Asiguratii vor putea fi informati cu privire la costurile tratamentului prescris de medic si vor putea solicita medicamente mai ieftine, in cazul in care nu si le permit pe cele prescrise initial, potrivit unui proiect de hotarare al Ministerului Sanatatii ce modifica Contractul cadru privind conditiile de acordare a asistentei medicale.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si Ministerul Sanatatii (MS) au publicat recent un proiect de hotarare ce contine o serie de modificari la Contractul cadru privind conditiile de acordare a asistentei medicale, stabilind ca
asiguratii vor putea solicita un tratament mai ieftin, pe care sa-l poata suporta financiar.
Astfel, proiectul de act normativ introduce obligatia ca medicii sa aduca la cunostinta asiguratului
nivelul contributiei personale pe care acesta va trebui sa o suporte la achizitionarea medicamentelor prescrise.
Mai mult decat atat, noile reglementari va dau posibilitatea ca, in cazul in care
nu veti putea sustine financiar costul tratamentului, sa puteti solicita un tratament
mai ieftin. In aceasta situatie, medicul va poate recomanda alte medicamente care raspund atat nevoii de tratament, cat si cerintelor financiare.
Totodata, modificarile aduse Contractului cadru cuprind si mentiunea ca medicii vor furniza tratamentul adecvat si, in acelasi timp,
va vor informa cu privire la efectele terapeutice ale medicamentelor prescrise.
Proiectul de act normativ mai precizeaza ca, daca veti solicita servicii medicale in cadrul serviciului ambulatoriu,
inaintea datei programate,
veti plati costurile la care se ridica consultatia.
In nota de fundamentare a proiectului de hotarare se precizeaza ca motivul acestei propuneri este evitarea supraaglomerarii unitatilor de primiri urgente din spitale pentru cazuri ce pot fi rezolvate in ambulatoriu.
In ce priveste eliberarea retetelor, proiectul de hotarare stabileste ca medicii vor utiliza
formularul de prescriptie medicala pentru medicamente cu si fara contributie personala din sistemul asigurarilor sociale de sanatate, care este formular cu regim special, unic pe tara.
O alta modificare a Contractului cadru este legata este prescrierea de catre medici a medicamentelor "sub forma denumirii comerciale, cu precizarea si a denumirii comune internationale (DCI) corespunzatoare".
In prezent, prescrierea medicamentelor se face pe denumirea comuna internationala si, doar in cazurile justificate medical, pe denumire comerciala.
Conform motivatiei din nota de fundamentare,
modificarea atrage o responsabilitate mai mare a medicului fata de tratamentul prescris pacientului. Totodata, este o modalitate prin care medicul va lua in considerare efectele terapeutice ale tratamentului prescris, dar si gradul de suportabilitate financiara a asiguratului.
In proiectul de act normativ se mai prevede ca pe intreg parcursul Contractului-cadru aprobat prin H.G. 1389/2010, sa se inlocuiasca sintagma "cod numeric personal" cu sintagma "cod numeric personal/cod unic de asigurare", avand in vedere caracterul specific organizarii asistentei medicale in reteaua sanitara a ministerelor si institutiilor din domeniul apararii, ordinii publice, sigurantei nationale si autoritatii judecatoresti.
Proiectul de hotarare pentru modificarea Contractului Cadru se afla in
consultare publica pe
site-ul CNAS.
Comentarii articol (2)