Prevederile privind acordarea unor facilităţi fiscale contribuabililor care îşi achită până la 31 martie 2016 obligaţiile principale de plată înregistrate până la 30 septembrie 2015 sunt cuprinse în OUG nr. 44/2015, iar procedura şi modul de aplicare şi acordare a acestor facilităţi sunt incluse în Ordinul MFP nr. 3.831/2015, publicat la începutul săptămânii precedente în Monitorul Oficial.
Concret, potrivit celor două acte normative menţionate, contribuabilii persoane fizice sau persoane juridice, precum şi entităţile fără personalitate juridică, pot beneficia de anularea penalităților de întârziere și reducerea la plată a unei cote de 54,2% din dobânda de întârziere, dacă achită debitele restante până la 31 martie 2016, respectiv plătesc până la data de 30 iunie 2016 diferența de dobândă.
Mai precis, pentru a beneficia de facilităţile fiscale amintite anterior, contribuabilii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
- toate debitele principale restante la data de 30 septembrie 2015 se sting până la data de 31 martie 2016;
- diferența de dobândă de întârziere în cotă de 45,8% se stinge până la data de 30 iunie 2016;
- toate impozitele și taxele cu scadență în perioada 1 octombrie 2015 - 31 martie 2016 sunt achitate conform legii, analiza făcându-se inclusiv la data depunerii cererii;
- contribuabilul are depuse la organul fiscal toate declarațiile fiscale;
- contribuabilul depune cererea de anulare a acestor accesorii până la data de 30 iunie 2016.
După ce se asigură că îndeplinesc aceste condiţii de acordare a facilităţilor fiscale, contribuabilii vor trebui să notifice organul fiscal competent cu privire la intenţia lor de a beneficia de aceste facilităţi.
Notificarea ce trebuie depusă în acest sens nu este un formular standard, după cum specialiştii ANAF au anunţat în urmă cu o săptămână, în cadrul sesiunii de asistenţă şi îndrumare online pentru contribuabili, organizată în fiecare zi de miercuri pe pagina de Facebook a instituţiei.
Totodată, notificarea nu are un termen-limită de depunere, dar în situația în care un contribuabil doreşte să beneficieze de amânarea la plată a obligațiilor fiscale accesorii, aceasta trebuie depusă la organul fiscal. Reprezentanţii ANAF au atras atenţia că în cazul în care nu se depune notificarea, obligațiile fiscale accesorii nu vor fi amânate la plată.
Prin urmare, documentul va fi întocmit de contribuabilul interesat şi va cuprinde următoarele elemente:
- datele de identificare a contribuabilului: denumirea/numele şi prenumele acestuia, a/ale reprezentantului legal/reprezentantului fiscal/împuternicitului, dacă este cazul, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscală, numărul de telefon/fax al acestora, adresa de e-mail, inclusiv datele de identificare pentru sediile secundare înregistrate fiscal, potrivit legii;
- obiectul notificării, respectiv intenţia de a beneficia de anularea obligaţiilor de plată accesorii;
- data şi semnătura contribuabilului/reprezentantului legal/reprezentantului fiscal/împuternicitului.
Notificarea va fi soluţionată în cel mult cinci zile de la înregistrarea acesteia, de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de amânare la plată a obligațiilor de plată accesorii.
În baza notificării, organul fiscal competent va emite şi comunica:
- contribuabilului, decizia de amânare la plată a obligațiilor de plată accesorii;
- instituţiilor de credit la care debitorul are deschise conturile bancare şi/sau terţilor popriţi care deţin/datorează sume de bani debitorului, adresa de sistare temporară, totală sau parțială, a executării silite prin poprire.
Important! Notificarea va fi depusă de contribuabil la registratura organului fiscal competent sau va fi comunicată prin poștă, prin intermediul unei scrisori recomandate cu confirmare de primire. Anexat la acest articol găsiţi un model de notificare pentru persoane juridice, propus de AvocatNet.ro.
Ulterior depunerii notificării, contribuabilii vor depune la organul fiscal la care sunt arondaţi o cerere de anulare a obligaţiilor de plată accesorii, până cel mai târziu la data de 30 iunie 2016.
La fel ca şi în cazul notificării, cererea va fi depusă la registratura organului fiscal competent sau va fi comunicată prin poştă, prin intermediul unei scrisori recomandate, cu confirmare de primire, fără a fi necesare alte documente.
Cererea de anulare a accesoriilor trebuie să cuprindă următoarele elemente:
- datele de identificare a contribuabilului: numele şi prenumele acestuia sau, după caz, a reprezentantului/împuternicitului, denumirea, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscală, numărul de telefon/fax, adresă de e-mail;
- obiectul cererii, respectiv anularea obligaţiilor de plată accesorii, cu precizarea facilităţilor solicitate;
- precizarea perioadei fiscale, a scadenței, precum și a sumei, în cazul accesoriilor aferente taxei pe valoarea adăugată înscrisă în rândurile de regularizare;
- data şi semnătura contribuabilului/reprezentantului legal/reprezentantului fiscal/împuternicitului.
Atenţie! Cererea de anulare poate fi depusă până la data de 30 iunie 2016 inclusiv, sub sancţiunea decăderii. Depunerea ulterioară acestui termen este considerată tardivă, iar contribuabilul nu va mai putea beneficia de facilităţile amintite.
După ce cererea de anulare a accesoriilor va ajunge la organul fiscal, acesta va avea cinci zile lucrătoare la dispoziţie pentru a emite decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii, datorate până la data stingerii obligațiilor de plată principale aferente.
Pentru a beneficia de facilitățile prezentate mai sus, contribuabilul poate depune fie o singură cerere pentru toate facilitățile, fie câte o cerere pentru fiecare facilitate.
Notă: Anexat acestui articol găsiţi un model de cerere de anulare a accesoriilor, propus de AvocatNet.ro persoanelor juridice care doresc să beneficieze de această facilitate.