avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Scoala cere bani pentru mobilier
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Scoala cere bani pentru mobilier

Buna ziua,

Am inscris copilul la scoala in clasa I, step by step si mi s-au cerut 200 EUR bani pt mobilier (nu s-a dat factura sau chitanta fiscala) ce urma sa fie folosit pe parcursul a 4 ani. Dupa un an, a trebuit sa mut copilul la o alta scoala si am solicitat sa mi se restituie 150 eur, pt ca am beneficiat doar de un an din cei 4 pt care am platit.

Rog frumos raspuns la aceste 2 intrebari:
1. este normal ca scoala sa ceara bani de la parinti ? (directoarea asa a spus, ca la sistemul de invatamant "step by step", parintii sunt obligati sa contribuie cu bani pt mobilarea clasei.
2. am facut o reclamatie la scoala, mi s-a raspuns ca imi ofera "un scaun si o masuta" in locul banilor. Am facut reclamatie la inspectoratul scolar si mi s-a raspuns ca trebuie sa gasesc o cale de intelegere cu comitetul de parinti, bla bla bla. Va rog frumos spuneti-mi ce institutie are competenta in a sanctiona o scoala (un director de scoala) care incaseaza bani fara documente justificative de la parintii elevilor.

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: lumi11 , utilizator 12:32, 3 Aprilie 2013
Raspunsul dat de inspectorat este cel potrivit pentru dvs.
Cei care administreaza acest "fond al scolii" sunt niste parinti intr-un informal "comitet de parinti". Trebuie luat legatura cu acesti initiatori voluntari pentru a le explica uman situatia si a gasi solutii potrivite. Daca acest comitet de parinti este patronat si de conducerea scolii ( nu intotdeauna este asa, nu este obligatoriu) , administratorii scolii ar trebui sa va ajute sa ii contactati pe cei din "comitet". Chiar daca banii au fost cheltuiti pe acel "scaun si masa" ( cum probabil s-a intamplat ) , se pot identifica solutii sa fiti compensata.

Problema ridicata de dvs este una care tine de o cutuma tolerata si incurajata de institutiile scolare.

"Fondul clasei" este o cutuma veche, cei care au facut scoala si inainte de 1989 isi amintesc ca exista pana si pe vremea aceea. De regula, acest fond nu este gestionat de scoala sau salariatii ei ( profesori, invatattori, director) , ci de o initiativa personala a parintilor, adesea fara personalitate juridica.
Cutuma este tolerata dintodeauna de structura oficiala scolara, pentru beneficiile pe care le aduce scolii si activitatii scolare. Nu am auzit de incidente de fraude sau furturi in acest sistem informal bazat pe voluntariat, insa uneori pot exista o serie de favorizari in alegerea furnizorilor de materiale sau presatorilor de servicii, cum la fel de adevarat este ca in multe cazuri exista si initiative din partea parintilor pentru a sponsoriza scoala in procesul ei de dotare ( contra unei informale "protectii" de care se poate bucura copilul-sponsor la dificultatile scolare curente ...)

Ar fi si dificil sa existe o forma juridica a acestor " comitete de parinti" si pentru "fondul clasei". O solutie perfect legala ar fi sa se formez ca ONG, asociatie - de exemplu. Ar necesita alergat pe la judecatorie, pe la fisc, in o multime de locuri, plus niste bani, plus o cheltuiala pentru plata unui contabil, plus alte obligatii juridice, fiscale si administrative - toate pentru o finalitate care adesea se reduce la acest "fond" si modul lui informal de gestiune. Mai mult, ar necesita initiativa, timp disponibil si pricepere adminstrativa - ceea ce nu exista decat punctual. Apoi, fondatorii asociatiei s-ar trezi in stuatia in care copii parasesc ciclul scolar si asocitia ramane fara obiect. Iata cateva motive pentru care foarte rar sunt cazuri de comitete de parinti organizate juridic, prin urmare foarte rar exista un cadru formalizat de gestiune a acestor "fonduri ale clasei/scolii".
In lipsa unei personalitati juridice, nici nu se pot da chitante, cel mult se folosesc niste tabele in care se semneaza sau insemneaza contributiile. Sunt practici informale specifice voluntariatului.

Intr-un sistem in care cu greu se gasesc bani sa se plateasca decent profesorii, bugetele pentru dotari si renovari ale salilor de clasa aproape ca nu exista. In lipsa lor, copii ( si parintii lor ca reprezentanti legali) ar trebui sa sufere fie sa invete pe mobilier scolar defect sau uzat (mobilierul are o uzura naturala, mai ales in clase cu copii mici), fie folosind materiale scolare ferfenitite sau demodate. Practica este tolerata de parinti , profesori si administratorii scolii, care se bucura ca in fiecare an se gaseste vreun parinte mai intreprinzator sa ii salveze in ceea ce priveste amenajarea clasei. Este de asemenea adevarat ca de multe ori initiativele promovate ( fie de parinti, fie de unii profesori ) sunt costisitoare pentru parinti (de exemplu 200 euro deodata nu este mereu la indemana pentru orice parinte de elev), insa se prezuma ca timp de 4 ani copilul va beneficia de pe urma lor.



va multumesc pt raspuns !
banii respectivi nu au fost incasati de vreun comitet de parinti (banii mi-au fost ceruti in iunie, deci cu 3 luni inainte sa inceapa scoala. parintii nici nu se cunosteau intre ei, din moment ce abia se faceau inscrierile in clasa I). banii au fost solicitati de catre directoarea scolii !!
iar mobilierul nu parea a fi nou !! cel mult reconditionat.
asta as vrea va rog frumos sa-mi spuneti : cine poate sanctiona un director cu tupeu, care stringe la inceputul fiecarui an niste mii de euro de la parintii copiilor de clasa I, FARA sa dea chitanta, sau macar sa prezinte o factura care sa justifice pe ce a cheltuit banii.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fondul scolii? la o scoala de stat ? Saso Saso ce puteti sa imi spuneti despre obligativitatea platii fondului scolii la o scoala de stat? sint obligata sa-l platesc? am inteles, de comun acord sa platim ... (vezi toată discuția)
Step by step ContSters283808 ContSters283808 buna ziua,este legal ? sa nu existe clasa traditionala ci doar step by step in mediul rural?daca elevii au parcurs 2 ani de step by step(neexistand alta clasa ... (vezi toată discuția)
Transfer scolar elenasimpalean elenasimpalean Buna ziua , sunt mama unei fetite de 15 ani (cl. IX) si doresc sa o transfer de la scoala unde este acum deoarece ea a facut gradinita si clasele I - VIII la ... (vezi toată discuția)