HG nr. 1352/2010, act normativ ce aproba structura Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza (conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08) a fost republicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 300, din 24 aprilie. Republicarea vine ca urmare a modificarilor operate la nivelul COR de HG nr. 1116/2013, in vigoare din 22 februarie 2014.
Practic, in februarie s-a actualizat legislatia romaneasca in conformitate cu clasificarea internationala ISCO 08. Astfel, s-au introdus reglementari prin care s-a explicitat structura COR si s-au facut precizari metodologice privind grupa majora 0. Despre toate aceste schimbari, AvocatNet.ro a scris pe larg aici si aici.
In plus, tot la acea data s-au introdus grupe de baza noi in domeniul educatiei, dupa cum urmeaza:
- Dupa grupa de baza 2424 Specialisti in formarea si dezvoltarea personalului se introduce o noua grupa de baza, cu urmatorul cuprins: „2429 Specialisti in administratie neclasificati in grupele de baza anterioare”
- Dupa grupa de baza 3413 Specialisti in domeniul religiei si asimilati se introduc patru grupe de baza noi cu urmatorul continut:
„3414 Personal didactic in invatamantul primar”
„3415 Personal in invatamantul prescolar”
„3416 Instructori si asimilati din invatamant”
„3419 Personal in invatamant neclasificat in grupele de baza anterioare”
Puteti consulta in fisier atasat Structura COR - nivel grupa de baza, asa cum a fost republicata astazi in Monitorul Oficial.
Clasificarea ocupatiilor din Romania cuprinde, ca si pana acum, urmatoarele zece grupe majore:
- grupa majora 1: Membri ai corpului legislativ ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori;
- grupa majora 2: Specialisti in diverse domenii de activitate;
- grupa majora 3: Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic;
- grupa majora 4: Functionari administrativi;
- grupa majora 5: Lucratori in domeniul serviciilor;
- grupa majora 6: Lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit;
- grupa majora 7: Muncitori calificati si asimilati;
- grupa majora 8: Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente;
- grupa majora 9: Muncitori necalificati;
- grupa majora 0: Fortele armate.
Conform prevederilor, COR la nivel de ocupatie pentru grupele majore 1-9 se aproba prin ordin comun al Ministerului muncii si al INS, in timp ce ocupatiile specifice grupei majore 0, „Fortele armate”, se aproba in conditiile respectarii Legii nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, de catre institutiile apartinand sistemului de aparare, ordine si siguranta publica.
De asemenea, potrivit reglementarilor in materie, COR se aplica in toate domeniile de activitate economica si sociala si este obligatorie pentru toate organele administratiei publice centrale si locale, unitati bugetare, operatori economici, indiferent de forma de proprietate, organizatii patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatii, asociatii si alte persoane fizice si juridice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, la completarea documentelor oficiale ori de cate ori se cere precizarea ocupatiei.