Declaratia privind veniturile realizate din Romania, pentru fiecare categorie si sursa de venit, pentru anul trecut, Formularul 200, trebuie depusa pana pe data de 26 mai.
Mai exact, formularul 200 il depun persoanele fizice care au realizat, venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunurilor (fara arendare), venituri din activitati agricole, castiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, operatiuni de vanzare - cumparare de valuta la termen, pe baza de contract.
Patru tipuri de venituri din activitati independente trebuie declarate
Formularul 200 trebuie sa-l depuna contribuabilii care au desfasurat activitati independente in mod individual sau intr-o forma de asociere, care nu a dat nastere unei persoane juridice, constituita intre persoane fizice, conform Ordinului ANAF nr. 24/2013, care a intrat in vigoare pe 21 ianuarie 2013.
Astfel, au obligatia sa depuna declaratia 200 persoanele fizice care, anul trecut, au realizat urmatoarele tipuri de venituri:
- comerciale: din fapte de comert, prestari de servicii, altele decat cele din profesii libere, din practicarea unei meserii, inclusiv din activitati adiacente, si din cedarea folosintei bunurilor calificate in categoria veniturilor din activitati independente;
- din profesii libere: din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii;
- din drepturi de proprietate intelectuala: brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert si procedee tehnice, know-how, drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea;
- din activitati independente: drepturi de proprietate intelectuala, vanzarea bunurilor in regim de consignatie, activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial, contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil, activitatea de expertiza contabila, judiciara si extrajudiciara; in plus, acestea sunt veniturile pentru care impozitul s-a retinut la sursa in cota de 10%, ca plata anticipata in contul impozitului anual, de platitorii de venituri; de asemenea, sunt venituri obtinute din asociere cu o persoana juridica platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor, care nu genereaza o persoana juridica, pentru care impozitul s-a retinut la sursa in cota de 3%, ca plata anticipata in contul impozitului anual.
Concret, declaratia se completeaza pentru fiecare categorie de venit si pentru fiecare sursa de realizare a venitului, se mai mentioneaza in Ordinul ANAF din ianuarie 2013.
Totusi, contribuabilii care au obtinut venituri din drepturi de proprietate intelectuala de la mai multi platitori depun o singura declaratie.
Atentie! Nu depun formularul 200 contribuabilii care au realizat venituri din activitati independente si impozitul retinut la sursa de platitorii de venituri a fost final in cota de 16%, conform optiunii exercitate. In plus, nu au obligatia depunerii declaratiei persoanele fizice care, in anul 2013, au realizat venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit, cu exceptia persoanelor care au depus declaratiile de venit estimativ in luna decembrie 2013 si pentru care nu au fost stabilite plati anticipate.
Chiria in lei nu se raporteaza
Pentru veniturile din inchirieri, persoanele fizice trebuie sa depuna formularul 200 pentru urmatoarele tipuri de venituri:
- pentru care au depus declaratiile de venit estimativ in luna decembrie 2013 si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii;
- la care au intervenit modificari ale clauzelor contractuale;
- pentru care chiria este exprimata in valuta;
- in cazul carora s-au efectuat investitii de catre chirias.
Atentie! Nu au obligatia sa depuna declaratia 200, persoanele fizice care anul trecut au avut chiria exprimata in lei, nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real, contractele incheiate nu indeplinesc conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente si platile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat.
Pentru veniturile din activitati agricole, trebuie sa depuna declaratia 200 persoanele fizice care, in anul trecut, au realizat venituri din:
- cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solare special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat;
- cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;
- exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea.
Atentie! Sunt scutite de obligativitatea depunerii declaratiei 200 persoanele fizice care, in 2013, au realizat venituri din activitati agricole cu impunere finala, din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare, potrivit art. 74 alin. (4) din Codul fiscal.
Alte detalii despre veniturile care nu trebuie trecute in declaratia 200 puteti citi aici.
Formularul 200 se depune si pentru castigurile sau pierderile din transferul titlurilor de valoare
Pe langa tipurile de venituri si de contribuabili mentionati mai sus, formularul 200 se depune si de catre persoanele fizice care au realizat anul trecut castiguri sau pierderi din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise si au obligatia stabilirii castigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii, dupa cum este mentionat in Ordinul ANAF nr 24/2013.
De asemenea, declaratia 200 trebuie depusa si de catre persoanele fizice care, in anul 2013, au realizat castiguri/pierderi din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de CNVM si au obligatia stabilirii castigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii.
Cum se depune declaratia de venit
Conform instructiunilor de completare, formularul 200 poate fi depus:
- la administratia fiscala in a carei raza teritoriala contribuabilul are domiciliul fiscal;
- prin posta, cu confirmare de primire, costul trimiterii fiind suportat de catre contribuabili;
- prin mijloace electronice, pe portalul www.e-guvernare.ro, de catre contribuabilii persoane fizice detinatori de certificate digitale, care semneaza in nume propriu declaratia.
Acest formular poate fi obtinut direct, gratuit, de la sediile administratiilor fiscale, sau poate fi descarcat de pe pagina de internet a ANAF/ sectiunea Declaratii electronice/ Persoane fizice/ Descarcare declaratii PF, in cazul depunerii declaratiilor online.
In plus, programul de asistenta pentru completarea online a declaratiei 200 poate fi consultat aici.
Important! Amenzile pentru nedepunerea la termen a formularului 200 sunt cuprinse intre 50 si 500 de lei.
Salariatii nu trebuie sa transmita declaratia 200
Conform Ordinului ANAF nr 24/2013, nu trebuie sa depuna formularul 200 pentru anul trecut persoanele fizice care au realizat doar venituri din salarii sau au obtinut venituri asimilate salariilor.
In plus, contribuabilii nu au obligatia sa treaca in declaratia 200 banii obtinuti din investitii (altele decat cele mentionate anterior), premii si venituri din jocuri de noroc, pensii sau activitati agricole a caror impunere este finala.
Mai exact, in cazul activitatilor agricole a caror impunere este finala, contribuabilii nu sunt obligati sa declare veniturile obtinute prin valorificarea produselor vandute catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare, pentru care impozitul s-a calculat prin retinere la sursa prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate.
De asemenea, declaratia 200 nu trebuie depusa nici pentru transferul proprietatilor imobiliare.