Ordinul ANAF nr. 371/2016 privind modificarea Ordinului ANAF nr. 3.698/2015 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 56 din 26 ianuarie 2016 și a intrat în vigoare la momentul publicării.
Concret, prin intermediul acestui ordin, Fiscul aduce noi modificări formularelor 020 și 030, care fuseseră deja actualizate în concordanță cu prevederile noului Cod fiscal, la 1 ianuarie 2016. AvocatNet.ro a scris despre primele modificări, AICI.
În referatul de aprobare al noului act normativ, Fiscul a arătat că, la finalul anului trecut, Legea nr. 358/2015 privind aprobarea OUG nr. 50/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, a adus modificări articolului 80 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal.
Astfel, potrivit noilor prevederi ale art. 80 alin. (2) lit. d), din Codul fiscal, și "... persoanele fizice care dețin capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe bază de contract individual de muncă" au obligația de a plăti impozitul pe venitul din salarii și pe venituri asimilate salariilor, aferent veniturilor fiecărei luni, calculat şi reţinut la data efectuării plăţii acestor venituri, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează.
De asemenea, potrivit Titlului V ”Contribuții sociale obligatorii” din Codul Fiscal, entitățile care au calitatea de angajator și care, potrivit legii au obligația de declarare și plată trimestrială, pot opta, până la data de 31 ianuarie, inclusiv, pentru depunerea lunară a formularului 112 "Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate".
Până la modificarea legislativă, această categorie de persoane fizice avea obligația de declarare și plată lunară a impozitului pe venitul din salarii și a contribuțiilor sociale obligatorii.
Având în vedere prevederile legale menționate, a fost necesară completarea vectorului fiscal din formularele 020 “Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice române şi străine care deţin cod numeric personal" și 030 “Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice care nu deţin cod numeric personal", cu perioada fiscală de declarare trimestrială, respectiv lunară prin opțiune, pentru impozitul pe venitul din salarii și pe venituri asimilate salariilor și contribuții sociale, în cazul persoanelor fizice care dețin capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe bază de contract individual de muncă.
Mai precis, noile variante ale formularului 020 și 030 conțin o secțiune dedicată informațiilor referitoare la Impozitul pe venitul din salarii și pe venituri asimilate salariilor și contribuțiilor sociale, precum se vede în imaginea de mai sus.
Perioada fiscală trimestrială poate fi aleasă de contribuabilii care îndeplinesc condițiile de la art. 147 alin. (4) din Codul fiscal. Cu alte cuvinte, este vorba despre plătitorii de venituri din salarii şi asimilate salariilor prevăzuţi la art. 80 alin. (2), în calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, care depun trimestrial Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate aferentă fiecărei luni a trimestrului, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului.
În schimb, perioada fiscală lunară prin opțiune poate fi folosită de contribuabilii prevăzuți la art. 147 alin. (8) din Codul fiscal care optează pentru declararea lunară a impozitului pe venitul din salarii și pe venituri asimilate salariilor și a contribuțiilor sociale, potrivit legii.
De menționat că, opțiunea „Lunară prin opțiune” poate fi marcată cu un X de contribuabilii care optează până la data de 31 ianuarie inclusiv, pentru declararea lunară a impozitului pe venitul din salarii și pe venituri asimilate salariilor și a contribuțiilor sociale.
Notă: Tipurile de obligații fiscale care formează vectorul fiscal, precum și formularele utilizate pentru înregistrarea fiscală, declararea mențiunilor și a radierii sunt aprobate prin Ordinul ANAF nr.3698/2015 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 979, respectiv nr. 979Bis, din 30 decembrie 2015.
Cine trebuie să completeze formularele 020 și 030
Potrivit instrucțiunilor de completare, formularul 020 - Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declarație de radiere pentru persoane fizice române şi străine care deţin cod numeric personal este folosit de persoanele fizice române și străine care dețin cod numeric personal, altele decât persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere.
Declarația de înregistrare se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale, iar declarația de mențiuni se completează ori de câte ori se modifică datele declarate anterior.
Declarația se depune direct sau prin împuternicit/reprezentant fiscal/curator fiscal la registratura organului fiscal competent ori la poștă prin scrisoare recomandată, la termenele stabilite de legislația în vigoare.
Organul fiscal competent este:
- pentru contribuabilii care se înregistrează direct sau prin împuternicit/curator fiscal, organul fiscal în a cărui rază teritorială își are domiciliul fiscal contribuabilul;
- pentru contribuabilii care se înregistrează prin reprezentant fiscal, organul fiscal competent pentru administrarea persoanei impozabile care are calitatea de reprezentant fiscal;
- pentru contribuabilii persoane fizice române cu domiciliul în străinătate, organul fiscal în raza căruia se face constatarea actului sau faptului supus dispozițiilor legale fiscale.
Declarația se completează în două exemplare, înscriindu-se cu majuscule, citeț și corect toate datele prevăzute. Un exemplar se păstrează de contribuabil, iar celălalt exemplar se depune la organul fiscal competent.
Pe de altă parte, formularul 030 - Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declarație de radiere pentru persoane fizice care nu deţin cod numeric personal este utilizat pentru înregistrarea fiscală a persoanelor fizice care nu dețin cod numeric personal.
Declarația de înregistrare se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale, declarația de mențiuni se completează ori de câte ori se modifică datele declarate anterior.
Declarația se depune prin împuternicit/reprezentant fiscal/plătitor de venit/curator fiscal la registratura organului fiscal competent ori la poștă, prin scrisoare recomandată, la termenele stabilite de legislația în vigoare.
Organul fiscal competent este:
- 1. pentru persoanele impozabile nestabilite în România care, potrivit titlului VII „Taxa pe valoarea adăugată” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, au dreptul să se înregistreze direct în România, Administrația fiscală pentru contribuabili nerezidenți;
- 2. pentru contribuabilii nerezidenți care nu au pe teritoriul României un sediu permanent și care, conform regulamentelor comunitare, datorează în România contribuțiile către bugetul asigurărilor sociale de stat, inclusiv pentru accidente de muncă și boli profesionale, bugetul asigurărilor pentru șomaj, bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare contribuții sociale, pentru salariații lor care sunt supuși legislației de asigurări sociale din România și au dreptul, potrivit legii, să se înregistreze direct în România, Administrația fiscală pentru contribuabili nerezidenți;
- 3. pentru contribuabilii care se înregistrează în scopuri de TVA prin reprezentant fiscal, organul fiscal competent pentru administrarea persoanei impozabile care are calitatea de reprezentant fiscal;
- 4. pentru contribuabilii care realizează numai venituri supuse regulilor de impunere la sursă, iar impozitul reținut este final sau cu opțiune de regularizare, organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al plătitorului de venit sau organul fiscal în a cărui rază teritorială se află sediul plătitorului de venit în cazul plătitorilor de venit contribuabili mari și mijlocii;
- 5. pentru contribuabilii care au obligația sau optează să își desemneze, potrivit legii, un împuternicit sau pentru care se numește curator fiscal, potrivit legii, organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al împuternicitului sau curatorului fiscal, după caz;
- 6. pentru contribuabilii care nu au obligația desemnării unui împuternicit, potrivit legii, care efectuează tranzacții prin intermediar, societate de administrare a investițiilor sau societate de investiții autoadministrată, rezidenți fiscali români și obțin venituri din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, definit potrivit legii, organul fiscal în a cărui evidență fiscală este înregistrat intermediarul;
- 7. pentru contribuabilul/plătitorul care nu are domiciliu fiscal în România, competența teritorială revine organului fiscal în raza căruia se face constatarea actului sau faptului supus dispozițiilor legale fiscale.
În cazul solicitării înregistrării unei societăți la registrul comerțului, potrivit legii, sau, după caz, la cesiunea părților sociale ori a acțiunilor, respectiv la numirea de noi reprezentanți legali sau la cooptarea de noi asociați ori acționari, cu prilejul efectuării majorării de capital social, prezenta declarație se completează și se depune la oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale în scopul înregistrării fiscale a persoanelor fizice nerezidente care, potrivit actului constitutiv, au calitatea de fondator, asociat, acționar ori administrator în cadrul societății respective.
Declarația se completează în două exemplare, înscriindu-se cu majuscule, citeț și corect toate datele prevăzute. Un exemplar se păstrează de către contribuabil, iar celălalt exemplar se depune la organul fiscal competent.