În sensul prezentelor norme metodologice, beneficiarilor prevãzuþi la art. 2 din Legea nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulãrii achiziþionãrii de calculatoare li se acordã un ajutor financiar ce reprezintã echivalentul în lei a 200 de euro pentru achiziþionarea unui calculator personal nou.
Configuraþia minimã obligatorie a calculatoarelor pentru achiziþionarea cãrora se acordã ajutor financiar potrivit Legii nr. 269/2004 este un calculator cu procesor 1,6 GHz, 128 MB RAM ºi 40 GB hard disk sau echivalent. Calculatorul personal este constituit cel puþin din procesor, memorie volatilã, dispozitive de stocare permanentã (hard disk), tastaturã, mouse ºi monitor.
Depunerea cererilor pânã la 1 septembrie 2004. Evaluarea cererilor de cãtre comisiile din unitãþile ºi instituþiile de învãþãmânt pânã la 15 septembrie 2004. Centralizarea cererilor la Comisia centralã, prin intermediul portalului dedicat 1-20 septembrie 2004. Afiºarea pe Internet a listei de cereri eligibile 25 septembrie 2004.
Afiºarea pe Internet a listei de beneficiari 2004 1 octombrie 2004. Depunerea contestaþiilor 1-3 octombrie 2004. Rezolvarea contestaþiilor 1-13 octombrie 2004. Eliberarea bonurilor valorice 1-15 octombrie 2004. Achiziþionarea de calculatoare în termen de 30 de zile de la primirea bonului valoric 1 oct. - 15 noiembrie 2004.
Beneficiari ai acestui ajutor sunt persoanele prevãzute la art. 2 din Legea nr. 269/2004 care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiþii:
a) sunt elevi/studenþi în învãþãmântul de stat sau particular acreditat, în vârstã de pânã la 26 de ani;
b) au un venit brut pe membru de familie sub 1,5 milioane lei.
Beneficiarii Legii nr. 269/2004 se pot prezenta la oricare agent economic care comercializeazã calculatoare ºi pot achiziþiona calculatoare în baza bonului valoric în original, achitând diferenþa de preþ care depãºeºte contravaloarea ajutorului financiar. În situaþia în care furnizorul acceptã, diferenþa de preþ prevãzutã mai sus poate fi plãtitã de beneficiar ºi în rate. În aceste cazuri, bonul valoric obþinut de cãtre beneficiarii Legii nr. 269/2004 de la unitãþile/instituþiile de învãþãmânt poate constitui avans pentru achiziþionarea calculatoarelor.
Normã metodologicã din 13/08/2004, pentru aplicarea Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulãrii achiziþionãrii de calculatoare
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 794 din 27/08/2004
Art. 1. - (1) În sensul prezentelor norme metodologice, beneficiarilor prevãzuþi la art. 2 din Legea nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulãrii achiziþionãrii de calculatoare li se acordã un ajutor financiar ce reprezintã echivalentul în lei a 200 de euro pentru achiziþionarea unui calculator personal nou.
(2) Configuraþia minimã obligatorie a calculatoarelor pentru achiziþionarea cãrora se acordã ajutor financiar potrivit Legii nr. 269/2004 este un calculator cu procesor 1,6 GHz, 128 MB RAM ºi 40 GB hard disk sau echivalent.
(3) Calculatorul personal este constituit cel puþin din procesor, memorie volatilã, dispozitive de stocare permanentã (hard disk), tastaturã, mouse ºi monitor.
Art. 2. - (1) Beneficiari ai acestui ajutor sunt persoanele prevãzute la art. 2 din Legea nr. 269/2004 care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiþii:
a) sunt elevi/studenþi în învãþãmântul de stat sau particular acreditat, în vârstã de pânã la 26 de ani;
b) au un venit brut pe membru de familie sub 1,5 milioane lei.
(2) Ajutorul se acordã o singurã datã în cadrul unei familii.
(3) În sensul prezentelor norme metodologice, termenul familie desemneazã soþul ºi soþia sau soþul, soþia ºi copiii lor necãsãtoriþi, care locuiesc ºi gospodãresc împreunã.
(4) Este asimilatã termenului "familie" ºi situaþia persoanei necãsãtorite care locuieºte împreunã cu copiii aflaþi în întreþinerea sa.
(5) În sensul definiþiei prevãzute la alin. (3) se asimileazã termenului "familie" bãrbatul ºi femeia necãsãtoriþi, cu copiii lor ºi ai fiecãruia dintre ei, care locuiesc ºi gospodãresc împreunã.
(6) Prin termenul copil se înþelege copilul provenit din cãsãtoria soþilor, copilul unuia dintre soþi, copilul adoptat, precum ºi copilul încredinþat unuia sau ambilor soþi ori dat în plasament familial ori pentru care s-a instituit tutela sau curatela potrivit legii.
Art. 3. - (1) Pentru obþinerea ajutorului aferent achiziþionãrii unui calculator în baza Legii nr. 269/2004, beneficiarii întocmesc o cerere conform modelului prevãzut în anexa nr. 2, pe care o depun la unitatea/instituþia de învãþãmânt la care este înscris elevul/studentul.
(2) Cererea prevãzutã la alin. (1) va fi completatã de studentul care solicitã acest ajutor ori, în cazul elevilor, de un pãrinte, tutore sau curator, dupã caz.
(3) Cererea prevãzutã la alin. (1) va fi însoþitã de urmãtoarele documente:
a) copie a certificatului de naºtere sau a actului de identitate al elevului/studentului, iar în cazul elevilor, împreunã cu o copie a actului de identitate al pãrintelui/ocrotitorului legal, precum ºi a actului care sã dovedeascã calitatea de ocrotitor legal, dupã caz;
b) copii ale certificatelor de naºtere sau ale actelor de identitate, dupã caz, ale celorlalþi membri ai familiei;
c) adeverinþã de la instituþiile de învãþãmânt/unitãþile din care sã rezulte calitatea de elev sau student a celorlalþi fraþi/surori;
d) acte doveditoare, în original, privind veniturile membrilor familiei.
(4) Documentele prevãzute la alin. (3) lit. a) ºi b) se vor depune în copie, cu condiþia ca, la depunerea cererii, solicitantul sã prezinte ºi actele în original.
(5) Persoanele din cadrul unitãþii/instituþiei de învãþãmânt, desemnate de cãtre preºedintele comisiei din unitatea/instituþia de învãþãmânt, vor confrunta actele prevãzute la alin. (3) cu copiile, iar pe acestea din urmã vor trece menþiunea "conform cu originalul" pe fiecare paginã, sub care vor semna atât primitorul, cât ºi solicitantul.
Art. 4. - La stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent, realizate de membrii familiei în luna precedentã depunerii cererii, cu excepþia: alocaþiei de stat, alocaþiei suplimentare pentru familiile cu mulþi copii, burselor de studii ºi burselor sociale.
Art. 5. - (1) Cererea prevãzutã la art. 3, însoþitã de documentele prevãzute la art. 3 ºi 4, se depune pânã la data de 1 septembrie pentru anul 2004 ºi pânã la data de 31 martie, începând cu anul 2005, la comisia din unitatea/instituþia de învãþãmânt la care este înscris elevul/studentul care solicitã ajutorul financiar.
(2) Solicitanþii vor actualiza cererile ºi documentele anexate, pânã cel târziu la data limitã prevãzutã de lege pentru depunerea cererilor, respectiv 1 septembrie 2004 ºi 31 martie, începând cu anul 2005.
Art. 6. - (1) La nivelul fiecãrei unitãþi de învãþãmânt preuniversitar se constituie o comisie formatã din 3 persoane, în termen de 5 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice.
(2) Componenþa comisiei este urmãtoarea:
a) directorul unitãþii de învãþãmânt - preºedinte;
b) profesorul responsabil de burse - membru;
c) secretarul unitãþii de învãþãmânt - membru.
(3) Comisia constituitã potrivit prevederilor alin. (2) are urmãtoarele atribuþii:
a) afiºeazã la loc vizibil în unitatea de învãþãmânt Legea nr. 269/2004, normele metodologice ºi lista documentelor necesare pentru întocmirea dosarului;
b) verificã existenþa tuturor documentelor necesare prevãzute de prezentele norme metodologice ºi certificã conformitatea copiilor cu documentele în original;
c) înregistreazã dosarele cuprinzând cererile ºi documentele care dovedesc eligibilitatea, cu numãr ºi datã;
d) dupã verificarea documentelor elibereazã persoanelor beneficiare un document care sã ateste primirea dosarului;
e) verificã eligibilitatea solicitanþilor ºi transmite comisiei judeþene, respectiv a municipiului Bucureºti, situaþia centralizatoare a dosarelor înregistrate;
f) dupã aprobarea cererilor de ajutor conform art. 10 din prezentele norme metodologice, elibereazã beneficiarilor Legii nr. 269/2004 bonuri valorice pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulãrii achiziþionãrii de calculatoare, conform modelului prezentat în anexa nr. 3, ºi înregistreazã eliberarea acestora. Fiecare bon valoric este identificat unic la nivel naþional prin serie ºi numãr. Bonurile valorice sunt valabile numai pentru anul calendaristic în curs;
g) dupã achiziþionarea calculatorului de cãtre fiecare elev beneficiar al prevederilor Legii nr. 269/2004, comisia primeºte de la acesta dovezile achiziþiei (factura sau factura fiscalã, dupã caz, ºi procesul-verbal de predare-primire a calculatorului) ºi le înainteazã comisiei judeþene, respectiv a municipiului Bucureºti. Cele douã documente se vor depune de cãtre elev în copie, cu condiþia ca la depunerea lor solicitantul sã prezinte ºi actele în original. Comisia ºi solicitantul vor semna copiile depuse pe fiecare paginã pentru conformitate cu originalul.
Art. 7. - (1) La nivelul fiecãrui inspectorat ºcolar judeþean, respectiv al municipiului Bucureºti, se constituie o comisie formatã din 3 persoane, prin numire de cãtre inspectorul ºcolar general, în termen de 5 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice.
(2) Componenþa comisiei este urmãtoarea:
a) inspectorul ºcolar general adjunct - preºedinte;
b) secretarul inspectoratului ºcolar judeþean, respectiv al municipiului Bucureºti - membru;
c) un informatician - membru.
(3) Comisia constituitã la nivelul fiecãrui inspectorat ºcolar judeþean, respectiv al municipiului Bucureºti, are urmãtoarele atribuþii:
a) verificã ºi centralizeazã, la nivel de judeþ sau al municipiului Bucureºti, situaþiile centralizatoare ale documentelor primite de la unitãþile de învãþãmânt preuniversitar;
b) înregistreazã elevii eligibili pe portalul pentru achiziþii PC cu ajutor financiar;
c) transmite cãtre comisiile din unitãþile de învãþãmânt preuniversitar bonurile valorice necesare pentru achiziþionarea calculatorului;
d) centralizeazã de la comisiile din unitãþile de învãþãmânt ºi transmite Comisiei centrale pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 269/2004, denumitã în continuare Comisia centralã, din cadrul Ministerului Educaþiei ºi Cercetãrii situaþia centralizatoare a documentelor doveditoare achiziþionãrii calculatoarelor de cãtre beneficiari;
e) informeazã Comisia centralã asupra situaþiei eliberãrii bonurilor valorice, achiziþionãrii de calculatoare, cererilor de decontare depuse de cãtre agenþii economici ºi efectuãrii plãþilor cãtre agenþii economici.
(4) Comisiile constituite la nivelul fiecãrui inspectorat ºcolar judeþean, respectiv al municipiului Bucureºti, asigurã preluarea certificatului digital care permite accesul protejat la portalul pentru achiziþii PC cu ajutor financiar ºi asigurã introducerea în portal a tuturor informaþiilor despre beneficiarii prevederilor Legii nr. 269/2004.
Art. 8. - (1) La nivelul fiecãrei instituþii de învãþãmânt superior de stat sau particular acreditate se constituie o comisie formatã din 3-7 persoane, prin numire de cãtre rectorul instituþiei, în termen de 5 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice.
(2) Componenþa comisiei este stabilitã de cãtre biroul senatului instituþiei de învãþãmânt superior prevãzute la alin. (1).
(3) Comisia prevãzutã la alin. (2) are urmãtoarele atribuþii:
a) afiºeazã la loc vizibil în cadrul facultãþilor Legea nr. 269/2004, prezentele norme metodologice ºi lista documentelor necesare pentru întocmirea dosarului;
b) înregistreazã dosarele cuprinzând cererile ºi documentele anexate cu numãr ºi datã;
c) verificã existenþa tuturor documentelor necesare prevãzute de prezentele norme metodologice ºi certificã conformitatea cu originalul;
d) dupã verificarea documentelor elibereazã persoanelor beneficiare un document care sã ateste primirea dosarului;
e) verificã eligibilitatea solicitanþilor ºi înregistreazã pe portalul pentru achiziþii PC cu ajutor financiar studenþii eligibili;
f) dupã aprobarea cererilor de ajutor conform art. 10 din prezentele norme metodologice, elibereazã beneficiarilor Legii nr. 269/2004 bonurile valorice pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulãrii achiziþionãrii de calculatoare ºi înregistreazã eliberarea acestora;
g) dupã achiziþionarea calculatorului de cãtre fiecare student beneficiar al Legii nr. 269/2004, primeºte documentele doveditoare ale achiziþiei (factura sau factura fiscalã, dupã caz, ºi procesul-verbal de predare-primire a calculatorului). Cele douã documente se vor depune de cãtre student în copie, cu condiþia ca la depunerea lor solicitantul sã prezinte ºi actele în original. Comisia ºi solicitantul vor semna copiile depuse pe fiecare paginã pentru conformitate cu originalul;
h) întocmeºte ºi transmite Comisiei centrale din cadrul Ministerului Educaþiei ºi Cercetãrii situaþia centralizatoare a documentelor doveditoare ale achiziþionãrii calculatoarelor de cãtre beneficiari, în vederea obþinerii alocaþiilor bugetare necesare plãþii furnizorilor;
i) informeazã Comisia centralã asupra situaþiei cererilor depuse, situaþiei eliberãrii bonurilor valorice, achiziþionãrii de calculatoare, cererilor de decontare depuse de cãtre agenþii economici, efectuãrii plãþilor cãtre agenþii economici.
(3) Comisiile constituite la nivelul fiecãrei universitãþi asigurã preluarea certificatului digital care permite accesul protejat la portalul pentru achiziþii PC cu ajutor financiar ºi asigurã introducerea în portalul pentru achiziþii PC cu ajutor financiar a tuturor informaþiilor despre beneficiarii prevederilor prezentelor norme metodologice.
Art. 9. - (1) La nivelul Ministerului Educaþiei ºi Cercetãrii se constituie Comisia centralã pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 269/2004.
(2) Comisia centralã se stabileºte ºi se numeºte prin ordin al ministrului educaþiei ºi cercetãrii în termen de 5 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice.
(3) Comisia prevãzutã la alin. (2) are urmãtoarele atribuþii:
a) coordoneazã activitatea comisiilor judeþene, respectiv a municipiului Bucureºti, a comisiilor din unitãþile ºi instituþiile de învãþãmânt;
b) centralizeazã situaþiile centralizatoare primite de la comisiile judeþene, respectiv a municipiului Bucureºti, ºi comisiile din instituþiile de învãþãmânt superior;
c) valideazã lista persoanelor beneficiare ale prevederilor Legii nr. 269/2004, în ordinea crescãtoare a venitului brut lunar pe membru de familie, cu încadrarea în bugetul aprobat anual cu aceastã destinaþie Ministerului Educaþiei ºi Cercetãrii, ºi atribuie numere unice de identificare fiecãrui beneficiar de ajutor financiar. Lista se aprobã prin ordin al ministrului educaþiei ºi cercetãrii;
d) distribuie comisiilor judeþene, respectiv a municipiului Bucureºti, ºi comisiilor din instituþiile de învãþãmânt superior lista beneficiarilor conform ordinului ministrului educaþiei ºi cercetãrii;
e) distribuie comisiilor judeþene, respectiv a municipiului Bucureºti, ºi comisiilor din instituþiile de învãþãmânt superior bonurile valorice aferente beneficiarilor ajutorului financiar;
f) centralizeazã situaþia eliberãrii bonurilor valorice, achiziþionãrii de calculatoare, cererilor de decontare depuse de cãtre agenþii economici, efectuãrii plãþilor cãtre agenþii economici;
g) publicã în cadrul portalului dedicat informaþii de interes public, raportãri despre activitãþile comisiilor; lista beneficiarilor; informaþii de contact al comisiilor judeþene, respectiv a municipiului Bucureºti, al comisiilor din unitãþile ºi instituþiile de învãþãmânt; informaþii despre achiziþiile efectuate.
Art. 10. - (1) Ordinul ministrului educaþiei ºi cercetãrii pentru aprobarea listei nominale a beneficiarilor Legii nr. 269/2004 ºi venitul maxim brut lunar pe membru de familie pentru care se acordã ajutorul financiar se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Modelul listei beneficiarilor prevederilor Legii nr. 269/2004 care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, ºi prin intermediul portalului pentru achiziþii PC cu ajutor financiar este prevãzut în anexa nr. 4.
Art. 11. - (1) În termen de 2 zile de la data publicãrii listei nominale a solicitãrilor aprobate în Monitorul Oficial al României, Partea I, solicitanþii pot depune contestaþii la comisia de contestaþii din cadrul inspectoratului ºcolar judeþean, respectiv al municipiului Bucureºti, respectiv din cadrul instituþiei de învãþãmânt superior.
(2) Comisia de contestaþii va rezolva eventualele contestaþii în termen de 15 zile de la depunerea acestora.
(3) Comisia de contestaþii este compusã din inspectorul ºcolar general ºi 2 inspectori ºcolari, la nivelul inspectoratului ºcolar general, respectiv al municipiului Bucureºti, respectiv din rector ºi 2 membri ai senatului la instituþiile de învãþãmânt superior.
(4) La nivelul Ministerului Educaþiei ºi Cercetãrii se constituie o comisie de contestaþii numitã prin ordin al ministrului educaþiei ºi cercetãrii.
Art. 12. - (1) Beneficiarii Legii nr. 269/2004 se pot prezenta la oricare agent economic care comercializeazã calculatoare ºi pot achiziþiona calculatoare în baza bonului valoric în original, achitând diferenþa de preþ care depãºeºte contravaloarea ajutorului financiar.
(2) În situaþia în care furnizorul acceptã, diferenþa de preþ prevãzutã la alin. (1) poate fi plãtitã de beneficiar ºi în rate. În aceste cazuri, bonul valoric obþinut de cãtre beneficiarii Legii nr. 269/2004 de la unitãþile/instituþiile de învãþãmânt poate constitui avans pentru achiziþionarea calculatoarelor.
(3) Este interzisã acordarea de cãtre agentul economic a unui rest de bani la bonul valoric.
Art. 13. - (1) Agentul economic va vinde calculatorul numai dupã verificarea autenticitãþii bonului valoric ºi a identitãþii persoanei solicitante, în raport cu lista publicatã în Monitorul Oficial al României ºi prin intermediul portalului pentru achiziþii PC cu ajutor financiar.
(2) Între agentul economic ºi beneficiar se va încheia un proces-verbal de predare-primire, conform modelului prezentat în anexa nr. 5.
(3) În cazul vânzãrii în rate, între agentul economic ºi beneficiar se va încheia atât un proces-verbal de predare-primire, cât ºi un contract.
(4) Agentul economic þine evidenþa beneficiarilor ºi a calculatoarelor vândute acestora ºi pãstreazã bonurile valorice în original pentru remitere cãtre comisia judeþeanã, respectiv a municipiului Bucureºti/din instituþia de învãþãmânt superior/inspectoratele ºcolare.
Art. 14. - (1) Agentul economic vânzãtor va elibera elevului/studentului beneficiar o facturã sau o facturã fiscalã, dupã caz, corespunzãtoare valorii calculatorului achiziþionat, pe care se va nota faptul cã inspectoratul ºcolar/instituþia de învãþãmânt superior va achita echivalentul în lei al sumei de 200 de euro, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naþionalã a României pentru ultima zi a lunii precedente achiziþiei.
(2) Persoanele beneficiare ale prevederilor Legii nr. 269/2004 sunt obligate ca în termen de 5 zile de la data primirii facturii sau a facturii fiscale, dupã caz, ºi semnãrii procesului-verbal de predare-primire sã predea o copie a acestora la unitatea/instituþia de învãþãmânt care i-a eliberat bonul valoric.
Art. 15. -Agentul economic care vinde calculatorul este obligat sã emitã un certificat de garanþie pe o perioadã de 24 de luni de la data vânzãrii calculatorului.
Art. 16. - Agentul economic transmite cãtre comisiile judeþene sau a municipiului Bucureºti, respectiv cãtre comisiile constituite în instituþiile de învãþãmânt superior, bonurile valorice în original, o copie a facturii sau a facturii fiscale, dupã caz, ºi o copie a procesului-verbal de predare-primire semnate ºi ºtampilate ca fiind conforme cu originalul, însoþite de certificatul de înmatriculare a agentului economic, de datele aferente contului în care se face viramentul, precum ºi de certificatul de garanþie.
Art. 17. - Inspectoratele ºcolare judeþene/al municipiului Bucureºti, respectiv instituþiile de învãþãmânt superior, au obligaþia de a transfera agentului economic contravaloarea în lei a bonurilor valorice primite în termen de maximum 20 de zile calendaristice de la depunerea documentelor de cãtre agentul economic. Plata se va efectua pe baza:
a) documentelor prevãzute la art. 16, primite de la agentul economic;
b) copiei facturii sau a facturii fiscale, dupã caz, ºi a copiei procesului-verbal de predare-primire, depuse de elev/student la comisia din unitatea/instituþia de învãþãmânt;
c) copiei certificatului de garanþie.
Art. 18. - (1) Bonurile valorice sunt hârtii de valoare reprezentând documente cu regim special de tipãrire, înseriere ºi numerotare, care se emit de cãtre Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii ºi se distribuie de cãtre unitãþile de învãþãmânt preuniversitar ºi instituþiile de învãþãmânt superior titularilor de ajutor pentru achiziþionarea unui calculator.
(2) Valoarea înscrisã pe bonul valoric este de 200 de euro. Decontarea cuponului se face în lei, la cursul din ultima zi a lunii precedente achiziþionãrii calculatorului.
(3) Achiziþia bonurilor valorice se realizeazã de cãtre Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii, în regim de urgenþã, de la Compania Naþionalã "Imprimeria Naþionalã" - S.A.
(4) Toate costurile legate de tipãrirea, distribuirea ºi completarea bonurilor valorice sunt suportate de cãtre Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii din bugetul alocat acestui program.
(5) Modelul bonului valoric este prezentat în anexa nr. 3.
(6) Fiecare bon valoric este identificat unic la nivel naþional prin serie ºi numãr. Bonurile valorice sunt valabile numai pentru anul calendaristic în care au fost elaborate.
(7) Falsificarea bonurilor valorice se pedepseºte conform legii.
Art. 19. - Evidenþa contabilã a operaþiunilor privind achiziþionarea, emiterea ºi utilizarea bonurilor valorice se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Art. 20. - (1) Bonurile valorice se anuleazã de cãtre comisiile constituite la nivelul fiecãrui inspectorat ºcolar judeþean/al municipiului Bucureºti, respectiv de cãtre comisiile constituite la nivelul fiecãrei instituþii de învãþãmânt superior.
(2) Bonurile valorice se anuleazã în urmãtoarele situaþii:
a) sunt deteriorate sau prezintã modificãri, adãugãri sau ºtersãturi;
b) sunt pierdute sau sustrase;
c) sunt nedistribuite cãtre titulari.
Art. 21. - În cazul pierderii, deteriorãrii ori sustragerii bonurilor valorice, Compania Naþionalã "Imprimeria Naþionalã" - S.A., comisiile ºi beneficiarii au urmãtoarele obligaþii:
a) sã anunþe în scris comisiile constituite la nivelul fiecãrui inspectorat ºcolar judeþean/al municipiului Bucureºti, respectiv comisiile constituite la nivelul fiecãrei instituþii de învãþãmânt superior, în termen de 72 de ore de la constatarea deteriorãrii ori sustragerii, iar în cazul sustragerii, ºi organele de poliþie;
b) sã transmitã în scris Companiei Naþionale "Imprimeria Naþionalã" - S.A., în termen de 72 de ore de la constatare, lista seriilor ºi plajelor de numere ale bonurilor valorice pierdute, deteriorate ori sustrase.
Art. 22. - (1) Bonurile valorice anulate în condiþiile art. 20 alin. (2) lit. a) ºi c) se restituie de cãtre Comisia centralã pe bazã de aviz de însoþire ºi proces-verbal de predare-primire, urmând a fi distruse contra cost de cãtre Compania Naþionalã "Imprimeria Naþionalã" - S.A..
(2) Bonurile valorice care au fost utilizate pentru achiziþionarea unui calculator se pãstreazã de cãtre Comisia centralã o perioadã de 6 luni.
Art. 23. - Bonurile valorice anulate în condiþiile art. 20 alin. (2) lit. a) ºi b) se publicã în Monitorul Oficial al României sau într-un ziar de circulaþie naþionalã de cãtre comisiile constituite la nivelul fiecãrui inspectorat ºcolar judeþean/al municipiului Bucureºti, respectiv de cãtre comisiile constituite la nivelul fiecãrei instituþii de învãþãmânt superior ºi se declarã nule.
Art. 24. - (1) Constituie contravenþie încãlcarea de cãtre agentul economic a prevederilor art. 12 alin. (3) ºi ale art. 15 ºi se sancþioneazã cu amendã de la 50.000.000 lei la 200.000.000 lei.
(2) Prevederile privind contravenþia prevãzute la alin. (1) se completeazã cu dispoziþiile Ordonanþei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenþiilor, aprobatã cu modificãri ºi completãri prin Legea nr. 180/2002, cu modificãrile ulterioare.
Art. 25. - Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.
ANEXA Nr. 1
la normele metodologice
CALENDARUL
pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziþionãrii de calculatoare în anul 2004
Numirea Comisiei centrale, a comisiilor judeþene, a comisiilor din unitãþile ºi instituþiile de învãþãmânt- 5 zile de la publicarea ordinului
Depunerea cererilor pânã la 1 septembrie 2004.
Evaluarea cererilor de cãtre comisiile din unitãþile ºi instituþiile de învãþãmânt pânã la 15 septembrie 2004.
Centralizarea cererilor la Comisia centralã, prin intermediul portalului dedicat 1-20 septembrie 2004.
Afiºarea pe Internet a listei de cereri eligibile 25 septembrie 2004.
Afiºarea pe Internet a listei de beneficiari 2004 1 octombrie 2004.
Depunerea contestaþiilor 1-3 octombrie 2004.
Rezolvarea contestaþiilor 1-13 octombrie 2004.
Eliberarea bonurilor valorice 1-15 octombrie 2004.
Achiziþionarea de calculatoare în termen de 30 de zile de la primirea bonului valoric 1 oct. - 15 noiembrie 2004.
Depunerea copiilor de pe facturi ºi procese-verbale de predare-primire de cãtre elevi-studenþi 1 oct. - 20 noiembrie 2004.
Depunerea de cãtre agenþii economici a bonurilor valorice, a copiilor de pe facturi ºi procesele-verbale de predare-primire spre decontare la comisia judeþeanã/a municipiului Bucureºti, respectiv la comisiile din instituþiile de învãþãmânt superior; înregistrarea agenþilor economici pe portalul dedicat 1 oct. - 20 noiembrie 2004.
Afiºarea ºi actualizarea listei cu agenþii economici înregistraþi, împreunã cu numãrul de cereri primite 1 oct. - 22 noiembrie 2004.
Decontarea cãtre agenþii economici 1 oct. - 10 decembrie 2004.
Comentarii articol (0)