avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cadrul legislativ care reglementeaza eliberarea de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cadrul legislativ care reglementeaza eliberarea de catre farmacii a medicamentelor in baza retetelor compensate

Imi puteti indica va rog cadrul legislativ care reglementeaza eliberarea de catre farmacii a medicamentelor in baza retetelor compensate?
Am urmatoarea problema: am o reteta compensata de la un medic de familie dar respectivul medicament nu il gasesc in farmaciile din judet, iar din alt judet imi spun ca nu mi-l pot elibera...
Exista vreo modalitate de a rezolva aceasta problema?
Citisem undeva ca medicii din ambulatoriu au ( sau aveau?!) obligatia de a elibera retete compensate , fara a te mai trimite la medicul de familie.
Orice raspuns imi va fi folositor. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 09:06, 3 Mai 2012
Actul normativ este Ordinul de aprobare a Normelor de aplicare a Contractului Cadru pe 2012,ANEXA 30,MODUL DE PRESCRIERE, ELIBERARE ªI DECONTARE
a medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu


ART. 7 (1) Eliberarea medicamentelor se face de către farmacie, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă asiguratul, în condiţiile în care furnizorul de medicamente respectiv are contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate cu care se află în contract/convenţie medicul prescriptor.

Deci pt. a putea rezolva problema si a va procura medicamentul din alt judet,ar trebui ca medicul care v-a facut prescrierea sa fie in raporturi contractuale cu aceeasi casa cu care se afla si farmacia de la care le procurati,putin probabil,dat fiind ca fiecare judet are casa de sanatate si ca furnzorii de servicii medicale cu care are incheiat contract o casa sunt furnizori din judetul respectiv in marea majoritate a cazurilor.

Cat priveste eliberarea de retete cu/fara contributie personala,in cf. cu
ART. 1 (1) Medicamentele cu şi fără contribuţie personală se acordă în tratamentul ambulatoriu pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicii care sunt în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Cu alte cuvinte,si medicul specialist poate elibera o astfel de reteta,(nu are acesta obligatie)daca este in contract cu casa de sanatate si dvs, ati primit o trimitere de la medicul de familie spre a fi consultat de specialist,daca in urma consultului desigur constata ca este nevoie de medicatie, va poate prescrie reteta.
Va multumesc @ondino pentru raspunsul prompt.
Am gasit si citit anexa 30.
art1 (2) Pentru elevii şi studenţii care urmează o formă de învăţământ în altă localitate decât cea de reşedinţă, în caz de urgenţă medicală, medicul din cabinetul şcolar sau studenţesc poate prescrie medicamente numai pentru afecţiuni acute, pentru maximum 3 zile.

Aici se incadra. Problema este ca medicamentul respectiv nu se elibereaza fara reteta, este pentru mai mult de 30 zile ( este vorba de un inhalator ptr astm bronsic) iar procedura de intrare in posesie devine astfel greoaie.( eliberare reteta de catre medicul specialist din bucuresti, trimitere reteta prin posta la petrosani, eliberare reteta compensata de la medicul de familie, mers la deva sau hunedoara la farmacie,(doar acolo l-am gasit), trimis medicamentul prin posta la bucuresti!). Avand in vedere ca e posibil sa aiba nevoie de el o perioada mai indelungata, luna de luna,se pare ca singura rezolvare este sa treaca la un medic de familie din bucuresti pentru ca in acest fel cheltuielile ajung aproape la valoarea medicamentului.
Sper ca macar aceasta procedura sa fie mai putin complicata.
Multumesc inca o data.
Cum dvs. nu ati mentionat ca este vorba despre un student/elev ,care are domiciliul flotant in centrul universitar unde studiaza,eu nu aveam de unde sa stiu ca la aceasta categorie de persoane va referiti.
Dar ,nu se incadreaza oricum la situatia de la art1(2)cum spuneti,chiar daca este student,pt. ca nu este vorba despre o afectiune acuta ci din cate inteleg cronica(astm bronsic).
Solutia sa-si schimbe medicul de familie din orasul de resedinta,cu un medic de familie din centrul universitar,daca are cel putin 6 luni de cand se afla pe lista medicului de familie actual.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medicamente compensate utilizator32 utilizator32 Buna ziua, As dori unele lamuriri legate de retete compensate. De ex. am avut un bilet de trimitere de la medicul de familie, am fost la medic specialist din ... (vezi toată discuția)
Reteta compensata/gratuita gravida salariata Alina07 Alina07 Buna seara, Sunt insarcinata si am trombofilie. Dr.Ginecolog mi-a dat scrisoare medicala pentru CLEXANE, Ursofalk, Fier (pt anemie), si antibiotic Zinnat pt ... (vezi toată discuția)
Retete compensate - transcriere reteta de la medicul specialist URIAS URIAS Buna ziua, Va rog un raspuns pentru următoarea problema care ma duce la exasperare: Am fost la medicul specialist si mi-a scris o reteta normala cu mai ... (vezi toată discuția)