Procedura de implementare pentru schema de minimis din cadrul Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri (Programul SRL-D) este inclusa in Ordinul Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri nr. 1009/2015, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 666 si 666 bis din 2 septembrie.
Prin intermediul Programului SRL-D, intreprinzatorii debutanti in afaceri pot obtine finantare nerambursabila, pentru planurile de afaceri, de maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, insa de cel mult 44.821 de lei pentru fiecare beneficiar (10.000 de euro). In acelasi timp, este necesara o contributie proprie sau un credit bancar de minimum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Inscrierea planurilor de afaceri in cadrul acestui program s-a facut online, in perioada 10-24 septembrie. Potrivit unui anunt de luni al Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, lista finala a aplicantilor cuprinde 580 de persoane acceptate in vederea verificarii administrative si a eligibilitatii in cadrul programului.
In termen de cinci zile lucratoare de la data publicarii listei, solicitantii acceptati in vederea verificarii administrative trebuie sa transmita cererea de finantare catre Oficiul Teritorial pentru IMM-uri si Cooperatie competent. Aceasta trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente justificative:
- situatiile financiare ale solicitantului, inregistrate la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pe a caror raza isi au sediul operatorii economici (bilant contabil, contul de profit si pierdere, date informative, anexe, balanta de verificare), sau declaratia de inactivitate la 31 Decembrie 2014, in copie certificata (pentru societatile infiintate pana la 31.12.2014), sau ultima balanta de verificare (pentru societatile infiintate in anul 2015);
- certificat constatator, inclusiv online, emis de Oficiul Registrului Comertului de pe langa tribunalul unde isi are sediul societatea, in care sa se mentioneze actionarii, reprezentantii legali ai societatii, punctele de lucru, domeniile de activitate, precum si activitatile autorizate ale societatii, in termen de valabilitate la data depunerii cererii-tip de acord de principiu pentru finantare;
- declaratie cu privire la ajutoarele de stat si de minimis primite;
- declaratie pe propria raspundere ca societatea nu are datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale, atat pentru sediul social, cat si pentru toate punctele de lucru;
- documentul care sa ateste ca asociatul/administratorul a urmat/urmeaza un curs de antreprenoriat;
- documentul care sa ateste ca asociatul/administratorul SRL-D a avut calitatea de somer sau absolvent in anul precedent si/sau anul curent inregistrarii SRL-D la Registrul Comertului.
Programul guvernamental SRL-D este un program cu ajutorul caruia se vrea incurajarea si stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor. "Obiectivul principal al schemei de minimis il constituie stimularea infiintarii de noi microintreprinderi, cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale intreprinzatorilor debutanti in afaceri in scopul implicarii acestora in structuri economice private", este explicat in procedura publicata in Monitor.
Schema de minimis este valabila pentru toate cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii. In acest an, bugetul alocat este de 19,3 milioane de lei, estimandu-se ca vor exista cel putin 430 de beneficiari.
Pentru a putea obtine bani prin intermediul Programului SRL-D, intreprinzatorii debutanti trebuie sa indeplineasca, in mod cumulativ, o serie de conditii. De exemplu, firma trebuie sa fie incadrata in categoria microintreprinderilor (conform legii) si sa fie infiintata de un intreprinzator debutant.
Nota: Mai multe informatii despre conditiile ce trebuie indeplinite in 2015 pentru a obtine bani de la stat prin Programul SRL-D pot fi gasite in acest articol.