Informaţiile referitoare la achiziţionarea de maşini electrice noi, cu ajutorul unei contribuţii băneşti de la stat, sunt incluse în Ordinul MMAP nr. 955/2016 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic. Acesta a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 397 şi deja a intrat în vigoare, dar sesiunile de înscriere vor fi anunţare ulterior de către Administraţia Fondului pentru Mediu.
Persoanele fizice, firmele şi entităţile fără personalitate juridică pot să ceară bani de la stat pentru a-şi cumpăra maşini electrice noi, potrivit documentului amintit. Concret, aceştia pot obţine un ecotichet în valoare de:
- 20.000 de lei, pentru cumpărarea unei maşini noi pur electrice;
- 5.000 de lei, pentru cumpărarea unei maşini noi electrice hibride cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 de grame pe kilometru.
Pentru fiecare maşină electrică nouă cumpărată, solicitantul poate primi câte un ecotichet. Asta înseamnă că, de exemplu, dacă un solicitant vrea să-şi cumpere trei maşini electrice noi, acesta poate să ceară trei ecotichete.
"Ecotichetul se scade din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou pur electric sau autovehiculului nou electric hibrid, denumit în continuare preţ de comercializare, diferenţa fiind asigurată de către solicitant din surse financiare proprii şi/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finanţare în baza unui contract de leasing financiar", este prevăzut în Ordinul MMAP nr. 955/2016.
Un autovehicul nou pur electric este considerat orice autoturism, autoutilitară uşoară sau autospecială/autospecializată uşoară propulsat/propulsată de un motor electric cu energie furnizată de baterii reîncărcabile, alimentate de o sursă externă de energie electrică (clasificat/ă ca vehicul cu emisii poluante zero). Autovehiculul trebuie să fie cumpărat de la un producător validat de autorităţi şi să fie înmatriculat pentru prima oară.
Referitor la autovehiculul nou electric hibrid, acesta este considerat cel care, pentru a-şi asigura propulsia mecanică, preia energie din două surse de energie stocată: un combustibil consumabil, respectiv un dispozitiv de stocare a energiei electrice (de exemplu, baterie sau condensator). Acesta trebuie să aibă o sursă de alimentare externă ("plug-in") şi să genereze o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km, plus că trebuie să fie înmatriculat pentru prima oară.
În ce condiţii se obţine ecotichetul
În cadrul programului "Rabla Plus", solicitanţii pot fi atât persoane fizice, cât şi persoane juridice sau entităţi fără personalitate juridică, după cum se arată în noul act normativ. Persoanele fizice pot beneficia de ecotichet dacă îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele condiţii:
- să aibă domiciliul/reşedinţa în România;
- să nu aibă obligaţii de plată la bugetul local;
- să se înscrie la un producător validat pentru achiziţionarea unei maşini electrice noi şi să obţină nota de înscriere;
- să cumpere maşina electrică nouă de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.
Firmele şi entităţile fără personalitate juridică (cu sediul profesional în ţară) pot să beneficieze de ecotichet dacă îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele condiţii:
- să obţină din partea Administraţiei Fondului pentru Mediu aprobarea dosarului de acceptare;
- să se înscrie la un producător validat pentru achiziţionarea unei maşini electrice noi şi să obţină nota de înscriere;
- să cumpere maşina electrică nouă de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.
Administraţia Fondului pentru Mediu poate să organizeze una sau mai multe sesiuni de înscriere în programul "Rabla Plus", acestea urmând să fie anunţate în prealabil pe site-ul autorităţii.
Prin intermediul programului "Rabla Plus", Guvernul urmăreşte, în principal, îmbunătăţirea calităţii mediului prin încurajarea achiziţionării de maşini electrice noi. "Obiectul programului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma ecotichetului, pentru achiziţionarea autovehiculelor noi pur electrice sau autovehiculelor noi electrice hibride cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km. Scopul programului îl constituie îmbunătăţirea calităţii mediului prin achiziţionarea de autovehicule noi pur electrice sau autovehicule noi electrice hibride", scrie în ordinul de ministru.
Notă: Informaţii despre programul "Rabla", în cadrul căruia persoanele fizice, firmele şi entităţile fără personalitate juridică pot obţine în 2016 o primă de 6.500 de lei în schimbul casării maşinilor vechi de cel puţin opt ani, pot fi găsite în acest articol.
Comentarii articol (3)