Prin Decizia nr. 2012/181/UE, Romania a fost autorizata sa introduca o masura speciala de derogare de la articolul 287 din Directiva 2006/112/CE, privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, in vederea scutirii de TVA a persoanelor impozabile a caror cifra de afaceri anuala nu depaseste echivalentul in moneda nationala al sumei de 65.000 euro, la cursul de schimb de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, respectiv plafonul de 220.000 lei, au declarat reprezentantii MFP la solicitarea AvocatNet.ro.
Avand in vedere ca prevederile Deciziei nr.2012/181/UE s-au aplicat doar pana la data de 31 decembrie 2014, reprezentantii MFP sustin ca in cursul anului 2014 au fost intreprinse toate demersurile necesare in vederea prelungirii derogarii obtinute de Romania pentru aplicarea plafonului de 65.000 euro (220.000 lei), respectiv a prelungirii aplicarii Deciziei nr. 2012/181/UE si dupa data de 31 decembrie 2014.
"Ca urmare a prelungirii aplicarii Deciziei nr. 2012/181/UE, dupa 1 ianuarie 2015 se va continua aplicarea regimului special de scutire de TVA pentru intreprinderile mici in aceleasi conditii ca si cele aplicabile in prezent, respectiv in functie de plafonul de 65.000 euro, la cursul de schimb de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, respectiv 220.000 lei", ne-au precizat reprezentantii MFP.
Prelungirea derogarii este prevazuta in Decizia 2014/931/UE, publicata recent in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Conform documentului, plafonul de 65.000 de euro, pana la care firmele sunt scutite de la plata TVA, se aplica pana la 31 decembrie 2017. Dispozitiile europene au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015.
Specialistii au anticipat inca de anul trecut mentinerea plafonului de 65.000 de euro si in 2015
Specialistii contactati anul trecut de AvocatNet.ro au fost optimisti si au sustinut ca plafonul de 65.000 de euro pana la care firmele sunt scutite de TVA s-ar putea aplica si in 2015.
Astfel, Luisiana Dobrinescu, avocat Dobrinescu Dobrev SCA, ne-a declarat inca de la inceputul lunii decembrie ca intentiile statului nostru sunt de mentinere a acestui plafon.
De aceeasi parere a fost si George Sinca, Senior VAT Consultant, PKF Finconta, care ne-a precizat in aceeasi perioada ca Romania a facut demersuri la Comisia Europeana pentru mentinerea plafonului de 65.000 euro.
Ce s-ar fi intamplat daca plafonul de 65.000 de euro nu ar fi fost valabil anul acesta?
Daca nu ar fi fost emisa o noua Directiva europeana care sa prelungeasca termenul pana la care se aplica plafonul de scutire de TVA, de 65.000 de euro, atunci ar fi existat doua optiuni posibile, ne-a explicat in decembrie Luisiana Dobrinescu.
Potrivit avocatului, Romania putea obtine o prelungire a acestei derogari (n.r. lucru care s-a intamplat) sau s-ar fi revenit la plafonul de scutire de 35.000 de euro, prevazut de art. 287 din Directiva 2006/112 CE, conform Tratatului de Aderare (n.r. ultima varianta nu mai este valabila in prezent).
Daca nu ar fi fost clarificate lucrurile privind plafonul de TVA, atunci s-ar fi aplicat prevederile legale anterioare masurii speciale, si anume cele prin care plafonul de inregistrare este de 35.000 de euro, acesta fiind mentionat si in Directiva 2006/112/EC privind Sistemul comun privind taxa pe valoarea adaugata la art. 278, punctul 18 referitor la plafonul Romaniei, a adaugat George Sinca.
Astfel, daca nu ar fi fost obtinuta o noua derogare, din 2015, firmele care se aflau sub plafonul de 65.000 de euro, dar peste 35.000 de euro, ar fi avut obligatia sa se inregistreze in scop de TVA, in timp ce firmele care se aflau sub plafonul echivalentului in lei a 35.000 de euro nu ar fi avut obligatia sa se inregistreze in scop de TVA, ne-a mentionat in decembrie George Sinca.
Sorin Biban, Tax Manager, Biris Goran, ne-a declarat la finalul anului trecut ca, in conditiile in care masura derogatorie privind plafonul de 65.000 de euro nu ar fi fost prelungita, rezulta ca de la 1 ianuarie 2015 s-ar fi revenit la vechiul plafon de 35.000 de euro (119.000 lei).
Cine poate sa aplice pentru scutirea de TVA?
Persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de scutire, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii (3,3817 lei), poate aplica regimul special de scutire pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform Codului Fiscal.
Persoane impozabile pot fi: persoane fizice, persoane juridice, entitati nonprofit care desfasoara activitati economice.
Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea scutirii de taxa este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, operatiunile rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, operatiunile scutite cu drept de deducere si cele scutite fara drept de deducere, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia:
- livrarilor de active fixe corporale sau necorporale, efectuate de persoana impozabila;
- livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi.
Important! Persoana impozabila care indeplineste conditiile pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa.
O persoana impozabila nou-infiintata poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, daca la momentul inceperii activitatii economice declara o cifra de afaceri anuala estimata, sub plafonul de scutire si nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare.
Pentru persoana impozabila nou-infiintata care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga (65.000 de euro/12 x numarul lunilor de functionare).
Puteti consulta in fisierul atasat Decizia Consiliului Uniunii Europene privind plafonul de 65.000 de euro.