Normele metodologice de calcul a contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, valabile incepand cu anul 2008, vor fi modificate, dupa ce un act normativ in acest sens a fost publicat recent in Monitorul Oficial. Este vorba despre Hotararea Guvernului nr. 225/2013 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de calcul al contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 144/2008, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 275, din 16 mai 2013, ce a intrat in vigoare in 1 iunie 2013.
Actul normativ mentionat modifica perioada de referinta pentru stabilirea contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat. Astfel, daca pana acum perioada de referinta a fost anul 2005, noile dispozitii stabilesc ca perioada de referinta va fi 2009-2011.
"Stabilirea tarifelor de risc prin raportare la perioada de referinta 2009–2011 presupune, in fapt, actualizarea acestor tarife", a mentionat, pentru AvocatNet.ro, Alina Musat, Payroll Manager in cadrul Finexpert.
Concret, prin HG nr. 225/2013 s-au stabilit clasele de risc pentru categoriile de activitati ale economiei nationale in baza a 4 indici de frecventa, care reprezinta:
- I1 - numarul de cazuri asigurate care au fost declarate accident de munca, raportat la 1.000 de salariati;
- I2 - numarul cazurilor asigurate carora li s-a declarat accident de munca soldat cu invaliditate si/sau deces, raportat la 1.000 de salariati;
- I3 - numarul cazurilor asigurate de boli profesionale raportat, la 1.000 de salariati;
- I4 – numarul mediu anual al salariatilor care lucreaza in conditii de munca speciale si deosebite, raportat la 1.000 de salariati.
Atentie! Fiecarei clase de risc ii corespunde un tarif de risc. Prin urmare, a explicat specialistul Finexpert, ceea ce aduce nou HG nr. 225/2013 este modificarea, din 1 iunie 2013, a tarifului de risc pentru accidente de munca si boli profesionale corespunzator codului CAEN al activitatii principale a unei companii.
Creste sau nu contributia de asigurare datorata de angajator?
Hotararea intrata deja in vigoare pastreaza aceeasi formula ca si pana acum in ceea ce priveste stabilirea contributiei de asigurare. Mai exact, conform reglementarilor, contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata lunar de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat se determina prin urmatoarea formula:
unde:
* TR - tariful de risc aferent clasei CAEN declarata de angajator;
* BC - baza lunara de calcul corespunzatoare lunii anterioare perioadei de plata a contributiei.
Conform Alinei Musat, desi formula a ramas neschimbata, exista atat situatii in care tariful de risc a crescut, cat si situatii in care procentul luat in calcul pentru contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale s-a diminuat. Prin urmare, in primul caz, cheltuielile cu taxele salariale suportate si platite de angajator vor creste, iar in cel de-al doilea caz cheltuielile cu aceste taxe salariale se vor reduce, a explicat expertul contactat de AvocatNet.ro.
Vezi in fisierul atasat un tabel explicativ in acest sens (tabelul reprezinta Anexa nr. 2 la HG nr. 225/2013)
"Totusi, avand in vedere faptul ca procentul in baza caruia se calculeaza contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale este subunitar, cresterile sau diminuarile, dupa caz, sunt nesemnificative", mentioneaza Alina Musat, care adauga ca sunt si angajatori pentru care tariful de risc a ramas neschimbat.
Concret, pentru codul CAEN 6209 "Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei", tariful de risc a crescut de la 0.178% la 0.205%, in timp ce pentru CAEN 7022 "Activitati de consultanta pentru afaceri si management" procentul scade de la 0.214% la 0.168%, a exemplificat Musat. In acelasi timp, in cazul CAEN 6920 "Activitati de contabilitate si audit financiar, consultanta in domeniul fiscal" se pastreaza neschimbat procentul de 0.150%.
"Angajatorii care isi modifica activitatea principala si codul CAEN aferent vor plati cota de contributie aferenta noului tarif de risc incepand cu luna urmatoare schimbarii activitatii principale, in baza depunerii unei declaratii pe propria raspundere", atentioneaza reprezentantul Finexpert.
----
Textul integral al HG nr. 225/2013, precum si anexele aferente, pot fi consultate in sectiunea noastra de Legislatie sau direct accesand acest link.