Dragos Dobos, membru al Consiliului Superior al Camerei Consultantilor Fiscali (CCF) si directorul Taxation Services la KPMG, a estimat ca pana la sfarsitul acestui an ar putea sa apara in Codul de Procedura Fiscala modificari la certificarea declaratiilor fiscale. Mai mult decat atat, consultantul fiscal a precizat ca in prezent se discuta si despre certificarea deconturilor negative de TVA de catre membrii CCF.
Dragos Dobos, membru al Consiliului Superior al Camerei Consultantilor Fiscali si directorul Taxation Services la KPMG, a estimat, in cadrul conferintei Chief Financial Officers Forum, ca pana la sfarsitul acestui an ar putea sa apara in Codul de Procedura Fiscala modificari la certificarea declaratiilor fiscale.
Certificarea declaratiilor anuale de impozit pe profit, formularele 101, este anuntata de circa sase ani, dar a tot fost amanata. Aceasta certificare consta in verificarea exactitatii si realitatii datelor inscrise in declaratii fiscale pe baza informatiilor si documentelor prezentate de contribuabili.
Dragos Dobos a spus ca motivul amanarii a fost unul administrativ, pentru ca raspandirea CCF trebuia sa ofere o masa critica de consultanti fiscali pe tot cuprinsul tarii, care a fost atinsa.
"Ce ne-am dorit noi a fost sa nu fie aceasta certificare o obligatie si sa nu fie perceputa ca un fel de corvoada suplimentara sau ca un ban in plus de dat. Ideea pe care am mers si la care am colaborat bine cu Ministerul de Finante, dar n-a iesit nimic, suntem in discutii avansate, este sa transformam aceasta certificare a declaratiilor intr-un instrument valoros, atat pentru companii, cat si pentru Fisc. Ca si capacitate administrativa, Fiscul este depasit. Incercam sa interpunem intre Fisc si contribuabil Camera Consultantului Fiscal care, pe de o parte, sa-i ofere Fiscului un serviciu de o calitate suficienta in asa masura incat ANAF-ul sa aiba incredere in acea certificare si sa o echivaleze cu un control fiscal. Pentru contribuabil una este sa vina Fiscul sa-ti vada documentele, alta un consultant fiscal, care ramane un consultant fiscal, el face o certificare in litera si spiritul legii, dar nu in vederea, in primul rand, a oferirii de sanctiuni, pentru ca nu acesta este rolul lui", a explicat Dragos Dobos.
Pe langa formularele 101, se discuta certificarea de catre un consultant fiscal si a decontului negativ de TVA. Pentru aceasta din urma, consultantii fiscali ar trebui sa aiba acces in 390, 394, ca sa faca un control cat mai apropiat de al Fiscului. Astfel, in prezent, CCF si Fiscul elaboreaza proceduri comune pentru a le oferi consultantilor fiscali acces la niste baze de date similare cu ale Fiscului. Accesul la acele date le-ar permite consultantilor fiscali ca, atunci cand avizeaza o declaratie fiscala, aceasta sa se vada si in sistemul Fiscului.
"Rolul consultantilor fiscali este prudent. Noi elaboram niste norme interne, un fel de supracertificare a consultantilor fiscali care trebuie sa se supuna unor rigori stricte din punct de vedere profesional, al deontologiei profesionale si al moralitati. In plus, ei vor trebui sa aiba niste certificari profesionale suficiente, pentru ca Fiscul stabileste niste diferente (n.red. - pe baza declaratiilor fiscale certificate). Cineva (n.red. - pe baza declaratiilor) o sa vrea banii, iar altcineva nu o sa vrea sa-i dea", a completat Dragos Dobos.
Comentarii articol (17)