avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calitatea de asigurat dupa incetarea CIM pe perioada ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calitatea de asigurat dupa incetarea CIM pe perioada determinata

In timpul concediului medical mi-a incetat CIM pe perioada determinata. Am inteles ca casa plateste indemnizatia dupa incetarea CIM. Calitatea de asigurat se pastreaza sau trebuie sa inchei o asigurare de sanatate noua? Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2015
rezso, utilizator
Cel mai recent răspuns: rezso , utilizator 08:40, 15 Iulie 2015
"In baza art. 257 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele asigurate cu exceptia celor asigurate fara plata contributiei, au obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate.

Nerespectarea acestor prevederi duce la diminuarea pachetului de servicii de baza, in sensul ca, se beneficiaza de servicii medicale numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic si cele prevazute in Programul national de imunizari, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala in conditiile prevazute de lege, in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin contractul-cadru.

Diminuarea pachetului de servicii de baza are loc dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei.

In acelasi sens sunt si dispozitiile art. 2 alin. (3) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate aprobata prin Ordinul nr. 617/2007, potrivit carora: drepturile de asigurare inceteaza dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei. "
[ link extern ]

Prin urmare, dupa expirarea celor 3 luni va trebui sa deveniti asigurat sau coasigurat in sistemul de sanatate pentru a beneficia in continuare de servicii medicale.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este vreo problema in acest caz? miron32 miron32 Tocmai ce am fost concediat dar apar in baza de date a Casei de Asigurari de Sanatate ca asigurat medical.Am cerut medicului de familie bilet de trimitere si ... (vezi toată discuția)
Asigurare in sistemul de sanatate dupa somaj ika ika Acum sunt in somaj,in 20 martie termin somajul.Loc de munca nu prea vad ca voi avea curind. Actualmente urmez un tratament,care va dura inca 5 luni.Retetele ... (vezi toată discuția)
Plati asigurari medicale,cotizatii pensie,etc emil50 emil50 Buna ziua, La 31 oct 2015 am incheiat CM la firma la care lucram cu acordul partilor si as dori sa stiu ce am de facut pentru a ramane in sistemul ... (vezi toată discuția)