Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a lansat, recent, in dezbatere publica proiectul Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014.
Proiectul CNAS nu aduce modificari fata de Contractul-cadrul pentru anii 2011-2012, insa institutia anunta ca, inainte de a primi avizul Ministerul Sanatatii si de a fi aprobat prin Hotarare a Guvernului, contractul- cadru pentru urmatorii ani trebuie elaborat si in functie de propunerile Colegiului Medicilor din Romania, Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, Colegiului Farmacistilor din Romania, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, Ordinul Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor în Sistemul Sanitar din Romania, precum si a organizatiilor patronale si sindicale reprezentative din domeniul medical. Intalnirile cu aceste organizatii se vor desfasura in perioada 29 octombrie - 1 noiembrie.
Reteta electronica, obligatorie de la 1 ianuarie 2013
In ceea ce priveste reteta electronica, proiectul stabileste clar ca aceasta trebuie utilizata incepand cu data de 1 ianuarie 2013. Aceasta in conditiile in care, incepand de la 1 iulie 2012, medicii sunt obligati sa utilizeze prescriptia medicala electronica pentru medicamentele cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu.
Reglementarea este stabilita de Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 674/2012, care prevede ca, pana la sfarsitul anului 2012 si doar in situatii justificate, prescrierea medicamentelor se poate face utilizand formularul de prescriptie medicala folosit pana acum, cu regim special, unic pe tara. Mai precis, timp de 6 luni, pana la 31 decembrie 2012, medicii vor putea elibera, in paralel, atat noile retete electronice, cat si pe cele vechi, cu regim special, urmand ca de la 1 ianuarie 2013 sa utilizeze doar formularele de retete electronice.
Dupa aceasta data, adica de la 1 ianuarie 2013, noul contract cadru nu mai include exceptii, astfel ca medicii vor utiliza doar formularele de retete electronice speciale, pe care le puteti consulta in fisierele atasate.
Reglementarile noi, similare cu cele actuale
Proiectul publicat de CNAS nu aduce modificari fata de Contractul-cadrul pentru anii 2011-2012. Astfel, ca si pana acum, medicii vor incasa de la asigurati:
- contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situatiile programabile, daca asiguratul solicita efectuarea serviciilor respective inaintea datei programate;
- suma corespunzatoare coplatii pentru unele servicii medicale, conform prevederilor legale in vigoare;
- contributia personala a asiguratilor pentru unele servicii medicale, in conditiile prevazute in norme;
- contravaloarea serviciilor medicale care nu sunt decontate din bugetul Fondului, conform prevederilor legale in vigoare.
De asemenea, medicii au anumite obligatii fata de asigurati, printre care si cea de a informa asiguratul despre tipurile si efectele terapeutice ale medicamentelor pe care urmeaza sa i le prescrie. Reamintim ca, in aceasta primavara, Ministerul Sanatatii a propus modificarea acestei reglementari din Contractul-cadru, stabilind ca, pe langa aceasta informare, medicii trebuie sa aduca la cunostinta asiguratului nivelul contributiei personale pe care acesta va trebui sa o suporte la achizitionarea medicamentelor prescrise. Practic, prevederea da posibilitatea ca, in cazul in care pacientul nu poate sustine financiar costul tratamentului, sa poata solicita un tratament mai ieftin. Aceasta reglementare nu a intrat in vigoare pana in prezent si nu este mentionata in proiectul Contractului-cadru pentru urmatorii ani.
Referitor la regulile privind spitalizarea, proiectul CNAS pastreaza in linii mari aceleasi norme valabile in prezent Astfel, potrivit proiectului, spitalele vor fi obligate, ca si pana acum, sa suporte pentru asiguratii internati in regim de spitalizare continua si in regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare si investigatii paraclinice. Totusi, in noul contract cadru s-a introdus o mentiune referitor la acest aspect, in sensul ca aceasta prevedere se va aplica si centrelor de sanatate multifunctionale, care vor suporta pentru asigurati toate cheltuielile.
Puteti consulta textul integral al proiectului de Contract-cadru in fisierul atasat sau accesand acest link.
Comentarii articol (3)