Propunere legislativă pentru modificarea art.58 alin.(4) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 a fost adoptată tacit, miercuri, de Plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de primă Camera sesizată, ceea ce înseamnă că, pentru a se aplica, documentul trebuie să primescă şi votul final al senatorilor.
Concret, proiectul de act normativ prevede acordarea unor tichete în valoare de 200 de lei/lună pentru plata serviciilor de tipul "Școală după școală" pentru elevii din clasele I-IV.
"Statul finanţează programul <<Şcoala dupa Şcoală>>, pentru elevii de până în clasa a IV-a, ai căror părinţi/reprezentanţi legali solicită acest serviciu, printr-un tichet în valoare de 0,4 ISR lunar/copil. Tichetul are scop exclusiv educaţional, este netransferabil altor beneficiari, iar şcolile sunt cele care decontează serviciul", este precizat în propunerea legislativă adoptată ieri de deputaţi.
Cum valoarea ISR (indicator social de referinţă) este în prezent de 500 de lei, fiecare copil înscris in program va beneficia de suma de 200 de lei pe lună. Totodată, potrivit documentului, valoarea tichetului va fi stabilită în funcție de ISR și va fi indexată anual cu indicele de inflație.
Iniţiatorii proiectului arată că măsurile propuse urmăresc reducerea abandonului şcolar, îmbunătăţirea rezultarelor elevilor, dar şi stimularea părinţilor de a se reîntoarce pe piaţa forţei de muncă.
"Măsura vine în sprijinul părinţilor şi îi încurajează pe aceştia să nu-şi abandoneze locul de muncă. În plus, vedem acest demers ca o investiţie în viitorul copilului (...) Valoarea tichetului reprezintă un ajutor pentru fiecare elev şi cuantumul acestuia va acoperi, integral sau parţial, costurile şcolii sau ale organizaţiilor non-guvernamentale care se vor ocupa de copii, după finalizarea lecţiilor", scrie în expunerea de motive anexată documentului amintit, acolo unde este precizat şi faptul că România se află pe locul patru între statele membre UE în ceea ce priveşte rata părăsirii timpurii a şcolii, pe teritoriul ţării noastre fiind, potrivit Institutului Naţional de Statistică, aproximativ 700.000 de copii care nu merg la şcoală.
Practic, iniţiatorii proiectului, deputaţii Raluca Turcan şi Claudia Boghicevici, vor să vină în sprijinul numeroaselor familii care nu au cu cine să îşi lase copiii după finalizarea orelor de curs.
Tichetul se va acorda, potrivit propunerii legislative, pe baza unei cereri din partea părintelui sau reprezentantului legal al copilului și se va realiza pentru fiecare copil în parte, la sfârșitul anului școlar sau la momentul înscrierii la cursuri. Programul "Școala după școală" ar urma să se aplice începând cu următorul an şcolar, respectiv 2016-2017.
Atenţie! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, actul normativ trebuie adoptat de Senat, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (4)