Potrivit documentului de presa, "Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa care exclude de la controlul de constituþionalitate hotararile Parlamentului care afecteaza valori si principii constitutionale este neconstitutionala".
Obiectia de neconstitutionalitate a fost formulata de un numar de 67 de deputati PDL si depusa la CCR pe 27 iunie.
"Apreciem ca nu e normal sa fie scoase de sub controlul Curtii Constitutionale hotararile Parlamentului cata vreme legile si ordonantele adoptate de Parlament sunt supuse controlului Curtii Constitutionale. Vorbim de acte juridice care produc efecte si atunci e normal sa fie supuse unui filtru al Curtii Constitutionale", explica, la acea data, deputatul PDL Daniel Buda, presedinte al Comisiei juridice a Camerei Deputatilor.
CCR nu se mai poate pronunta asupra hotararilor Parlamentului dupa ce Guvernul a adoptat, la 4 iulie, Ordonanta de Urgenta nr. 38/2012 care modifica organizarea Curtii Constitutionale.
Mai mult, Executivul a adoptat aceasta OUG, desi un proiect de lege care prevede acelasi lucru a fost adoptat in luna iunie, de Camera Deputatilor, cu 169 voturi "pentru", 1 vot "impotriva" si 16 abtineri, iar, ulterior, a trecut si de Senat, forul decizional, care l-a adoptat cu 70 de voturi voturi "pentru", 18 voturi "impotriva" si 4 abtineri.
Astazi, CCR da verdictul referitor la constitutionalitatea legii referendumului
Odata cu obiectia cu privire la neconstitutionalitatea excluderii CCR de la pronuntarea asupra hotararilor Parlamentului, deputatii PDL au depus o alta sesizare, cu privire la modificarile aduse de Parlament Legii referendumului, sesizare ce se afla pe ordinea de zi a sedintei CCR de marti, 10 iulie.
Potrivit noilor prevederi legale, demiterea presedintelui Romaniei va fi aprobata daca intruneste majoritatea voturilor cetatenilor care participa la referendum, modificarile fiind cuprinse in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 41/2012, publicata saptamana trecuta in Monitorul Oficial.
Ca si in cazul modificarii legii CCR, la data adoptarii OUG nr. 41/2012 exista deja un proiect de lege care modifica legea referendumului, acesta fiind adoptat de ambele camere ale Parlamentului si transmis spre promulgare presedintelui Romaniei.
Comentarii articol (2)