Ce motiveaza Finantele:
"Avand in vedere ca prognoza actuala privind rata medie a inflatiei pentru anul 2012, care trebuie folosita la stabilirea indicelui de indexare, este in prezent mai mica decat cea luata in calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, este necesara revizuirea analizei de impact si rediscutarea sa cu institutiile financiare internationale cu ocazia urmatoarelor consultari", se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Finantelor.
Codul Fiscal spunca ca, o data la 3 ani, se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale, tinand cont de evolutia ratei medii a inflatiei de la ultima indexare, prin Hotarare de Guvern initiata in comun de Ministerul Finantelor Publice si de Ministerul Administratiei si Internelor.
Precedenta Hotarare de Guvern privind valorile impozabile pentru stabilirea impozitelor si taxelor locale si a altor taxe asimilate acestora a fost adoptata de Guvernul de la acea data, prin HG nr.956/2009 din 19.08.2009.
A mai existat un proiect de majorare a taxelor in aprilie, dar neaprobat
Potrivit MFP, proiectul Hotararii de Guvern aflat in discutie, care se refera la actualizarea nivelurilor impozitelor si taxelor locale tinand cont de evolutia ratei medii a inflatiei pentru anii 2010-2012 (inflatie efectiva in 2010 si 2011 si inflatie prognozata in 2012), a fost elaborat de catre Ministerul Finantelor Publice la inceputul lunii martie 2012, publicat pe site-ul MFP la data de 22.03.2012, si inregistrat la Secretariatul General al Guvernului in luna aprilie 2012, in vederea discutarii si aprobarii de catre Guvern.
"Desi art.292 alin.2 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal prevede ca aceasta Hotarare sa fie aprobata pana la data de 30 aprilie, Guvernul de la acea data nu a finalizat procedura pana la data limita", spun cei de la Finante.
Rata medie a inflatiei inregistrata pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv pentru perioada 2010-2012, este de 16,05%, cel mai ridicat nivel inregistrandu-se in anul 2010 (rata medie a inflatiei 6,09%) ca efect al deciziei Guvernului de la acea data de crestere a TVA de la 19% la 24%.
"Practic, indexarea prevazuta de Codul Fiscal pentru 2013 este influentata in proportie substantiala de tipul de politici de ajustare ale guvernarilor anterioare din anii 2010-2011", motiveaza cei de la MFP.
Astfel, reprezentantii MFP au decis ca este necesara revizuirea analizei de impact si rediscutarea proiectului cu institutiile financiare internationale cu ocazia urmatoarelor consultari.
Cititi aici ce majorari aducea proiectul publicat saptamana aceasta de Ministerul Finantelor.
Comentarii articol (5)