Programul Rabla, adresat tuturor persoanelor fizice interesate sã-ºi schimbe autovehiculul vechi cu unul nou, a fost lansat luni de ministrul Mediului, Attila Korodi, in cadrul unei conferinte de presa, informeaza Administratia Fondului pentru Mediu.
"Am ajuns deja la a 10-a editie de derulare a Programului de Innoire a Parcului Auto. Putem spune ca acesta este unul dintre cele mai longevive Programe guvernamentale. Si anul acesta, la fel ca in fiecare editie, Programul se deruleaza din fondurile Administratiei Fondului pentru Mediu. Avem pregatite 17.000 de tichete electronice destinate persoanelor fizice interesate sa acceseze Programul. Practic, la momentul epuizarii acestora putem spune ca am innoit parcul auto cu inca 17.000 de autovehicule", a declarat Attila Korodi.
Potrivit anuntului facut de AFM, si in acest an, romanii care vor sa renunte la masina invechita si sa cumpere una noua pot primi o prima de casare in valoare de 6500 lei. De asemenea, pentru stimularea achizitionarii autovehiculelor cat mai "prietenoase" cu mediul, se va oferi, in continuare, posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 lei pentru:
- achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6;
- achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii ce CO2 mai mica de 100g/km;
- achizitionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.
Pentru a-si achizitiona un nou autoturism in cadrul Rabla 2014, persoanele fizice trebuie sa urmeze urmatorii pasi:
Pasul 1. Proprietarul autovehiculului uzat consulta lista producatorilor validati si il alege pe cel de la care doreste sa achizitioneze noua masina. Lista dealer-ilor validati este disponibila AICI.
Pasul 2. Se prezinta la dealerul ales, in vederea inscrierii in program. In aceasta etapa, este nevoie ca proprietarul masinii sa declare daca va fi beneficiarul direct al tichetului electronic sau cedeaza acest drept unei alte persoane.
Pasul 3. Producatorul/dealerul introduce, in aplicatia PSIPAN 2014, date privind proprietarul si autovehiculul uzat si ii elibereaza proprietarului o nota de inscriere. AFM verifica in termen de 5 zile datele introduse in aplicatia PSIPAN si confirma/infirma corectitudinea acestora.
Pasul 4. Dupa confirmarea corectitudinii datelor de catre AFM, dealer-ul ii transmite proprietarului ca a primit acceptul sa mearga la un colector autorizat sa isi caseze autovehiculul uzat, in vederea obtinerii certificatului de distrugere, si la Politie pentru radierea autovehicului. "Este foarte important de mentionat ca, daca radierea si casare nu sunt efectuate in maxim 5 zile, propietarul este eliminat din program si pierde tichetul, care se reintoarce in sistemul national", puncteaza AFM.
Pasul 5. Dupa aceste actiuni, proprietarul se va prezenta din nou la dealer-ul auto pentru a-si completa dosarul de participare cu certificatul de distrugere si certificatul de radiere. Din acest moment, beneficiarul are la dispozitie 25 de zile sa finalizeze contractul de de achizitie pentru autovehiculul nou si sa achite avansul.
Daca acest termen nu este respectat, tichetul se pierde, merge inapoi in sistemul national si este redirectionat catre alt beneficiar.
Pasul 6. In termen de 90 de zile de la data incheierii contractului de vanzare – cumparare, dealer-ul emite factura de livrare a autovehiculului nou.
In aceasta editie a Programului se poate inscrie orice persoana care are domiciliul sau resedinta in Romania, nu are obligatii de plata la bugetul local si este proprietarul unui autovehicul cu o vechime de minimum 8 ani.
Care sunt noutatile din acest an?
In urma analizei facute cu privire la desfasurarea programului Rabla in ultimii ani, pentru 2014 au fost aduse modificari majore, anunta Administratia Fondului pentru Mediu intr-un document de presa publicat la inceputul lunii martie pe site-ul propriu. Aceste modificari sunt cuprinse de Ghidul de finantare publicat in Monitorul Oficial din 21 martie.
Astfel, potrivit Ghidului, toate tichetele vor fi puse la dispozitia oricarui dealer, in functie de cerere.
"Distributia tichetelor Rabla nu se va mai face pe judete, in functie de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritoriala, ci in functie de cerere, tichetele electronice urmand sa fie extrase dintr-o baza de date nationala de dealerii auto, pe masura ce se inscriu solicitantii", a declarat la sfarsitul lunii martie ministrul Mediului, Attila Korodi.
In plus, Ghidul de finantare a programului prevede ca, incepand din acest an, in program vor intra si masini cu o vechime mai mare sau egala cu 8 ani. Aceasta in conditiile in care, in ceilalti ani de desfasurare a programului, erau acceptate doar masini mai vechi de 10 ani.
De asemenea, se modifica din nou modul de acordare a tichetelor valorice. Astfel, dupa ce anul trecut s-a trecut la acordarea unui singur voucher in valoare de 6.500 lei, acum, pentru prima data, tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor.
Concret, potrivit AFM, tichetele vor fi distribuite electronic, in sistemul informatic al AFM, iar persoanele fizice care doresc sa beneficieze de un tichet electronic se vor adresa direct producatorilor/dealerilor validati in program.
Practic, potrivit ghidului de finantare, daca, in urma procesului de analiza, proprietarul este declarat eligibil si este acceptat spre finantare, Autoritatea va comunica in scris acestuia cuantumul ajutorului care poate fi acordat sub forma primei de casare si caracterul acestui ajutor de minimis.
Mai departe, beneficiarul va merge sa isi caseze masina la un colector validat si apoi se va prezenta la producatorul/dealerul validat doar cu dovada casarii, nu si cu tichetul valoric, ca pana acum. Aceasta deoarece producatorul are deja o evidenta in acest sens in sistem informatic, astfel ca va scadea prima de casare din pretul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou in baza tichetului electronic.
O alta noutate este aceea ca proprietarul persoana fizica poate ceda, in favoarea unei alte persoane, dreptul de a beneficia de prima de casare la achizitionarea unui autovehicul nou.
Cedarea dreptului de beneficiu asupra primei de casare se poate face de catre proprietarul inscris doar daca sunt indeplinite cumulativ unele conditii, precum completarea in timp util a dosarului de participare sau daca cedarea se face catre o persoana care si-a exprimat in mod neechivoc intentia de a achizitiona in nume propriu un autovehicul nou de la producatorul validat.
Ca si anul trecut, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achizitionarea unui autovehicul nou, valoarea acestuia fiind de 6.500 lei. De asemenea, pentru stimularea achizitionarii autovehiculelor cat mai "prietenoase" cu mediul, se va oferi, in continuare, posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 lei pentru:
- achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6;
- achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii ce CO2 mai mica de 100g/km;
- achizitionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.
Important! Eco-bonusul prevazut nu poate face obiectul cedarii, beneficiarul exclusiv al acestuia fiind persoana care achizitioneaza autovehiculul nou.
Vor fi disponibile 20.000 de tichete
Administratia Fondului pentru mediu va aloca un numar de 20.000 tichete, bugetul total fiind de 140 milioane lei.
"Suma alocata sesiunii de finantare este de 140.000 mii lei, din care: 119.000 mii lei pentru persoane fizice si 21.000 mii lei pentru persoane juridice, inclusiv institutii publice", se precizeaza intr-o dispozitie a presedintelui AFM data recent.
Conform institutiei, s-a dispus alocarea unui numar de 17.000 de tichete pentru persoane fizice si 3.000 de tichete pentru persoane juridice si institutii publice. Tichetele vor fi alocate electronic, in sistemul informatic gestionat de AFM.
--
Ghidul de finantare a programului Rabla 2014, varianta lansata in dezbatere publica, este disponibil in fisierul atasat. Ultima varianta, cea publicata recent in Monitorul Oficial, este disponibila in sectiunea noastra de Legislatie.
Avocatnet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (7)