Institutiile din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala vor revizui din oficiu pensiile militare pentru care, la determinarea punctajului mediu anual, s-a utilizat salariul mediu brut pe economie, conform unei OUG publicate in Monitorul Oficial. Astfel, pana la data de 31 martie 2012 se va efectua regularizarea acestora, urmand ca sumele de plata sa se achite pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2012, iar sumele de recuperat se retin din drepturile de pensie.
In OUG nr. 1/2011 se precizeaza ca pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, pentru care la determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat salariul mediu brut pe economie, potrivit art. 5 alin. (4) din aceeasi lege, sa se revizuiasca, din oficiu, cel mai tarziu pana la data de 31 decembrie 2011, pe baza actelor doveditoare ale veniturilor realizate lunar de beneficiari, obligatia identificarii si transmiterii la casele de pensii sectoriale a veniturilor realizate lunar de catre fiecare beneficiar, revenind institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala in cadrul carora beneficiarul si-a desfasurat activitatea.
Potrivit noii OUG, pensiile recalculate pe baza documentelor care atesta veniturile realizate si a salariului mediu brut pe economie sau exclusiv pe baza salariului mediu brut pe economie pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si ale caror cuantumuri sunt mai mari decat cele aflate in plata in luna decembrie 2010 se mentin in plata in cuantumurile rezultate in urma recalcularii pana la data emiterii deciziei de revizuire. Actul normativ prevede, de asemenea, ca pensiile recalculate pe baza documentelor care atesta veniturile realizate si a salariului mediu brut pe economie sau exclusiv pe baza salariului mediu brut pe economie pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si ale caror cuantumuri sunt mai mici decat cele aflate in plata in luna decembrie 2010 sa fie mentinute in plata in cuantumurile avute in luna decembrie 2010, incepand cu luna ianuarie 2011 pana la data emiterii deciziei de revizuire. Diferentele aferente lunii ianuarie 2011 se vor achita pana la sfarsitul lunii februarie 2011.
Astfel,
pana la data de 31 martie 2012, se va efectua regularizarea acestora, prin stabilirea sumelor de plata sau de recuperat, dupa caz, in functie de cuantumurile rezultate dupa luarea in considerare a tuturor documentelor care atesta veniturile realizate pe intreaga durata a stagiului de cotizare sau dupa aplicarea grilei.
Potrivit noilor prevederi,
sumele de plata se vor achita pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2012, iar sumele de recuperat se retin din drepturile de pensie, in conditiile legii.
In acest sens, trebuie transmise institutiilor abilitate toate documentele doveditoare ale cuantumurilor veniturilor realizate lunar, pe baza carora se determina punctajele medii anuale. In acelasi timp, se precizeaza ca, in situatiile in care, din documentatia de pensionare, rezulta perioade de vechime in munca exprimate in saptamani de cotizare, ca urmare a achitarii contributiei catre fostele case de asigurari sociale, aceste perioade se vor transforma in stagiu de cotizare exprimat in ani si luni de cotizare.
Cuantumul pensiei revizuite se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat cu valoarea unui punct de pensie, acesta fiind de 732,80 lei, stabilita prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 nr. 12/2010.
La determinarea cuantumului pensiei, fractiunile de leu se intregesc la un leu in favoarea pensionarului.
Cum se vor recalcula pensiile?
Conform OUG nr. 1/2011 va constitui stagiu de cotizare vechimea in serviciu si, dupa caz, vechimea in munca valorificata in ultima decizie de pensie pana la data incheierii procesului de recalculare, respectiv perioadele in care beneficiarul:
a) a avut calitatea de cadru militar in activitate;
b) a avut calitatea de functionar public cu statut special in institutiile de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si in sistemul administratiei penitenciare;
c) a indeplinit serviciul militar ca militar in termen, militar cu termen redus, elev sau student al unei institutii militare de invatamant pentru formarea cadrelor militare, respectiv elev sau student al unei institutii de invatamant pentru formarea cadrelor militare/politistilor sau functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare;
d) a fost concentrat sau mobilizat ca rezervist;
e) a fost in captivitate;
f) a realizat vechime in munca recunoscuta in conditiile legii, pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
g) a realizat perioade asimilate vechimii in munca, conform legii, pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 164/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
h) a realizat perioade de vechime in munca recunoscute in baza Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat;
i) a realizat vechime in munca, ca timp util, in fostele unitati agricole cooperatiste, calculat potrivit Legii nr. 80/1992 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
j) a urmat, anterior datei intrarii in vigoare a Legii nr. 164/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cursurile de zi ale invatamantului superior, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, potrivit legii.
Totodata, va constitui stagiu de cotizare si perioada suplimentara la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu acordata in baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate in grupa I si a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii.
In acelasi timp, OUG nr. 1/2011 prevede ca pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta, potrivit legii, stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca sa se acorde perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care constituie stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca;
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat in alte conditii de munca, asa cum sunt reglementate in domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, pe baza criteriilor si metodologiei de incadrare prevazute, pana la 31 decembrie 2010, de Hotararea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de munca si activitatilor cu conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, specifice pentru cadrele militare in activitate, cu modificarile ulterioare, si de Hotararea Guvernului nr. 1.822/2004 privind stabilirea locurilor de munca si activitatilor cu conditii deosebite, speciale si alte conditii, specifice pentru politisti, cu modificarile ulterioare.
Pentru perioade anterioare datei de 1 aprilie 2001 in care persoanele nu au avut calitatea de cadru militar in activitate, politist sau functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, in cazul in care in carnetul de munca sau in oricare alt act prevazut de lege au fost inregistrate salarii pe ora ori salarii pe zi, salariile lunare se vor calcula prin inmultirea salariilor orare sau, dupa caz, zilnice cu numarul mediu de ore pe luna, respectiv cu numarul mediu de zile lucratoare pe luna din perioadele respective, astfel:
a) 25,5 zile (204 ore) pe luna, pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1978;
b) 24,5 zile (196 ore) pe luna, pentru perioada 1 ianuarie 1978—1 martie 1990;
c) 23,6 zile (189 ore) pe luna, pentru perioada 1 martie 1990—30 septembrie 1990;
d) 21,25 zile (170 ore) pe luna, pentru perioada 1 octombrie 1990—1 ianuarie 1997;
e) 21,16 zile (169,33 ore) pe luna, pentru anul 1997;
f) 21,25 zile (170 ore) pe luna, pentru anul 1998;
g) 21,50 zile (172 ore) pe luna, pentru anul 1999;
h) 21,67 zile (173,36 ore) pe luna, pentru anul 2000;
i) 21,42 zile (171,36 ore) pe luna, pentru anul 2001.
In acelasi timp, la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se vor utiliza salariile/soldele brute sau nete, urmand a se avea in vedere si sporurile cu caracter permanent care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inscrise in carnetul de munca sau sunt dovedite cuadeverinte eliberate de unitati, conform legislatiei in vigoare. Astfel, calculul se va realiza pe baza:
a) salariilor/soldelor brute, pana la data de 1 iulie 1977;
b) salariilor/soldelor nete, de la data de 1 iulie 1977 pana la data de 1 ianuarie 1991;
c) salariilor/soldelor brute, de la data de 1 ianuarie 1991.
Sporul de vechime in munca care este urmatorul:
a) perioada 1 martie 1970—1 septembrie 1983:
— 3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5—10 ani;
— 5% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10—15 ani;
— 7% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15—20 ani;
— 10% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani;
b) perioada 1 septembrie 1983—1 aprilie 1992:
— 3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 3—5ani;
— 6% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5—10 ani;
— 9% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10—15 ani;
— 12% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15—20 ani;
— 15% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani.
Pentru perioadele de dupa 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat la stabilirea punctajelor lunare este cel inscris in carnetul de munca sau in alte acte doveditoare.
Recalcularea pensiei de urmas
Pensia de urmas se stabileste procentual din pensia la care ar fi avut dreptul sustinatorul decedat, cu exceptia celor stabilite conform prevederilor Legii nr. 80/1995, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, se va calcula din pensia pentru limita de varsta sau din pensia de invaliditate gradul I, revizuita, la care ar fi avut dreptul sustinatorul decedat. OUG nr. 1/2011 cuantumul pensiei de urmas se stabileste prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei, in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) pentru un singur urmas — 50%;
b) pentru 2 urmasi — 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi — 100%.
Va prezentam in fisiere atasate cuantumul soldelor de grad si soldelor de functie minime corespunzatoare gradelor militare si tabelul cu salariul mediu anual.
Comentarii articol (56)