CAS este de 26,3% pentru condiții normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală suportată de persoane care obține venitul și 15,8% pentru contribuția datorată de angajator.
Persoanele care obțin venituri în calitate de PFA suportă un impozit pe venit de 16% și CASS (contribuția la asigurările sociale de sănătate) de 5,5% din venitul net obținut. Practic, dacă într-un an un PFA obține un venit net de 100.000 lei, acesta datorează bugetului de stat un impozit pe venit de 16.000 lei și CASS de 5.500 lei, rezultând un total de 21.500 lei.
Dacă persoana respectivă nu are încheiat niciun contract de muncă, nu este nici pensionar și nici asigurată în alt sistem de asigurări sociale, atunci are obligația să depună la organul fiscal Formularul 600 și, pe lângă cele 2 obligații fiscale, datorează CAS între 222 lei/luna și 3.175 lei/lună, în funcție de baza de calcul lunară pentru care a optat prin acest formular (baza lunară nu poate fi mai mică decât 35% din câștigul salarial mediu brut și nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câștig). În anul 2015, câștigul salarial mediu brut este de 2.415 lei.
Astfel, suma minima plătită în cursul anului ca CAS în acest exemplu este de 2.664 lei (222 lei x 12 luni), iar cea maximă de 38.100 lei (3.175 lei x 12 luni). Bineînțeles că, în practică, majoritatea persoanelor care nu sunt salariate optează pentru o bază de calcul cât mai mică astfel încât sumele datorate statului să fie mai reduse, însă trebuie să fiți conștienți că astfel la calculul sumelor aferente stagiului de cotizare sumele sunt mai mici și astfel și pensia de care veți beneficia va fi mai mică. Depinde fiecare ce urmărește: un venit mai mare în prezent și o pensie mai mică sau un venit mai mic în prezent pentru o pensie mai mare.
Concluzie:
- dacă PFA de mai sus este salariat, la venitul net obținut de 100.000 lei datorează statului 21.500 lei, iar
- dacă PFA nu este salariat sau pensionar datorează între 24.164 lei (21.500 lei + 2.664 lei) și 59.600 lei (21.500 lei + 38.100 lei), aproape 60% din venitul net obținut.
Cum arată situația taxelor ce trebuie plătite de anul următor pentru PFA
Începând cu anul 2016, conform Legii 227/2015 privind noul Cod fiscal, PFA-urile vor datora CAS calculat la venitul net obținut și nu la o bază de calcul aleasă de contribuabil, așa cum se întâmplă în prezent, chiar dacă obțin venituri din salarii.
Persoana fizică poate opta între aplicarea cotei individuale de 10,5% sau a cotei integrale de 26,3%, opțiune care odată exercitată nu poate fi anulată în cursul anului respectiv ci de-abia din anul următor.
Practic, la un venit net anual de 100.000 lei, PFA respectiv înregistrează obligații fiscale anuale totale de cel puțin 32.000 lei și cel mult 47.800 lei, astfel:
- impozit pe venit de 16.000 lei;
- CASS de 5.500 lei; și
- CAS de 10.500 lei sau 26.300 lei, în funcție de cota aleasă.
Astfel, puteți observa diferență dintre tratamentul aplicabil în prezent și cel valabil de la 1 ianuarie 2016. Dacă PFA realizează un venit net de 100.000 lei într-un an și obține și venituri din salarii, în prezent datorează la buget 21.500 lei pe an, însă din 2016, suma minimă datorată va fi de 32.000 lei.
Atenție! Și în cazul persoanelor fizice autorizate care obțin venituri mici, începând cu 1 ianuarie 2016, se datorează CAS la venitul net realizat, însă baza minimă lunară o constituie echivalentul a 35% din câștigul salarial mediu brut pe economie. În prezent, plafonul lunar minim este de 845 lei (35% x 2.415 lei). Rămâne de văzut cât va fi salariul mediu brut în anul 2016.
Presupunând același nivel al salariului mediu brut ca în prezent, rezultă o bază anuală minimă de 10.140 lei (845 lei x 12 luni), ceea ce presupune un CAS minim de 1.065 lei pe an (10.140 lei x 10,5%).
Dacă presupunem că un PFA realizează un venit net anual de 800 lei, va fi pus în situația de a plăti CAS de 1.065 lei/an, mai mult decât venitul net obținut, ceea ce îl pune într-o situație dificilă.
Pe de altă parte există și un plafon maxim de care se ține cont atunci când se aplică CAS, respectiv echivalentul a 5 salarii medii brute, ceea ce înseamnă 144.900 lei (2.415 lei x 5 x 12 luni). Dacă în anul 2016 un PFA obține un venit net anual de 500.000 lei, acesta datorează impozit pe venit de 16% și CASS de 5,5% la venitul net, însă CAS se calculează la plafonul maxim de 144.900 lei.
Dacă ar fi să privim în ansamblu obligațiile fiscale existente și ne raportăm la PFA-urile care obțin un venit net anual de până la nivelul a 60 de salarii medii brute pe economie, în anul 2016 avem de-a face cu o cotă de impozitare de minimum 32% (16% - impozit pe venit, 5,5% - CASS 10,5% - CAS).
Comentarii articol (36)
E foarte bine ca SRl -urile au primit reduceri de taxe in schimb PFA-urile sunt f.....!
Cine are PFA face un leu in plus poate langa servici
Nu inteleg de ce trebuie sa plateasca un PFA CAS si CASS daca este angajat
Cheltuielile respective oare sunt deductibile??????
Iar multi fac un PFA pentru venituri suplimentare ...de ce sa plateasca dublu pe anumite servicii.
Am ajuns din pf-uri sa faca pj-uri. Nu inteleg de ce nu le desfiinteaza de finitiv.
De fap o sa se desfiinteze singere la noul cod fiscal asta face. cred ca asta a si fost intentia ascunsa.
2) Se va adanci astfel gaura intre saraci si bogati, ceea ce va duce la o nemultumire si mai mare a populatiei.
3)Vor fi tinerii din romania obligati sa priveasca cu si mai mult interes la plecatul din Roamnia..le-a fost luata si cea mai simpla forma de a face bani corect..din cand in cand ca sa nu moara de foame.
4) Ne dam seama cata incompetenta este acolo unde se fac legile si ne gandim cu groaza ca mai avem putinsi ajungem ca aia din Africa.
5) nu mai suntem cetateni ai Romaniei ci sclavi ai Romaniai......dar nici slavii nu plateau pentru ce nu aveau....multi vor fi impinsi spre sinucidere deoarece nu mai pot face venituri suplimentare si mici locuri de munca nu se gasesc..sau vor fi impinsi la munca la negru..mai bine nu te inregistrezi decat sa platesti pe ce nu ai. Iar amnistia, ca si asumarea raspunderii pe legile date( care este o vrajeala - nu am vazut pe nimeni sa raspunda pentru incompetenta), va veni cand va fi prea tarziu, iar amnistia nu trebuie sa fie salvarea pentru incompeta celor care dau legi..ci o exceptie pentru anumite anomalii. Dar oricum totul este o anomalie in Romania. Zici ca suntem pegatiti pentru vanzare catre alte popoare.
6) Va creste abuzul angajatorilor asupra angajatilor si vor creste avantajele grupurilor mari de angajatori din afara. trebuie sa devenim o tara total dependenta de exterior...noi in Romania nu trebuie sa ne putem descurca singuri, sa ne dezvoltam individual, trebuie sa omoram orice urma de initiativa Romanesca,ca sa demindem de initoative altora, care vor dicata la noi in tara cum vor...daca vom dori sa ramana in Romania dupa ce vom devenii dependenti total de exterior.
Iar diaspora care spera sa revina in romania ( cei care si-au luat tara inapoi sa vina aici) ca sa plateasca taxe mai mari. Sucese...nenumarate
este un talmes-balmes.
poate ar face bine sa se mai documenteze si sa revina asupra sa.
ART. 148 - Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate
..................................................................................................................
(8) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) (persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real) care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut la alin. (3) nu au obligaţia depunerii declaraţiei prevăzute la alin. (5) şi nu datorează plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale.
(9) Contribuţiile de asigurări sociale plătite în anul fiscal în care persoanele prevăzute la alin. (1) au realizat venituri determinate în sistem real sub nivelul plafonului minim prevăzut la alin. (3) nu se restituie, acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare şi la stabilirea punctajului pentru pensionare.
Se pare ca PFA-urile primesc o lovitura puternica.
Nu am inteles insa cum arată situația taxelor ce trebuie plătite de anul următor pentru PFA, care este pensionar, in sistemul public de pensii la limita de varsta?
Are acesta obligatia platii CAS? Despre CASS si impozit am inteles cum stau lucrurile.
1. Incepand din 2016 mai are sens sa vorbim despre cheltuieli deductibile din moment ce toate "darile" se vor calcula la venitul brut? Mai ajuta la ceva sa avem cheltuieli pe PFI/PFA?
2. FNUASS se calculeaza la venitul brut sau net?
Multumesc!