;
-societatile care fuzioneaza isi inceteaza existenta.
Nota AvocatNet:
Numai legislatia europeana din editia printata a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene poate fi considerata autentica
Comentarii articol (0)