Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriMarți, 21 ianuarie, are loc evenimentul: Detașări transfrontaliere - abordarea aspectelor practice ale detașărilor în UE și în state terțe. Participă →
O zi libera legala nu vine niciodata singura, cel putin asa ne-au obisnuit guvernantii de mai bine de un an incoace. Moda declararii zilelor lucratoare ca zile libere prin Hotarare de Guvern si recuperarea lor ulterioara a inceput in 2012, dar a continuat ca o frumoasa traditie si in acest an. In contextul in care Codul muncii ne da liber joi, 15 august, Executivul a declarat si 16 august zi libera, actul normativ care prevede acest lucru fiind deja publicat in Monitorul Oficial,
Articolul continuă mai jos
UPDATE 14 august, ora 13:45 Hotararea prin care Guvernul a declarat ziua de 16 august nelucratoare a fost deja publicata in Monitorul Oficial, la scurt timp dupa finalizarea sedintei in care a fost aprobata.
Este vorba despre HG nr. 590/2013, care a aparut in Monitorul Oficial nr. 513 din 14 august. Actul normativ stabileste ca 16 august este zi libera si va fi recuperata fie integral in 24 august, fie prin prelungirea cu cateva ore a programului normal de lucru in cateva zile pana in 30 septembrie, astfel incat sa fie recuperate si orele nelucrate vineri.
Potrivit hotararii, exista trei categorii de bugetari care nu vor beneficia de ziua libera in plus:
UPDATE 14 august, ora 13:40. Bugetarii vor sta acasa si in 16 august, dupa cum a anuntat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, premierul Victor Ponta.
"O sa adoptam astazi Hotararea de Guvern ca vineri sa fie zi libera care se va recupera intr-una dintre sambetele viitoare", a spus Victor Ponta.
In celelalte situatii in care Executivul a dat liber personalului din sectorul bugetar intr-o zi in care nu era nicio sarbatoare legala, au fost si cateva categorii de bugetari care nu au beneficiat de aceasta facilitate.
Astfel, in trecut, ziua libera nu s-a acordat in cazul locurilor de munca in care activitatea nu putea fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
De asemenea, de ziua libera nu au beneficiat nici magistratii si celelalte categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea implicate in solutionarea proceselor cu termen in ziua devenita nelucratoare.
Articolul initial
Luna august are mai putin zile lucratoare, din moment ce, conform Codului muncii, ziua de 15 august, in care crestinii sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului, este zi libera legala, in care nu se lucreaza. Aceasta sarbatoare legala face parte dintr-o lista de douasprezece astfel de zile in care angajatii romani beneficiaza de liber.
Totusi, ultimii doi ani au obisnuit salariatii, cu precadere pe cei bugetari, cu mini-vacante, create ad-hoc prin alipirea de o sarbatoare legala a zilelor lucratoare care o mai desparteau de weekend.
Practica a fost initiata de Guvernul Ungureanu in 2012, cand prin HG nr. 370/2012, a declarat ziua de luni, 30 aprilie, zi libera pentru personalul din sectorul bugetar, avand in vedere ca marti, 1 mai, era deja zi nelucratoare, conform Codului muncii. Astfel, calculand si weekendul dinainte de 1 mai, bugetarii s-au bucurat de o vacanta de patru zile in acea perioada.
A urmat apoi HG nr. 1123/2012, emisa de Guvernul Ponta, prin care zilele de 24 si 31 decembrie 2012 au fost declarate zile libere. In acest fel, bugetarii au avut parte de nu mai putin de sase zile libere in sarbatorilor de iarna ( 24, 25 si 26 decembrie, iar apoi 31 decembrie, 1 si 2 ianuarie).
Nici in acest an guvernantii nu s-au dezis, iar la inceputul lunii mai zilele de 2 si 3 au fost declarate nelucratoare, astfel incat personalul bugetar s-a rasfatat cu o vacanta de cinci zile calculand atat 1 mai, cat si 5 si 6 mai (prima si a doua zi de Pasti), care sunt oricum libere prin Codul muncii.
Toate hotararile prin care Guvernul decreta zile libere contineau precizarea ca pot fi aplicate si in mediul privat "in masura in care partenerii sociali stabilesc astfel".
Daca ar fi sa ne raportam la practica ultimelor sarbatori legale, ar insemna ca si ziua de 16 august va fi declarata zi libera pentru bugetari.
Pentru ca ziua de vineri, 16 august sa fie declarata nelucratoare pe ultima suta de metri, ar fi necesar ca Guvernul sa aprobe o hotarare cel mai tarziu miercuri, care sa fie publicata in aceeasi zi si in Monitorul Oficial, din moment ce 15 august este sarbatoare legala, iar angajatii Regiei Autonome "Monitorul Oficial" trebuie sa aiba liber in acea zi. De acte normative adoptate de Guvern si publicate in aceeasi zi in Monitorul Oficial am mai auzit. Va mai amintiti de OUG nr. 15/2012 care a modificat fulgerator Codul fiscal?
Scenariul nu este desprins din filmele SF, fiind chiar posibil, din moment ce ministrii se intalnesc in sedinta de Guvern chiar in 14 august, incepand cu ora 12.00.
Desi pe ordinea de zi a sedintei facuta publica in aceasta dimineata nu se afla nicio hotarare care sa declare ziua de 16 august libera, televiziunile de stiri nationale au aratat ca Executivul discuta un asemenea act normativ.
Citește mai mult despre editorial, zile libere 2013, 16 august zi libera, 15 august zi libera
Comentarii articol (58)