"Discutăm astăzi şi marţi sper să adoptăm câteva modificări la Codul fiscal care sunt tot în sprijinul mediului de afaceri şi al continuării creşterii economice", a declarat Victor Ponta, la începutul şedinţei extraordinare de Guvern de astăzi.
Modificările vor fi anunțate de Ponta la o conferință de presă organizată la Palatul Victoria, care tocmai a început. AvocatNet.ro vă va prezenta cele mai importante informații mai jos, pe măsură ce acestea vor fi făcute de premier:
Victor Ponta:
- Salariile din sănătate și educație vor fi majorate, ambele domenii fiind unele fundamentale. Salarizarea în aceste zone este oricum nesatisfăcătoare, dar această creștere reprezintă un mesaj pentru medici și profesori.
- De la 1 ianuarie, vom continua să îmbunătățim mediul economic. După discuţiile avute în Guvern, marți vom interveni prin OUG, astfel încât de la 1 ianuarie, trei noi măsuri să se adauge. Este vorba despre:
1. scăderea impozitului pe dividende la 5%, masură prevazută pentru 2017, dar pe care noi o vom introduce din 2016. Avem calculat impactul contabil, dar așa cum s-a întamplat și la scăderea TVA la alimente și la CAS, eu sunt convins ca vom încasa mai mult.
2. O idee susținută puternic de ministrul finanțelor publice - scăderea TVA la apă pentru absolut toate tipurile de servicii, de la 24 la 9%, într-o concepție logică, apa se adaugă alimentelor, fiind nevoie de un regim asemănător.
3. Propunere venită la solicitarea mediului de afaceri - privind microintreprinderile:
- creșterea plafonului pentru microîntreprinderi de la 65.000 la 100.000 de euro anual ca cifră de afaceri până la care te poți inscrie ca microîntreprindere.
- introducerea unui sistem de cote de impozitare diferențiate în funcție de numărul de salariați, între 1% și 3%, în vederea stimulării creării de noi locuri de muncă și cu și fără salariați, după cum urmează:
a) 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariați, inclusiv;
b) 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat - estimez că vor exista cel puţin 200 000 de noi contracte de muncă.
c) 3 % pentru microîntreprinderile care nu au salariați.
- Va fi astfel un mod de stimulare a microîntreprinderilor, a înscrierii pe piața muncii. Rezultatele nu pot fi decât pozitive, datele de azi arată că am ajuns la şase milioane de contracte de muncă, şase milioane de cotizanți.
Nu uitați! Noul Cod Fiscal a fost deja modificat o dată, înainte de a intra în vigoare, printr-o OUG publicată la final de septembrie. Este vorba despre OUG nr. 41/2015, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 733 din 30 septembrie 2015, care modifică articolul 45 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cel care dispune că, în termen de 60 de zile de la publicarea sa, consiliile locale trebuie să adopte hotărâri privind nivelurile impozitelor și taxelor locale aplicabile în anul 2016. Cum în cazul consiliilor locale dizolvate, unitățile administrativ-teritoriale se află în imposibilitatea aprobării, până la data de 7 noiembrie 2015 (atunci când se împlinește termenul de 60 de zile prevăzut in Noul Cod fiscal), a nivelurilor impozitelor și taxelor locale valabile în anul 2016, Guvernul a stabilit că, prin excepție de la aceste prevederi, impozitele și taxele locale vor fi aprobate prin dispoziție a primarului, până la expirarea termenului stabilit (7 noiembrie).
Știre în curs de actualizare