ANAF a emis Ordinul nr. 2986/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 582 din 13 septembrie 2013, prin care modifica instructiunile de completare a formularului 394 “Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriu national” (cod MFP 14.13.01.02/f). Prevederile actului normativ se aplica operatiunilor efectuate pe teritoriu national, incepand cu luna august 2013.
Potrivit noilor reglementari, in “Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriu national” nu se inscriu facturile emise prin autofacturare si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate.
Mai exact, contribuabilii NU vor mai declara in formularul 394 bonurile fiscale de pana la 100 de euro, masura care se va aplica numai pana la data de 31 decembrie 2014.
Vechea legislatie stabilea ca bonurile fiscale a caror valoare este mai mica de 100 de euro trebuie raportate.
Cum s-a razgandit Fiscul?
Conform unor dispozitii ale ANAF, emise la finalul lunii mai 2013, bonurile fiscale de pana la 100 de euro care au imprimat codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului trebuiau declarate in formularul 394.
"Declaratia (394 – n.red.) trebuie sa contina toate facturile care au fost emise/primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", precum si bonurile fiscale cu valoare sub 100 de euro care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate pentru care beneficiarul a solicitat inscrierea codului de inregistrare in scopuri de TVA", arata Fiscul intr-un comunicat transmis presei in mai 2013, publicat si pe pagina de internet a institutiei.
Totusi, anterior acestui anunt, Fiscul a precizat ca bonurile fiscale nu se inscriu in declaratia 394. Concret, la o solicitare a AvocatNet.ro din aprilie 2013, ANAF, prin Biroul Central de Asistenta a Contribuabililor, a explicat ca, in abordarea existenta in momentul respectiv la nivelul autoritatilor fiscale, bonurile fiscale, chiar si daca au codurile de TVA ale beneficiarilor imprimate, nu trebuie raportate in declaratia 394.
Specialistul Fiscului cu care am discutat atunci a precizat ca s-au solicitat clarificari la nivel central referitor la aceasta chestiune, insa singurele informatii primite pana in acel moment stabileau ca atata timp cat contribuabilul are doar bon fiscal, fara factura, acesta nu trebuie declarat in formularul 394, in ciuda faptului ca facturile simplificate trebuie raportate in aceasta declaratie.
"Bonul fiscal este asimilat unei facturi simplificate, insa nu este o factura simplificata", a mai punctat la finalul lunii aprilie reprezentantul de la Asistenta Contribuabili, care a mai spus ca se asteapta noi precizari de la centru in aceasta privinta.
ANAF a revenit la pozitia din aprilie, astfel incat, a emis in prezent un ordin prin care a stabilit ca bonurile nu trebuie raportate, cu precizarea ca aceasta masura se aplica doar pana la 31 decembrie 2014.
Ce se declara in formularul 394?
Conform Ordinului ANAF nr. 2986/2013, in formularul 394 se raporteaza toate operatiunile impozabile si taxabile cu cota prevazuta de lege realizate pe teritoriul national, pentru care:
- este emisa o factura in perioada de raportare, inclusiv pentru avansuri si cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa " sau “TVA la incasare”;
- s-a primit o factura in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau “TVA la incasare”.
Va reamintim ca, potrivit modificarilor aduse normelor de aplicare a Codului fiscal in martie 2013, contribuabilii au posibilitatea sa isi deduca TVA pentru bunuri si servicii si de pe bonurile fiscale, a caror valoare este de pana la 100 de euro cu tot cu TVA. Reglementarea se aplica pentru orice bunuri si servicii achizitionate pentru societate, care nu depasesc valoarea mentionata, fie ca e vorba de carburanti, carti de vizita, materii prime, materiale, servicii de consultanta sau orice alt ceva.
Normele Codului fiscal precizeaza ca, pentru a se putea face deducerea pe baza bonurilor fiscale, aceste documente trebuie sa aiba imprimat codul de TVA al beneficiarului. Reglementarile legale puncteaza ca mentiunea privind codul de TVA trebuie imprimata ”cu ajutorul casei de marcat”, intelegand astfel ca este necesar ca aceasta informatie sa faca parte din formatul standard al bonului fiscal, asa cum este emis de aparatul de marcat, nefiind acceptata o mentiune ulterioara cu pixul, spre exemplu.
Trebuie sa stiti ca declaratia 394 se completeaza cu valoarea cumulata inscrisa in facturile emise/primite pentru fiecare cod de inregistrare in scopuri de TVA ale partenerilor de tranzactii.
Singura exceptie exista la operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa. In cazul acestora, valorile totale inscrise in facturile aferente tranzactiilor pentru care se aplica taxarea inversa se completeaza pe acelasi formular, insa separat de restul operatiunilor, avand in vedere ca formularul 394 cuprinde o pozitie distincta pentru declararea operatiunilor de livrari/achizitii de cereale si plante tehnice pentru care se aplica taxarea inversa.
Daca dupa depunerea declaratiei se constata existenta unor omisiuni sau erori in datele declarate sau in cazul in care una ori mai multe facturi sunt emise in cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.
Termenul de depunere si perioada de raportare
Declaratia 394 se depune in data de 25 a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare, numai daca in acest timp au fost realizate operatiunile mentionate anterior, care trebuie raportate.
Contribuabilii care nu depun la timp acest formular risca amenzi cuprinse intre 12.000 si 14.000 de lei, daca sunt persoane juridice, si amenzi intre 2.000 si 3.500 de lei, daca sunt persoane fizice.
Atentie! Contribuabilii care nu au realizat astfel de operatiuni in perioada de raportare nu depun declaratia pe zero, in conditiile in care formularul 394 este o declaratie informativa, nu una fiscala (numai in cazul declaratiei fiscale exista obligatia depunerii chiar daca nu se desfasoara activitate sau nu rezulta sume de plata intr-o perioada de raportare).
Perioada de raportare a formularului 394 este perioada fiscala declarata pentru decontul de TVA – lunar, trimestrial, etc.
Cum se depune declaratia
Formularul 394 se depune in format electronic sub forma unui fisier PDF care are atasat un fisier XML. Transmiterea la ANAF se poate face online, pentru cei care detin o semnatura electronica, sau direct la ghiseul organului fiscal.
De asemenea, formularul poate fi transmis si prin posta cu confirmare de primire.