ACCES PREMIUM
De ce premium?
O decizie a Curtii Europene de Justitie a confirmat interpretarea D&B David si Baias in procedura de acordare a dobanzilor fiscale pentru Rafinaria Steaua Romana
Recent, Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a confirmat, printr-o decizie, interpretarea avocatilor D&B David si Baias in cazul Rafinaria Steaua Romana versus Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), privind dobanzile pentru nerambursarea de catre organul fiscal in termenul legal a sumelor datorate cu titlu de TVA, se arata intr-un comunicat de presa remis redactiei noastre de aceasta casa de avocatura.
Articolul continuă mai jos
CEJ a confirmat ieri interpretarea avocatilor D&B David si Baias in cazul Rafinaria Steaua Romana versus ANAF, conform unui comunicat de presa al acestei case de avocatura.
Aceasta Curte a aratat ca, in lumina dreptului european, contribuabilii trebuie sa beneficieze de dobanzi pentru nerambursarea de catre organul fiscal in termenul legal a sumelor datorate cu titlu de TVA, chiar daca sumele datorate la rambursare au fost compensate prin decizii de compensare, anulate ulterior de instan?ele de judecata.
Prin Hotararea pronuntata in data de 24 octombrie 2013, in cauza C-431/12, CEJ a raspuns intrebarii preliminare transmise de Inalta Curte de Casatie si Justitie la solicitarea Rafinariei Steaua Romana SA, reprezentata de firma de avocatura D&B David si Baias, validand argumentele aduse de catre avocatii D&B David si Baias.
In plus, CEJ a aratat ca „atunci cand rambursarea in favoarea persoanei impozabile a excedentului de TVA intervine dupa trecerea unui termen rezonabil, principiul neutralitatii sistemului fiscal al TVA-ului impune ca pierderile financiare astfel generate, in detrimentul persoanei impozabile, prin indisponibilizarea sumelor de bani in cauza sa fie compensate prin plata unor dobanzi de intarziere. Avand in vedere aceste consideratii, trebuie sa se raspunda la intrebarea adresata ca articolul 183 din Directiva TVA trebuie interpretat in sensul ca se opune ca o persoana impozabila care a solicitat rambursarea excedentului de TVA, achitat in amonte din TVA-ul pe care il datoreaza, sa nu poata obtine din partea administratiei fiscale a unui stat membru dobanzi de intarziere aferente rambursarii efectuate tardiv de aceasta administratie pentru o perioada in care erau in vigoare acte administrative care excludeau rambursarea si care au fost anulate ulterior printr o decizie judecatoreasca”.
„Aceasta hotarare reprezinta un moment de referinta in relatia dintre contribuabil si autoritatile fiscale in Romania. Din momentul aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, contribuabilii romani dispun de un ultim refugiu – jurisprudenta si instantele europene - in cazul in care drepturile lor sunt incalcate de catre autoritatile fiscale nationale”, a declarat Dan Dascalu (foto), Partener la D&B David si Baias, liderul echipei de litigii fiscale si coordonatorul echipei de avocati implicata in acest dosar.
Pe langa acesta, echipa de avocati a acestui caz a fost formata din Ana Maria Iordache si Andreea Cojocaru, avocati specializati in litigii fiscale.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.