Astfel, conform celor 2 organisme mentionate, cand medicul verifica online, in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), daca pacientul aflat in acel moment in cabinet apare in sistem ca asigurat sau nu, in aproape 10% din cazuri constata ca serverul contine date eronate. Printre cele mai intalnite situatii se numara:
- elevii care au implinit 18 ani apar neasigurati, desi, conform legii, raman asigurati daca isi continua scolarizarea, pana la 26 ani;
- pensionari cu pensii sub 700 lei apar ca pensionari obisnuiti, cu pensii peste 700 lei;
- nou-nascutii sunt validati in sistem abia dupa a doua luna, astfel incat nu pot beneficia de servicii in sistemul de asigurari in primele doua – trei luni de viata si nici serviciile acordate acestora nu pot fi decontate conform legii, catre furnizori;
- persoane cu handicap sau beneficiari ai unor legi speciale care ar avea dreptul la retete gratuite apar ca pensionari obisnuiti;
- inca mai exista cazuri in care medicul afla interogand SIUI ca pacientul viu aflat in fata sa si care solicita un serviciu medical ar fi de fapt decedat.
Toate aceste date eronate pun medicul in imposibilitatea de a elibera reteta electronica, intrucat Sistemul Informatic de Prescriptie Electronica (SIPE) verifica in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) categoria de asigurat a fiecarui pacient si o preia in reteta electronica automat. Astfel ca tot ceea ce nu corespunde SIUI apare ca eroare si nu permite eliberarea retetei, fie in cabinet, fie in farmacii, puncteaza sursa citata.
Mai mult chiar, cele 2 institutii arata ca, in acest fel, pacientul este impiedicat sa beneficieze de drepturile sale de asigurat, fiind obligat sa mearga la ghiseul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate pentru clarificarea situatiei. "Din pacate, de cele mai multe ori, rezolvarea situatiei este temporara. In momentul in care CNAS actualizeaza datele de pe server cu cele primite de la partenerii sai (ANAF, inspectoratele scolare, casele de pensii, evidenta populatiei, etc.), datele eronate reapar in SIUI", precizeaza sursa citata.
Pe langa datele gresite din sistem, medicii de familie au mai constatat ca exista cazuri in care, dupa ce au introdus toate datele, sistemul raspunde cu eroare, astfel ca procesul trebuie reluat.
"Desi timpul necesar verificarii si inregistrarii unei retete electronice este de obicei de 30-50 secunde, exista perioade in care sistemul raspunde, uneori, cu o eroare, dupa mult mai mult timp. Procesul de verificare si inregistrare trebuie reluat, semnatura electronica trebuie revalidata, timp in care activitatea medicului este blocata", sustin cele 2 institutii.
Acest lucru duce la nemultumiri ale pacientilor, atat a celui aflat in cabinet in acel moment cat si a celor programati pe care medicul este nevoit sa ii roage sa astepte, explica mai departe reprezentantii SNMF, care arata ca o solutie propusa de medicii de familie ar fi optimizarea sistemului astfel incat verificarea si inregistrarea sa dureze maximum 15 secunde, comparabil cu timpul necesar POS-urilor bancare pentru a verifica si inregistra o plata cu cardul.
O alta problema a noului sistem este faptul ca intreruperile de curent electric sau de acces la internet duc la perturbarea activitatii medicale si nemultumirea pacientilor, nevoiti sa astepte remedierea problemelor. In acest sens, medicii propun ca, dupa 1 ianuarie, sa se mentina totusi posibilitatea prescrierii offline, pe formulare pretiparite, pentru a evita astfel de probleme.
Potrivit SNMF, toate aceste probleme legate de prescriptia electronica trebuie rezolvate pana in ianuarie 2013, data la care reteta electronica va deveni obligatorie.
"Este necesar sa existe o varianta de <<rezerva>>, pentru ca pacientii nostri sa nu aiba de suferit in lipsa tratamentului care, astfel, nu ar putea fi prescris”, mai arata sursa citata.
Reamintim ca, dupa publicarea in Monitorul Oficial a HG nr. 578/2012 privind modificarea si completarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012, medicii trebuie sa prescrie, din 1 iulie, doar retete electronice.
Totusi, modificarile aduse normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru prevad ca, pana la sfarsitul anului 2012 si doar in situatii justificate, prescrierea medicamentelor se poate face utilizand formularul de prescriptie medicala folosit pana acum, cu regim special, unic pe tara. Mai precis, timp de 6 luni, pana la 31 decembrie 2012, medicii vor putea elibera, in paralel, atat noile retete electronice, cat si pe cele vechi, cu regim special, urmand ca de la 1 ianuarie 2013 sa utilizeze doar formularele de retete electronice.
Vezi aici cum arata formularul de prescriere electronica.
Pana in prezent, in cele 4 luni de cand a fost introdus noul sistem, au fost eliberate peste 3.000.000 retete electronice, anunta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) intr-un document de presa remis AvocatNet.ro acum cateva zile. Conform sursei citate, utilizarea sistemului se apropie de indicatorii de succes vizati.
Comentarii articol (0)