Ordinul ANAF nr. 793/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului (307) „Declarație privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată” a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 146 din 25 februarie 2016 și a intrat în vigoare la data publicării.
Formularul 307 a fost actualizat ca urmare a intrării în vigoare a Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală, la 1 ianuarie 2016. Potrivit referatului de aprobare al ordinului ANAF, schimbările au vizat renumerotarea articolelor și punctelor la care se făcea trimitere în cuprinsul declarației, precum și în instrucțiunile de completare ale acesteia, pentru ca acestea să fie adaptate la noile prevederi legale.
“Declarația privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată” se utilizează la momentul în care unui contribuabil persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA i se invalidează codul de TVA. Concret, va completa formularul 307:
- persoana impozabilă, beneficiară a transferului de active prevăzut la art. 270 alin. (7) din Codul fiscal, în calitate de succesor al cedentului în ceea ce privește ajustarea dreptului de deducere, dacă nu este înregistrată în scopuri de TVA și nici nu se înregistrează în scopuri de TVA ca urmare a transferului;
- locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achiziționate printr-un contract de leasing, dacă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc după scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA a locatarului/utilizatorului;
-
persoana impozabilă pentru care înregistrarea în scopuri de TVA a fost anulată, care:
- nu a efectuat ajustările de taxă prevăzute de lege în ultimul decont depus înainte de scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA sau a efectuat ajustări incorecte;
- trebuie să efectueze regularizările/ajustările prevăzute la art. 280 alin. (6) din Codul fiscal și pct. 23 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a titlului VII din Codul fiscal, la art. 287 din Codul fiscal și pct. 25 alin. (4) din Normele metodologice, precum și la pct. 67 alin. (12) din Normele metodologice, pentru operațiuni realizate înainte de anularea înregistrării.
Funcția principală a declarației 307 este, potrivit consultantului fiscal Adrian Bența, de declarare a TVA generat de ajustarea TVA deductibilă pentru bunurile și serviciile neconsumate, achiziționate anterior cu deducere de TVA.
„Spre exemplu, unei societăți cu obiect de activitate comerț de bunuri, i s-a invalidat codul de TVA ca urmare a nejustificării intenției de a desfășura activități economice în baza formularului 088. Aceasta a avut anterior o achiziție de stocuri pentru care a dedus TVA. Vânzarea stocului se va efectua după anularea înregistrării în scopuri de TVA. Societatea este obligată să colecteze TVA la vânzare”, a explicat Adrian Bența.
În ceea ce privește termenul de depunere, este important de știut că formularul 307 se depune la organul fiscal în a cărui evidență persoana impozabilă este înregistrată ca plătitor de impozite și taxe, astfel:
- până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care are loc transferul de active;
- până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care are loc transferul dreptului de proprietate asupra activelor corporale fixe achiziționate printr-un contract de leasing;
- până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a intervenit obligația sau, după caz, dreptul de ajustare/corecție a ajustărilor/regularizare a taxei pe valoarea adăugată privind sumele rezultate ca urmare a acestor ajustări/corecții ale ajustărilor/regularizări efectuate.
Documentul trebuie să fie întocmit în două exemplare, dintre care se depune la organul fiscal (direct sau prin împuternicit, la registratură, sau la poștă, prin scrisoare recomandată), iar cel de-al doilea rămâne la contribuabil.
Conform instrucțiunilor de completare a declarației 307, în situația în care din declarație rezultă TVA de plată la bugetul de stat, aceasta se achită, până la data prevăzută de lege pentru depunerea declarației, în lei, în numerar, prin decontare bancară sau prin mandat poștal, în contul 20.A.10.01.05 „TVA de plată la bugetul de stat, pentru transferul unor active rezultate ca urmare a ajustărilor” deschis la unitatea Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent, codificat cu codul de identificare fiscală sau cu codul numeric personal al plătitorului, după caz.
Atenție! Nedepunerea la termen a acestui formular constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.
Puteți consulta noua variantă a formularului 307 în fișierul atașat acestui articol.