Conform datelor furnizate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), de la initierea programului, la 1 iulie 2012, pana pe 18 ianuarie 2013 au fost prescrise aproape 9 milioane de retete, din care numai 158.328 prescrise offline la cabinetele medicale si 15.148 offline la domiciliul pacientilor, restul fiind in format electronic.
Mai mult, sursa citata precizeaza ca, prin comparatie cu luna noiembrie 2012, cand se prescriau aproximativ 75.000 de retete pe zi, acum ritmul a ajuns la aproximativ 200.000 pe zi.
"Cresterea continua a indicatorilor si faptul ca 96% dintre medicii de familie au prescris deja retete electronice ne indreptateste sa consideram implementarea acestui program un succes. Prescriptia electronica va ramane un moment de referinta pentru asigurarile sociale de sanatate romanesti. Putem spune ca este primul pas dintr-o serie intreaga care pune lucrurile in ordine, in folosul pacientilor", afirma dr. Doru Badescu, presedintele CNAS.
Statisticile institutiei arata ca 93,86% din cei 11.230 de medici de familie inregistrati in Sistemul Informatic Unic Integrat prescriu deja in mod constant retete electronice (96% din total au eliberat cel putin o reteta), in timp ce 91,57% din cei 4.356 de furnizori de servicii farmaceutice elibereaza constant acest tip de retete.
Erorile intalnite in sistem
In noiembrie 2012, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) anuntau, intr-un document de presa, ca medicii de familie au intampinat o serie de probleme atunci cand prescriu retete electronice, lucru datorat datelor eronate pe care sistemul le contine.
Conform celor 2 organisme mentionate, cand medicul verifica online, in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), daca pacientul aflat in acel moment in cabinet apare in sistem ca asigurat sau nu, in aproape 10% din cazuri constata ca serverul contine date eronate. Printre cele mai intalnite situatii se numara:
- elevii care au implinit 18 ani apar neasigurati, desi, conform legii, raman asigurati daca isi continua scolarizarea, pana la 26 ani;
- pensionari cu pensii sub 700 lei apar ca pensionari obisnuiti, cu pensii peste 700 lei;
- nou-nascutii sunt validati in sistem abia dupa a doua luna, astfel incat nu pot beneficia de servicii in sistemul de asigurari in primele doua – trei luni de viata si nici serviciile acordate acestora nu pot fi decontate conform legii, catre furnizori;
- persoane cu handicap sau beneficiari ai unor legi speciale care ar avea dreptul la retete gratuite apar ca pensionari obisnuiti;
- inca mai exista cazuri in care medicul afla interogand SIUI ca pacientul viu aflat in fata sa si care solicita un serviciu medical ar fi de fapt decedat.
Amintim ca, din 1 ianuarie 2013, reteta electronica a devenit obligatorie, astfel ca medicii trebuie sa foloseasca doar noul sistem de prescriere.
Comentarii articol (0)