Situatiile financiare din 2015 vor fi intocmite conform reglementarilor cuprinse in Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 1802/2014, act normativ intrat in vigoare la inceputul anului si care aproba reglementarile contabile conforme cu Directiva nr. 34/2013 a Parlamentului European si a Consiliului privind situatiile financiare anuale privind contabilitatea.
Conform prevederilor legislative, situatiile financiare anuale consolidate se intocmesc in termen de opt luni de la incheierea exercitiului financiar al societatii-mama. Astfel, aceste documente trebuie transmise la Fisc pana cel mai tarziu azi, 31 august 2015.
Prevederile documentului reflecta tendinta stabilita de Directiva nr. 34/2013 privind contabilitatea, de apropiere fata de contabilitatea conforma cu Standardele Internationale de Raportare Financiara – IFRS.
Legea stabileste ca situatiile financiare anuale consolidate trebuie intocmite de societatea-mama, daca aceasta face parte dintr-un grup de societati si daca indeplineste una dintre urmatoarele conditii:
- detine majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor intr-o alta entitate, denumita filiala;
- este actionar sau asociat al unei filiale si are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor organelor de administratie, conducere sau de supraveghere ale acelei filiale;
- este actionar sau asociat al unei filiale si are dreptul de a exercita o influenta dominanta asupra acelei filiale, in temeiul unui contract incheiat cu entitatea in cauza sau al unei clauze din actul constitutiv sau statut, daca legislatia aplicabila filialei permite astfel de contracte sau clauze;
- este actionar sau asociat al unei entitati si majoritatea membrilor organelor de administratie, conducere sau de supraveghere ale entitatii in cauza (filiala) care au indeplinit aceste functii in cursul exercitiului financiar, in cursul exercitiului financiar precedent si pana in momentul intocmirii situatiilor financiare anuale consolidate, au fost numiti doar ca rezultat al exercitarii drepturilor sale de vot;
- este actionar sau asociat al unei entitati si detine singura controlul asupra majoritatii drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor acelei entitati (filiala), ca urmare a unui acord incheiat cu alti actionari sau asociati ai acelei filiale.
In afara cazurilor mentionate mai sus, orice entitate trebuie sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate si un raport consolidat al administratorilor daca entitatea respectiva (societatea mama) detine puterea de a exercita sau exercita efectiv o influenta dominanta sau controlul asupra unei alte entitati (filiala).
Nota: Conform reglementarilor contabile aplicabile, entitatile care au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate pot intocmi aceste situatii fie potrivit Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene, fie in baza Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS), dupa caz.
De altfel, cele doua modificari substantiale prevazute de actul normativ vizeaza reclasificarea entitatilor economice, respectiv preluarea in legislatia romaneasca a mai multor standarde IFRS.
Cum se clasifica operatorii economici in functie de cifra de afaceri si active?
Comparativ cu situatiile financiare din 2014, principalul element de noutate propus de Ordinul MFP nr. 1802/2014 il reprezinta reclasificarea entitatilor economice in categoriile de microentitati, entitati mici, entitati mijlocii si mari, clasificare in functie de care fiecare dintre aceste entitati va intocmi situatii financiare prescurtate sau cu mai multe componente.
Microentitatile sunt entitatile care, la data bilantului, nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
- total active: 350.000 de euro;
- cifra de afaceri neta: 700.000 de euro;
- numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 10.
Entitatile mici sunt entitatile care, la data bilantului, nu se incadreaza in categoria microentitatilor si care nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
- total active: 4.000.000 de euro;
- cifra de afaceri neta: 8.000.000 de euro;
- numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.
Entitatile mijlocii si mari sunt entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
- total active: 4.000.000 de euro;
- cifra de afaceri neta: 8.000.000 de euro;
- numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.
In functie de criteriile de marime, exista grupuri, care se impart in doua categorii, astfel: grupuri mici si mijlocii, respectiv grupuri mari.
Grupurile mici si mijlocii sunt grupurile constituite din societatile-mama si filialele care urmeaza sa fie incluse in consolidare si care, pe baza consolidata, nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii la data bilantului societatii-mama:
- total active: 24.000.000 de euro;
- cifra de afaceri neta: 48.000.000 de euro;
- numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 250.
Grupurile mari sunt grupurile constituite din societatile-mama si filialele care urmeaza sa fie incluse in consolidare si care, pe baza consolidata, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii la data bilantului societatii-mama:
- total active: 24.000.000 de euro;
- cifra de afaceri neta: 48.000.000 de euro;
- numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 250.
In cazul grupurilor mari, societatea-mama este obligata sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate incepand cu primul exercitiu financiar in care sunt depasite aceste criterii de marime.
Astfel, daca la data bilantului consolidat societatile comerciale care urmeaza sa fie consolidate nu depasesc impreuna, pe baza celor mai recente situatii financiare anuale ale acestora, limitele a doua dintre cele trei criterii mai sus mentionate, societatea-mama este scutita de la intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate.
Comparativ, vechea legislatie prevedea scutirea de la intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate atunci cand nu erau indeplinite doua dintre urmatoarele trei criterii:
- total active: 17.520.000 de euro;
- cifra de afaceri neta: 35.040.000 de euro;
- numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 250.
Potrivit reglementarilor, situatiile financiare anuale consolidate trebuie intocmite si in cazul grupurilor mici si mijlocii in care una dintre entitatile afiliate este o entitate de interes public.
Daca la data bilantului societatii-mama entitatile care urmeaza sa fie consolidate depasesc sau inceteaza sa mai depaseasca limitele a doua din cele trei criterii enumerate mai sus, acest fapt afecteaza aplicarea derogarii, numai daca acest lucru are loc in doua exercitii financiare consecutive.
Totodata, actul normativ stabileste ca o entitate analizeaza permanent, pentru fiecare data a bilantului, daca a depasit, respectiv a incetat sa depaseasca criteriile de marime corespunzatoare.
Criteriile de clasificare de mai sus se au in vedere la stabilirea formatului situatiilor financiare anuale si a numarului de componente ale acestor situatii financiare.
Important! Determinarea valorii criteriilor de marime se bazeaza doar pe indicatorii corespunzatori societatii-mama si filialelor cuprinse in consolidare. La stabilirea criteriilor de marime, societatea-mama poate sa nu ia in considerare filialele pe care intentioneaza sa le excluda din consolidare.
O entitatea schimba categoria in care se incadreaza doar daca in doua exercitii financiare consecutive depaseste sau inceteaza sa depaseasca criteriile de marime. Prin doua exercitii financiare consecutive se intelege exercitiul financiar precedent celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale si exercitiul financiar curent, pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale.
Cum se intocmesc situatiile financiare anuale consolidate?
Situatiile financiare anuale constituie un tot unitar si trebuie sa cuprinda bilantul consolidat, contul de profit si pierdere consolidat si notele explicative la situatiile financiare anuale consolidate.
Potrivit reglementatilor, administratorii societatii trebuie sa elaboreze pentru fiecare exercitiu financiar un raport care va contine prezentarea fidela a dezvoltarii si a performantei activitatilor entitatii, precum si o descriere a principalelor riscuri si incertitudini cu care societatea se confrunta.
Actul normativ stabileste ca MFP si alte autoritati de reglementare pot solicita prezentarea in situatiile financiare anuale consolidate a unor informatii suplimentare fata de cele care trebuie sa fie prezentate in concordanta cu reglementarile in vigoare.
Totodata, documentul care contine situatiile financiare trebuie sa precizeze denumirea entitatii raportoare, precum si informatii referitoare la:
- registrul comertului la care este pastrat dosarul entitatii, impreuna cu numarul de inmatriculare al entitatii in registrul in cauza;
- forma juridica a entitatii, adresa sediului social si, dupa caz, faptul ca entitatea este in lichidare.
Elementele prezentate in situatiile financiare anuale consolidate sunt recunoscute si evaluate in conformitate cu principiul continuitatii activitatii. Trebuie sa se prezume ca entitatea isi desfasoara activitatea pe baza principiului continuitatii activitatii. Acest principiu presupune ca entitatea isi continua in mod normal functionarea, fara a intra in stare de lichidare sau reducere semnificativa a activitatii.
Atentie! O entitate nu va intocmi situatiile financiare anuale pe baza principiului continuitatii activitatii daca organele de conducere stabilesc dupa data bilantului fie ca intentioneaza sa lichideze entitatea sau sa inceteze activitatea acesteia, fie ca nu exista nicio alta varianta realista in afara acestora.
Exceptari de la intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate
Grupurile mici si mijlocii sunt exceptate de la obligatia de a intocmi situatii financiare anuale consolidate si un raport consolidat al administratorilor, cu exceptia cazului in care una dintre entitatile afiliate este o entitate de interes public.
In scopul determinarii criteriilor de marime in functie de care se stabileste obligatia de consolidare se procedeaza la insumarea indicatorilor referitori la totalul activelor, cifra de afaceri neta si numarul mediu de salariati, aferenti fiecarei entitati de consolidat, determinati pe baza ultimelor situatii financiare anuale ale acelor entitati.
Nota: Nivelul indicatorilor pentru cifra de afaceri, total active si numarul mediu de salariati a fost stabilit in moneda nationala (leu).
Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului prevede ca, in cazul statelor membre care nu au adoptat moneda euro, valoarea in moneda nationala se obtine prin aplicarea cursului euro de la data de 19 iulie 2013 (1 euro = 4,338 RON). De asemenea, sumele in euro pot fi majorate sau scazute cu maximum 5% pentru a obtine sume rotunde in monedele nationale.
O societate-mama este scutita de la obligatia elaborarii situatiilor financiare anuale consolidate si a raportului consolidat al administratorilor (societate scutita) atunci cand ea insasi este o filiala, inclusiv o entitate de interes public, cu exceptia cazului in care aceasta entitate de interes public este o entitate ale carei valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, iar propria sa societate-mama are sediul in Romania, in unul din urmatoarele doua cazuri:
- societatea‐mama a societatii scutite detine toate actiunile societatii scutite. In acest sens nu se iau in considerare actiunile la societatea scutita, detinute de membrii organelor sale de administratie, conducere sau de supraveghere, in temeiul unei obligatii legale sau prevazute in actul constitutiv ori statut;
- societatea‐mama a societatii scutite detine 90% ori mai mult din actiunile societatii scutite, iar restul actionarilor sau asociatilor entitatii in cauza au aprobat scutirea.
Legea contabilitatii stabileste ca situatiile financiare anuale consolidate ale unei societati-mama se intocmesc pentru acelasi exercitiu financiar aplicabil situatiilor financiare anuale ale societatii-mama. Daca exercitiul financiar al filialelor difera de exercitiul financiar aplicabil societatii-mama, atunci situatiile financiare anuale consolidate pot fi intocmite la o alta data pentru a tine cont de exercitiul financiar al majoritatii sau al celor mai importante dintre societatile consolidate, se arata in actul normativ citat.
Important! O societate-mama trebuie sa intocmeasca atat situatii financiare anuale pentru propria activitate, cat si situatii financiare anuale consolidate.
Cine aproba si semneaza raportarile si cand se depun acestea?
Situatiile financiare anuale consolidate se intocmesc si se publica, conform legislatiei in vigoare, in moneda nationala. Mai departe, acestea trebuie semnate de persoanele in drept, cuprinzand urmatoarele informatii:
- numele si prenumele persoanei care le-a intocmit, inscrise in clar;
- calitatea acesteia (director economic, contabil-sef sau alta persoana desemnata prin decizie scrisa de administratorul societatii-mama, persoana autorizata potrivit legii, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania);
- numarul de inregistrare in organismul profesional, daca este cazul.
Situatiile financiare anuale consolidate constituie un tot unitar si se intocmesc in termen de opt luni de la incheierea exercitiului financiar al societatii-mama, se precizeaza in Legea nr. 82/1991. Astfel, aceste documente trebuie transmise pana la 31 august 2015.
Totusi, situatiile financiare anuale consolidate pot fi intocmite si la o alta data, pentru a tine cont de data bilantului celor mai multe sau celor mai importante dintre entitatile incluse in consolidare, cu conditia:
- ca acest fapt sa fie prezentat si justificat in notele explicative la situatiile financiare anuale consolidate;
- sa fie luate in considerare sau prezentate evenimentele importante legate de activele si datoriile, de pozitia financiara si de profitul sau pierderea entitatii incluse in consolidare, care au intervenit intre data bilantului entitatii respective si data bilantului consolidat;
- daca data bilantului unei entitati precede sau este ulterioara datei bilantului consolidat cu mai mult de trei luni, entitatea in cauza sa fie consolidata pe baza unor situatii financiare interimare intocmite la data bilantului consolidat.
Atentie! Cand finalul perioadei de raportare pentru societatea‐mama difera de cel al unei filiale, filiala va intocmi, in scopul consolidarii, informatii financiare suplimentare pentru aceeasi data ca situatiile financiare ale societatii‐mama, pentru a permite societatii‐mama sa consolideze informatiile financiare ale filialei, cu exceptia cazului in care este imposibil sa se procedeze astfel.
Situatiile financiare anuale consolidate depuse la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice (MFP) trebuie sa fie insotite de raportul consolidat al administratorilor, raportul de audit si de o declaratie scrisa a persoanelor prevazute de legea contabilitatii.
Consiliul de administratie, respectiv directoratul societatii-mama, definita astfel de reglementarile contabile aplicabile, este obligat ca in termen de 15 zile de la data aprobarii acestora sa depuna la unitatile teritoriale ale MFP situatiile financiare anuale consolidate, potrivit prevederilor legale in vigoare.
Cand apare obligatia de auditare?
La fel ca in cazul raportarilor contabile anuale pentru anumite entitati economice, si situatiile financiare consolidate trebuie auditate de catre una sau mai multe persoane fizice sau juridice autorizate (auditori statutari).
Totodata, auditorii trebuie sa exprime si un punct de vedere referitor la gradul de conformitate a raportului consolidat al administratorilor (care trebuie elaborat pentru fiecare exercitiu financiar) cu situatiile financiare anuale consolidate pentru acelasi exercitiu financiar.
Sunt supuse auditului entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
- totalul activelor: 3.650.000 de euro;
- cifra de afaceri neta: 7.300.000 de euro;
- numarul mediu de salariati în cursul exercitiului financiar: 50.
Ce risca cei care nu depun bilanturile la timp?
Legea contabilitatii prevede ca nerespectarea prevederilor referitoare la intocmirea si semnarea situatiilor consolidate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 3.000 de lei. In schimb, pentru nedepunerea documentelor in termenul legal, amenzile sunt urmatoarele:
- de la 300 la 1.000 de lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare;
- de la 1.000 la 3.000 de lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare;
- de la 1.500 la 4.500 de lei, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare.
De asemenea, nerespectarea prevederilor referitoare la obligatia membrilor organelor de administratie, conducere si supraveghere ale societatii-mama de a intocmi si de a publica situatiile financiare anuale consolidate se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 10.000 si 30.000 de lei.