Regulile privind obligatia bancilor de a furniza informatii Fiscului, prevazute in Codul de procedura fiscala, ar putea fi modificate printr-un proiect de ordonanta de urgenta lansat recent in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor.
Concret, dispozitiile propuse de MFP stabilesc ca bancile ar putea fi obligate sa comunice, in mod automat, lunar, organelor fiscale ale ANAF toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea. Procedura de transmitere a informatiilor urmeaza sa fie aprobata prin ordin al ministrului Finantelor la propunerea presedintelui ANAF.
"Masura prezinta avantajul constituirii, la nivelul ANAF, a unei baze de date care sa fie valorificata atat in scopul identificarii evaziunii fiscale (venituri nedeclarate), cat si in scopul eficientizarii activitatii de executare silita (prin poprire)", se mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
In prezent, Codul de procedura fiscala reglementeaza obligatia bancilor de a comunica, la cererea organelor fiscale, toate rulajele si soldurile conturilor deschise la acestea, in cazuri particulare (pentru o anumita persoana). Scopul este de a stabili situatia fiscala reala a respectivei persoane, iar solicitarea se face, de regula, in cadrul actiunilor de control fiscal (inspectie fiscala sau verificarea ansamblului situatiei fiscale personale a persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit), informeaza MFP.
Daca proiectul de act normativ va fi aprobat si va intra in vigoare, atunci bancile vor fi obligate sa comunice lunar Fiscului informatii despre conturile bancare ale contribuabililor.
Modificarile Codului de procedura fiscala, propuse de MFP, vin in contextul in care ministrul Finantelor, Ioana-Maria Petrescu, a semnat la sfarsitul lunii octombrie, la Berlin, impreuna cu alti ministri ai finantelor sau reprezentanti ai acestora, Declaratia de conformare cu prevederile Acordului multilateral pentru schimbul automat de informatii financiare.
Odata intrat in vigoare, Acordul va permite Romaniei sa faca schimb de informatii la nivelul standardului convenit de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care prevede schimbul automat de informatii financiare intre tari si jurisdictii, in scopul identificarii persoanelor fizice sau firmelor care eludeaza fiscul, prin transferul banilor in conturi din strainatate, se mentioneaza intr-un comunicat al MFP remis recent redactiei.
Practic, in baza documentului semnat de ministrul Finantelor, ANAF va putea sa verifice conturile bancare din strainatate ale contribuabililor rezidenti in Romania.
Potrivit comunicatului MFP, in baza Acordului care urmeaza sa intre in vigoare, ANAF va putea verifica mai multe informatii. Concret, Fiscul va putea sa solicite tarilor semnatare ale Acordului:
- date pentru identificarea persoanei (nume, adresa, cod identificare fiscala),
- date referitoare la numarul contului (sau un echivalent functional),
- date despre numele si numarul de identificare (daca exista) al institutiei financiare care face raportarea,
- despre soldul sau valoarea contului,
-
in cazul unui cont de custode date referitoare la:
- suma bruta a dobanzii, dividendelor sau a altor venituri pentru activele existente in cont,
- suma bruta a incasarilor din vanzarea sau rascumpararea activelor financiare.
Atentie! Dispozitiile privind modificarea Codului de procedura fiscala nu se aplica momentan, ci se afla in stadiul de proiect de ordonanta de urgenta, pe care il puteti consulta AICI.