Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebări
Legat de constituirea unei organizatii neguvernamentale:
- în general, nu se face distincție între constituirea unei organizații și obținerea personalității juridice pt acea organizație.
- constituirea unei organizații este, în esență, o problemă de proiectare organizațională și nu are un caracter juridic. Pe de altă parte, obținerea personalității juridice se face printr-o acțiune juridică.
- Uneori cele două acțiuni se fac simultan (probabil de cele mai multe ori tocmai pt că nu se face distincție între ele), dar nu e neapărat necesar să fie realizate simultan.
- o proiectare corectă presupune armonizarea așteptărilor clientului cu recomandările de bună practică din domeniul proiectării organizaționale și reglementările legale în vigoare. Pe cale de consecință, este nerecomandabilă utilizarea de "modele" de statut. Ele pot fi exemplificative în raport cu modul în care ar putea arăta produsul final al activității de proiectare, dar este puțin probabil să se potrivească contextului în care este constituită o nouă organizație.
- La obținerea personalității juridice, controlul juridic vizează doar conformitatea cu legea (nu și recomandările de bună practică din domeniul proiectării organizaționale), iar prevederile legale în materie sunt minimale în România. În acest sens, dacă este nevoie doar de un statut care să treacă prin judecătorie, fără valența unui referențial funcțional pentru activitatea organizației, pe net sunt mai multe ghiduri și exemple de statut,
- Decizia de a obține personalitate juridică pentru organizație depinde de voința membrilor, dar este justificată doar în măsura în care există o necesitate care să impună obținerea personalității juridice (în România legea permite și funcționarea asociațiilor fără personalitate juridică).
Precizări privind asistența tehnică acordată pentru constituirea unei organizații neguvernamentale:
• asistența tehnică este furnizată pe baza unui contract de prestări servicii.
• redactarea statutului se face, pe bază de discuții cu grupul de inițiativă (cu alte cuvinte, nu se oferă produse "la cheie"!). Discuția durează circa 2 ore (putând fi mai scurtă sau mai lungă. Durata depinde de numărul de participanți, de complexitatea organizației etc.).
Principalele subiecte abordate sunt:
- elementele de identitate ale organizației (scop, obiective, etc.),
- structura organizației (inclusiv, designul organelor de conducere),
- proceduri de funcționare (inclusiv, cele privitoare la adoptarea deciziilor),
- modalități de finanțare etc.
Pe baza acestei discuții, consultantul realizează o prima versiune a statutului pe care o pune la dispoziție în variantă electronică. Dacă există comentarii din partea grupului de inițiativă (exprimate fie în cadrul unei alte întîlniri, fie prin poștă elecronica), documentul este refăcut.