Avand in vedere Referatul de aprobare nr. N.B. 10.762 din 9 decembrie 2014 al Ministerului Sanatatii si nr. D.G. 1.974 din 5 decembrie 2014 al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in temeiul prevederilor:
- art. 217 alin. (4) si art. 281 alin. (2) din titlul VIII „Asigurari sociale de sanatate” din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Hotararii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014-2015;
- Hotararii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Hotararii Guvernului nr. 972/2006 pentru aprobarea Statutului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul sanatatii si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate emit urmatorul ordin:
Art. I. - Se prelungeste pana la data de 31 martie 2015 aplicarea prevederilor Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 619/360/2014 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2014 a Hotararii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014-2015, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 403 si 403 bis din 30 mai 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, cu urmatoarele modificari si completari:
1. In anexa nr. 1, la litera A punctul 1, primul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins: „1. Pachetul minimal de servicii medicale in asistenta medicala primara cuprinde urmatoarele tipuri de servicii medicale: 1.1 servicii medicale pentru situatiile de urgenta medico-chirurgicala; 1.2 supraveghere si depistare de boli cu potential endemo-epidemic; 1.3 consultatii de monitorizare a evolutiei sarcinii si lehuziei; 1.4 consultatiile de planificare familiala; 1.5 servicii de preventie; 1.6 activitati de suport.”
2. In anexa nr. 1, la litera A punctul 1, subpunctul 1.5 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „1.5. Serviciile de preventie-consultatie preventiva si evaluarea clinica:
a) consultatia preventiva pentru persoanele in varsta de peste 18 ani pentru prevenirea bolilor cu consecinte majore in morbiditate si mortalitate - o data la 3 ani, care cuprinde:
- consultatie (anamneza, examen obiectiv, diagnostic);
- recomandare pentru examene paraclinice atunci cand exista argumente clinice de suspiciune a unei stari patologice consemnate in foaia de observatie;
- incadrarea medicala a asiguratului intr-o grupa de risc. Consultatia se poate efectua la solicitarea persoanei beneficiare de pachet minimal sau la solicitarea medicului de familie, in luna in care este nascuta persoana neasigurata - pentru persoanele neasigurate inscrise pe lista medicului de familie;
b) evaluarea periodica clinica a evolutiei pentru bolnavii cu afectiuni cronice - anual, in limita competentelor, si cuprinde: sfat medical, recomandari regim igieno-dietetic si alte activitati care nu se finalizeaza cu eliberarea de prescriptii medicale sau prescrierea de investigatii medicale paraclinice.”
3. In anexa nr. 2, la articolul 1 alineatul (3), in tabelul de la litera a), dupa pozitia 5 de la litera A se introduce o noua pozitie, pozitia 6, cu urmatorul cuprins:
"6 Servicii de preventie |
||
---|---|---|
a) consultatia preventiva | 1 consultatie o dată la 3 ani calendaristici | 5,5 puncte/consultatie |
b) evaluarea periodica clinica a evolutiei pentru bolnavii cu afectiuni cronice | 1 consultatie pe an calendaristic | 5,5 puncte/consultatie" |
4. In anexa nr. 7, la litera A punctul 1, primul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins: „1. Pachetul de servicii medicale in asistenta medicala ambulatorie cuprinde urmatoarele tipuri de servicii medicale: 1.1 consultatii pentru situatiile de urgenta medico-chirurgicala; 1.2 consultatii pentru supravegherea si depistarea de boli cu potential endemo-epidemic; 1.3 consultatii de monitorizare a evolutiei sarcinii si lehuziei; 1.4 consultatii pentru acordarea serviciilor de planificare familiala.”
5. In anexa nr. 7, la litera A punctul 1, subpunctele 1.3 si 1.4 se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „1.3 Consultatii pentru monitorizarea evolutiei sarcinii si lehuziei - o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si o consultatie in prima luna de la nastere. Consultatiile pentru monitorizarea evolutiei sarcinii si lehuziei permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriu. 1.4 Consultatii pentru acordarea serviciilor de planificare familiala:
a) consilierea femeii privind planificarea familiala;
b) indicarea unei metode contraceptive la persoanele fara risc. 1.4.1 Consultatia poate cuprinde, dupa caz, numai serviciul prevazut la lit. a) sau serviciile prevazute la lit. a) si b) si se deconteaza o consultatie pe an calendaristic, pe persoana neasigurata. 1.4.2 Serviciile de planificare familiala permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriu.”
Art. II. - Prezentul ordin intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2015 si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul sanatatii, Dorel Sandesc, secretar de stat
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea
Comentarii articol (0)