Conform Codului Muncii, in luna decembrie sunt 3 zile libere: 1 decembrie si 25 si 26 decembrie, adica prima si a doua zi de Craciun. Totusi, in acest an, personalul din sectorul bugetar va beneficia de mai multe zile libere in luna care urmeaza, intrucat o hotarare de Guvern care aduce modificari in acest sens a fost publicata in Monitorul Oficial si a intrat deja in vigoare, la data publicarii.
Este vorba despre Hotararea Guvernului nr. 1.123/2012 pentru stabilirea zilelor de 24 si 31 decembrie 2012 ca zile libere, publicata in Monitorul Oficial, nr. 804, din 29 noiembrie 2012, la doar 2 zile dupa ce a fost aprobata de Guvern (in 27 noiembrie, n.red.).
Astfel, odata intrate in vigoare prevederile actului normativ, bugetarii se vor bucura, la sfarsit de an, de nu mai putin de 7 zile libere, daca adaugam si zilele de 1 si 2 ianuarie:
- 1 decembrie;
- 24, 25 si 26 decembrie;
- 31 decembrie;
- 1 si 2 ianuarie.
Potrivit HG nr. 1.123/2012, cele 2 zile vor fi recuperate de salariati in datele de 12 si 19 ianuarie 2013.
Cine munceste, totusi, pe 24 si 31 decembrie?
Nu toti bugetarii vor avea parte de cele 2 zile libere. Astfel, actul normativ prevede ca zilele libere NU se vor acorda in cazul locurilor de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. De asemenea, zilele libere nu se acorda nici magistratilor si celorlalte categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea implicate in solutionarea proceselor cu termen in 24 si 31 decembrie si nici participantilor in aceste procese.
Mai mult decat atat, potrivit HG nr. 1.123/2012, in datele de 24 si 31 decembrie vor veni la serviciu inclusiv angajatii Trezoreriei Statului care desfasoara in zilele respective activitati stabilite prin Normele metodologice privind incheierea exercitului bugetar al anului 2012.
Conform actului normativ, chiar si angajatii din sectorul privat se vor putea bucura de aceste zile libere, "in masura in care partenerii sociali stabilesc astfel".
Amintim ca aceasta nu este prima initiativa de acest fel a Guvernului, care a acordat personalului din sectorul bugetar o "minivacanta" de 1 mai. Astfel, ziua de luni, 30 aprilie, a fost declarata zi libera in 2012, avand in vedere ca marti, 1 mai, era deja zi nelucratoare, conform legii.
Potrivit prevederilor stabilite de Codul Muncii, seria zilelor nelucratoare a inceput chiar de astazi, intrucat Ziua Sfantului Andrei, 30 noiembrie, a fost declarata recent sarbatoare legala, in care nu se lucreaza.