Potrivit CNAS, in aceasta saptamana a fost depasit pragul de 3.000.000 de retete electronice inregistrate de la punerea in functiune a sistemului, in iulie 2012, ceea ce inseamna aproximativ 75.000 de retete prescrise zilnic cu ajutorul acestui sistem.
"Daca pentru atingerea pragului de un milion de retete electronice a fost nevoie de aproximativ 3 luni de zile, farmacistii si medicii au inteles treptat importanta utilizarii prescriptiilor in format electronic si dupa alte 23 de zile (17 octombrie) s-a atins pragul psihologic de 2 milioane”, puncteaza CNAS in documentul de presa.
Potrivit sursei citate, reteta electronica vine in sprijinul medicilor reducand riscul erorilor de prescriere. Spre exemplu, daca sunt prescrise medicamente incompatibile intre ele, medicul este avertizat. Acelasi lucru se intampla si daca doza prescrisa pacientului este prea mare sau daca nu se respecta regulile impuse de sistemul de decontare. Datele pacientului sunt protejate, diagnosticul fiind tiparit codificat.
"Pentru a ne asigura ca proiectul este implementat cu succes pana la 1 ianuarie 2013, de cand va deveni obligatoriu, am luat mai multe masuri, inclusiv vizite aleatorii si neprogramate la farmacii pentru a vedea daca s-au facut investitiile tehnice necesare si cum functioneaza efectiv sistemul. Cu o viteza de raspuns de 5-8 secunde pentru fiecare reteta eliberata, timpul de asteptare al pacientilor la ghiseu s-a micsorat semnificativ”, spune dr. Doru Badescu, Presedintele CNAS.
"Din pacate, mai exista farmacii care inca nu au adoptat sistemul, iar pacientul, adica asiguratul, trebuie sa caute o unitate care sa ii poata onora reteta electronica primita de la medic", explica oficialul CNAS.
Reamintim ca, dupa publicarea in Monitorul Oficial a HG nr. 578/2012 privind modificarea si completarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012, medicii trebuie sa prescrie, din 1 iulie, doar retete electronice.
Totusi, modificarile aduse normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru prevad ca, pana la sfarsitul anului 2012 si doar in situatii justificate, prescrierea medicamentelor se poate face utilizand formularul de prescriptie medicala folosit pana acum, cu regim special, unic pe tara. Mai precis, timp de 6 luni, pana la 31 decembrie 2012, medicii vor putea elibera, in paralel, atat noile retete electronice, cat si pe cele vechi, cu regim special, urmand ca de la 1 ianuarie 2013 sa utilizeze doar formularele de retete electronice.
Comentarii articol (0)