Modul de raportare contabila la 30 iunie se aproba anual prin ordin al Ministerului Finantelor Publice. Astfel ca in acest sens a fost emis Ordinul MFP nr. 936/2014 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2014 a operatorilor economici, care a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 540 din 21 iulie 2014. Documentul a intrat in vigoare la data publicarii si actualizeaza regulile aplicabile in domeniu, insa nu aduce modificari substantiale.
Astfel, ca si pana acum, sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2014 se aplica, in mod obligatoriu, operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri peste 220.000 lei.
Incadrarea in criteriul privind cifra de afaceri se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent.
Concret, operatorii economici care inregistreaza o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei vor depune raportarile contabile pana la data de 18 august 2014, prevederea aplicandu-se inclusiv subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, indiferent de exercitiul financiar ales.
Pe de alta parte, conform noilor reglementari, sunt si cateva categorii de firme care nu vor depune raportarile contabile la 30 iunie 2014. Este vorba despre operatorii economici care:
- nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2014;
- s-au aflat in inactivitate temporara pe tot parcursul semestrului I din 2014;
- s-au infiintat in cursul anului 2014;
- se afla in curs de lichidare.
De asemenea, in actul normativ se precizeaza ca anumite institutii nu vor depune raportarile contabile in termenii si conditiile valabile pentru operatorii economici, ci conform reglementarilor ce urmeaza a fi emise de Banca Nationala a Romaniei, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Din aceasta categorie fac parte entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Banca Nationala a Romaniei, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Modul de completare a raportarilor contabile la 30 iunie
Noile prevederi stabilesc ca operatorii economici vor intocmi si vor depune la unitatile teritoriale ale MFP raportari contabile la 30 iunie 2014 care cuprind urmatoarele formulare:
- Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10);
- Contul de profit si pierdere (cod 20);
- Date informative (cod 30).
Potrivit ordinului care a intrat in vigoare ieri, operatorii economici trebuie sa completeze pe prima pagina a formularului "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii", fara a folosi prescurtari sau initiale, urmatoarele date de identificare: denumirea entitatii, adresa, telefonul si numarul de inmatriculare la registrul comertului, precum si datele referitoare la incadrarea corecta in forma de proprietate si codul unic de inregistrare. Daca aceste date nu vor fi completate corect, se va considera ca raportarea contabila la 30 iunie 2014 nu a fost depusa, intrucat identificarea entitatii a fost imposibila.
Formularul "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" prezinta, in forma sintetica, elementele de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, grupate dupa natura si lichiditate, respectiv dupa natura si exigibilitate, se mentioneaza in actul normativ citat.
De asemenea, conform aceluiasi document, formularul se intocmeste pe baza balantei de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie 2014, puse in acord cu soldurile din balanta conturilor analitice, incheiata dupa inregistrarea tuturor documentelor in care au fost consemnate operatiunile financiar-contabile aferente perioadei de raportare.
Operatorii economici care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic completeaza formularul "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" cu informatiile corespunzatoare datelor de la 1 ianuarie 2014 si 30 iunie 2014.
Formularul "Contul de profit si pierdere", respectiv "Situatia veniturilor si cheltuielilor", cuprinde cifra de afaceri neta, veniturile realizate si cheltuielile efectuate, precum si rezultatele financiare obtinute (profit sau pierdere), preluate din conturile de venituri si cheltuieli cuprinse in balanta de verificare la 30 iunie 2014.
Datele care se raporteaza in formularul "Contul de profit si pierdere", respectiv "Situatia veniturilor si cheltuielilor", sunt cumulate de la inceputul anului pana la sfarsitul perioadei de raportare.
Atentie! Randul 66 "Alte impozite neprezentate la elementele de mai sus (ct. 698)" din cadrul formularului "Contul de profit si pierdere" se completeaza numai de catre microintreprinderi, cu suma reprezentand impozitul pe venitul acestora.
Cei care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic completeaza formularul "Contul de profit si pierdere" cu informatiile corespunzatoare perioadelor 1 ianuarie 2013 - 30 iunie 2013, respectiv 1 ianuarie 2014 - 30 iunie 2014.
Totodata, contribuabilii vor inscrie la randul 19 "Salarii si indemnizatii" din cadrul formularului "Contul de profit si pierdere", respectiv la randul 24 "Salarii si indemnizatii" din cadrul formularului "Situatia veniturilor si cheltuielilor" toate cheltuielile reprezentand drepturi salariale. La aceleasi randuri va fi cuprinsa si contravaloarea tichetelor de masa acordate salariatilor in baza prevederilor Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa. Informatiile reprezentand contravaloarea tichetelor de masa acordate salariatilor sunt prezentate, de asemenea, la randul 66 din formularul "Date informative" (cod 30).
In formularul "Date informative", la randurile 01, 02 si 03 coloana 1, entitatile care au in subordine subunitati vor inscrie cifra 1, indiferent de numarul acestora.
Totodata, dupa cum se arata in recentul act normativ, randul 03 coloana 1, din formularul "Date informative", se completeaza numai de entitatile care in perioada curenta de raportare nu au inregistrat nici profit, nici pierdere (rezultat financiar zero).
La randurile privind platile restante din formularul "Date informative" se inscriu sumele de la sfarsitul perioadei de raportare care au depasit termenele de plata prevazute in contracte sau acte normative.
Conform noilor prevederi, raportarile contabile vor fi semnate de persoanele in drept, cuprinzand si numele in clar al acestora. Randul corespunzator calitatii persoanei care a intocmit raportarile contabile se completeaza astfel:
- directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, potivit legii;
- persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
Prin alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie se intelege orice persoana angajata, potrivit legii, care indeplineste conditiile prevazute de Legea nr. 82/1991.
Raportarile contabile la 30 iunie 2014 se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii firmei.
Important! Formularele care compun raportarile contabile la 30 iunie 2014 se completeaza in lei.
Cand si unde se depun raportarile contabile?
Raportarile contabile la 30 iunie 2014 se depun pana cel tarziu 18 august la unitatile teritoriale ale MFP, in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.
In ceea ce priveste formatul electronic al raportarilor contabile la 30 iunie 2014, ce contine formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta, acesta se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, pus la dispozitia entitatilor gratuit de unitatile teritoriale ale MFP. De asemenea, programul de asistenta poate fi descarcat de pe portalul MFP, de la adresa www.mfinante.ro.
"Formatul electronic al raportarilor contabile depuse pe internet sau la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice consta intr-un fisier PDF la care este atasat un fisier .xml", se arata in recentul act normativ.
In acelasi document se mai precizeaza ca entitatile pot depune raportarile contabile la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, pe suport magnetic, impreuna cu raportarile contabile listate cu ajutorul programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, semnate si stampilate.
Atentie! Cei care nu depun raportarile contabile pana la data de 18 august vor fi sanctionati contraventional, cu amenzi ce pot ajunge pana la 5.000 de lei.
La data intrarii in vigoare a Ordinului MFP nr. 936/2014, adica la 21 iulie, se abroga Ordinul MFP nr. 1.013/2013 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2013 a operatorilor economici, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 455 din 24 iulie 2013.
Puteti consulta Ordinul MFP nr. 936/2014 in sectiunea noastra de Legislatie.