HG nr. 367/2015 privind modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 373 din 28 mai si care va intra in vigoare pe 1 iunie, stabileste ca bacsisul va fi impozitat incepand de luna viitoare.
Actul normativ a fost publicat la o zi dupa ce Senatul a adoptat o decizie contrara.
Mai exact, Senatul a adoptat miercuri, 27 mai, un proiect de lege prin care a eliminat din legislatia actuala articolele care reglementeaza bacsisul si care stabilesc impozitarea acestuia. AvocatNet.ro a scris despre acest subiect AICI.
Dintre cele doua masuri, cea care va intra in vigoare este HG nr. 367/2015, deoarece aceasta a fost deja publicata in Monitorul Oficial, iar in cuprinsul ei se mentioneaza ca se va aplica din 1 iunie.
In schimb, proiectul de lege privind eliminarea impozitarii bacsisului, adoptat de senatori, se afla la inceputul parcursului legislativ, fiind necesar sa obtina si votul final al deputatilor, sa fie promulgat de Presedinte si publicat in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare.
Pana cand proiectul de lege se va aplica, bacsisul este reglementat in prezent prin OUG nr. 8/2015 si va fi impozitat in baza HG nr. 367/2015 care va intra in vigoare pe 1 iunie.
Normele Codului fiscal: Bacsisul va fi supus cotei de TVA de 24%
Bacsisul care ramane la dispozitia operatorului economic, respectiv nu se distribuie salariatilor, va fi supus din 1 iunie cotei standard de TVA de 24%, in cazul operatorilor economici inregistrati in scopuri de TVA, se mentioneaza in HG nr. 367/2015. Taxa se va determina prin aplicarea procedeului sutei marite, se arata in normele citate.
"Aceasta prevedere incalca art. 126 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, respectiv bacsisul nu reprezinta o livrare de bunuri sau o prestare de servicii impozabila deoarece este primit peste pretul bunurilor/serviciilor prestate", se arata intr-un material informativ al Benta Consult, remis redactiei.
In schimb, daca bacsisul se acorda salariatilor, atunci veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma de bacsis reprezinta venituri identificate ca fiind impozabile si intra in categoria veniturilor din alte surse, se precizeaza in acelasi act normativ.
Acest lucru inseamna impozitarea bacsisului la nivelul persoanei fizice cu impozitul de 16% fara a fi asimilat venitului din salarii, explica reprezentantii Benta Consult.
"Un lucru la care legiuitorul probabil nu s-a gandit consta in faptul ca asimiland bacsisul la venitul din alte surse al persoanei fizice, acesta este supus asigurarilor sociale de sanatate (n.r. cota de 5,5%) conform art. 296^29 alin. (5) din Codul fiscal. Plata contributiei insa se va face pe baza deciziei emise de ANAF, dupa ce contribuabilii vor depune declaratia 200 cu impozitul pe venit retinut de la persoanele fizice. Se perpetueaza aceeasi situatie deja intalnita in practica cu contributii la dividende in sume minuscule sau cu contributia pentru dobanda primita de elevi la alocatia scolara", atentioneaza sursele citate.
Bacsisul trebuie marcat, in prezent, pe un bon fiscal separat
Bacsisul reprezinta orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta, se mentioneaza in OUG nr. 8/2015.
Bacsisul se justifica prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice si se evidentiaza pe un bon fiscal distinct.
De asemenea, firmele stabilesc printr-un regulament de ordine interioara daca banii proveniti din bacsis raman la dispozitia lor sau sunt distribuiti angajatilor. Regulamentul se pastreaza la locul de instalare a casei de marcat.
Actul normativ mai prevede ca sumele provenite din bacsis se inregistreaza in contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariatilor se inregistreaza pe seama cheltuielilor.
In plus, la ora inceperii programului de lucru, angajatorul asigura inregistrarea sumelor de bani detinute de salariati in Registrul de bani personali, special intocmit in acest sens. Orice suma de bani inregistrata in plus fata de suma inregistrata la ora inceperii programului de lucru nu reprezinta suma justificată prin registrul de bani personali.
Operatorii economici care nu inregistreaza banii personali ai salariatilor intr-un registru de bani personali risca o amenda de 9.000 lei.
In plus, la solicitarea inspectorilor angajatii sunt obligati sa prezinte sumele de bani detinute, in caz contrar sunt pasibili din 8 mai de amenda de 1.250 lei.
Toate dispozitiile din OUG nr. 8/2015 privind bacsisul au fost eliminate recent de senatorii, insa masura adoptata de acestia nu se aplica momentan, pentru ca ea trebuie sa treaca si de votul final al deputatilor.