Corectiile financiare care se aplica pentru neregulile constatate in proiectele care au la baza anumite contracte de achizitie publica si care sunt finantate prin Programul operational sectorial Mediu 2007-2013, vor fi platite de catre stat, se arata intr-o ordonanta care va intra in vigoare pe 10 august.
Aceasta este cea de a doua masura adoptata de guvernanti in domeniul corectiilor financiare pe care bugetul de stat le suporta. Mai exact, Executivul a aprobat, la sfarsitul lunii iulie, un act normativ prin care beneficiarii de fonduri europene, din cadrul Programului operational regional 2007-2013, vor primi de la stat corectiile financiare aplicate in cazul in care sunt descoperite nereguli ale proiectelor. AvocatNet.ro a scris despre acest subiect aici.
Acum Guvernul a extins domeniul de aplicare al prevederile privind corectiile financiare suportate de la bugetul de stat si in cazul proiectelor finantate in cadrul Programul operational sectorial Mediu 2007-2013.
Astfel, Executivul a emis OG nr. 15/2013 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corectiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislatia din domeniul achizitiilor publice pentru Programul operational sectorial Mediu 2007-2013. Documentul a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 496, din 7 august 2013 si va intra in vigoare pe 10 august.
Noile dispozitii se aplica beneficiarilor de fonduri europene, institutii publice locale, din cadrul Programului operational sectorial Mediu 2007-2013, pe intreaga perioada de implementare a programului.
Ce corectii financiare sunt suportate de la bugetul de stat?
Potrivit OG nr. 15/2013, care urmeaza sa intre in vigoare pe 10 august, vor fi suportate de la bugetul de stat corectiile financiare prevazute de OUG nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene, dupa cum urmeaza:
- creantele bugetare rezultate din corectiile financiare si sumele de recuperat rezultate in urma stabilirii corectiilor,
- sumele rezultate sau care vor rezulta din reducerile procentuale,
- sumele recuperate atat in cazul proiectelor finalizate, care la data intrarii in vigoare a OG nr. 15/2013 sunt contestate sau in litigiu, cat si in cazul proiectelor aflate in implementare la data intrarii in vigoare a actului normativ.
Concret, corectiile financiare se aplica numai in cazul contractelor de achizitie publica:
- a caror procedura de atribuire a fost initiata inainte de 10 iunie 2011 de beneficiari, care a facut obiectul verificarii Unitatii pentru coordonarea si verificarea achizitiilor publice (UCVAP)/compartimentelor de verificare a achizitiilor publice (CVAP) si pentru care nu exista un aviz consultativ emis de acestea;
- a caror procedura de atribuire a fost initiata in perioada 10 iunie 2011 – 1 octombrie 2011, care a facut obiectul verificarii UCVAP/CVAP si pentru care a fost inscrisa opinia “fara observatii” de catre acestea;
- a caror procedura de atribuire a fost initiata incepand cu data de 1 octombrie 2011, pentru care documentatia de atribuire a fost evaluata si aprobata de ANRMAP in conformitate cu atributiile sale.
In schimb, bugetul de stat NU va suporta corectiile financiare pentru contractele finantate din fonduri europene din cadrul Programului operational regional:
a) asupra carora au fost formulate sesizari catre ANI, DLAF si/sau organele de urmarire penala pentru suspiciune de frauda, tentativa de frauda sau conflict de interese, pentru care instantele judecatoresti, prin hotarari definitive, au stabilit savarsirea unei fapte penale;
b) asupra carora au fost formulate sesizari catre ANI, DLAF si/sau organele de urmarire penala pentru suspiciune de frauda, tentativa de frauda sau conflict de interese pana in momentul solutionarii definitive de catre organele competente, carora le-a fost inaintata sesizarea sau pana la solutionarea definitiva a cauzei de catre instantele judecatoresti, prin care se stabileste inexistenta unei fapte penale;
c) in situatia in care corectiile financiare si/sau creantele bugetare stabilite prin note de constatare a neregulilor si de stabilire a corectiilor financiare, precum si sumele rezultate din aplicarea reducerilor procentuale au fost mentinute de instantele judecatoresti in sarcina beneficiarilor prin hotarari definitive.
Cum se obtin corectiile financiare?
Potrivit noilor reglementari, beneficiarii de fonduri europene trebuie sa solicite corectii financiare pentru abaterile de la legislatia privind achizitiile publice, care urmeaza sa fie solutionate de Ministerul Mediului in ordinea inregistrarii acestora, cu incadrarea in sumele alocate prin legile bugetare anuale cu aceasta destinatie, pe intreaga perioada de implementare a Programului operational sectorial Mediu.
Mai exact, beneficiarii transmit solicitarile privind corectiile financiare, Autoritatii de management a Programului operational sectorial Mediu din cadrul Ministerului Mediului, precizeaza actul normativ. Dupa aceea, autoritatea de management le verifica si le supune aprobarii conducerii autoritatii. In urma deciziei conducerii autoritatii de management, ordonatorul principal de credite dispune:
a) incetarea executarii creantelor bugetare precum si comunicarea acesteia catre organele fiscale competente;
b) Autoritatii de management a Programului operational sectorial Mediu sa solicite organelor fiscale competente restituirea in conturile de recuperare debite ale Autoritatii de management a sumelor recuperate de la beneficiari netransferate pana la data primirii comunicarii prevazute la lit. a);
c) stingerea debitelor aferente beneficiarilor din registrul debitorilor;
d) plata catre beneficiar a sumelor recuperate deja de catre Autoritatea de management a Programului operational sectorial Mediu de la acesta.