Articol scris de Marian Dumitrache, specialistul AvocatNet.ro în fonduri europene.
Aşa cum am explicat deja într-un articol publicat recent, de ajutorul nerambursabil acordat prin intermediul Programului START pot beneficia, în 2016, atât microîntreprinderile, cât şi întreprinderile mici şi mijlocii. Totuşi, pentru a primi finanţarea, societăţile trebuie, printre altele, să aibă cel mult doi ani de la înregistrarea la Registrul Comerțului şi să nu aibă datorii restante la bugetul de stat.
Programul START acordă finanțare nerambursabilă de cel mult 120.000 de lei pentru fiecare solicitant, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute.
Sprijinul acordat nu poate reprezenta mai mult de 90% din valoarea eligibilă a proiectului, astfel încât beneficiarul finanțării trebuie să contribuie cu diferența de 10%. În plus, beneficiarul va trebui să acopere în întregime valoarea neeligibilă a proiectului.
Notă: Programul START beneficiază în anul 2016 de un buget de 17.000.000 de lei, iar dacă toate proiectele ar solicita ajutor maxim, banii ar ajunge pentru finanțarea unui număr de 141 de beneficiari. Mai multe detalii despre acest subiect sunt disponibile aici.
Cum îţi pregăteşti proiectul
Pentru a primi ajutorul financiar nerambursabil, antreprenorii trebuie să urmeze o anumită procedură, prezentată în cele ce urmează:
1. Estimarea punctajului obținut
Îți recomand ca, înainte de a face orice demersuri, să estimezi punctajul pe care proiectul tău l-ar obține. Punctajul maxim este de 100 de puncte, iar sub 90 de puncte obținute șansele de a primi finanțare scad semnificativ.
Spre exemplu, în anul 2013 au fost depuse 795 de proiecte, dintre care 174 aveau un punctaj mai mare de 90 de puncte. Poți verifica grila de punctaj la finalul articolului.
Dacă punctajul estimat îți dă încredere pentru continuarea demersurilor, poți trece la pasul 2.
2. Înregistrarea societății
Pentru a accesa acest ajutor financiar nerambursabil, societatea trebuie să fie mai nouă de doi ani, inclusiv înregistrată în cursul anului 2016. Înregistrarea unei societăți se face prin intermediul Oficiului Registrului Comerțului.
Dacă ești în situația de a înregistra o societate, îți recomand înființarea unei SRL-D. Dacă ești la prima societate înregistrată, vei avea posibilitatea ulterioară de a solicita finanțare în cadrul Programului destinat Întreprinzătorilor Debutanți.
Detalii privind înregistrarea unei SRL-D poți citi în acest articol scris de AvocatNet.ro.
3. Verificarea activității pentru care se solicită ajutor nerambursabil
Procedura impune înregistrarea codului CAEN înainte de depunerea proiectului, însă activitatea pentru care se solicită ajutor nerambursabil trebuie să fie autorizată la data depunerii decontului.
4. Pregătirea documentației în vederea depunerii proiectului
Pentru înregistrarea electronică, solicitantul trebuie să pregătească un plan de afaceri și să obțină o serie de documente justificative ce vor trebui prezentate în termen de zece zile de la data publicării societăților admise în etapa de verificare administrativă.
Planul de afaceri poate fi scris de către o firmă de consultanță, iar în acest caz suma maximă ce poate fi decontată este de 4% din valoarea eligibilă a proiectului și include și serviciile de implementare. În cazul în care soliciți un ajutor de 120.000 de lei, consultanța nu poate depăși 4.800 de lei.
Această sumă va fi decontată tot cu 90%, astfel că, în final, contribuția proprie pentru consultanță este de doar 480 de lei. În cazul în care vei plăti mai mult de 4%, diferența va fi suportată integral din buget propriu.
Documentele justificative solicitate pentru etapa de verificare administrativă sunt:
- situații financiare (bilanț, cont de profit și pierdere, date informative, anexe) inclusiv balanța de verificare pentru fiecare an încheiat;
- ultima balanță de verificare încheiată;
- certificat constatator în original, în termen de valabilitate la data depunerii Cererii de acord de principiu pentru finanțare;
- declarație pe proprie răspundere din care să reiasă dacă asociatul / administratorul societății a mai avut alte societăți.
Documentele aminitite mai sus vor fi pregătite în această etapă, dar vor fi depuse ulterior, în termen de zece zile de la publicarea listei firmelor admise pentru verificarea administrativă.
5. Înregistrarea solicitării de acordare a sprijinului
Înscrierea în program, solicitarea acordului de principiu pentru finanțare și completarea planului de afaceri în vederea obținerii finanțării se fac online, pe site-ul www.aippimm.ro. Pentru a putea depune proiectul, trebuie să te înregistrezi pe site cu user și parolă, menționând adresa de email a beneficiarului.
După expirarea celor zece zile disponibile pentru înregistrarea online a planului de afaceri, pe site-ul www.aippimm.ro va fi publicată lista proiectelor selectate pentru etapa de verificare administrativă (proiectele ce au obţinut cel puţin 50 de puncte).
6. Transmiterea documentelor
În termen de zece zile de la publicarea listei amintite la punctul 5, solicitanții trebuie să trimită pe adresa OTIMMC a regiunii de care aparține societatea documentele amintite la punctul 4.
7. Verificarea și selecția beneficiarilor
Verificarea documentelor depuse și a planurilor de afaceri online se va face în termen de 25 de zile lucrătoare de la data depunerii acestora. Se va verifica calitatea planului de afaceri, eligibilitatea solicitantului, valabilitatea actelor depuse, prezentarea activității propuse pentru finanțare.
Se pot solicita clarificări, aplicantului fiindu-i transmisă o scrisoare de solicitare clarificări, cu termen de răspuns de 48 de ore de la înștiințare.
8. Semnarea contractului de finanțare
În termen de zece zile lucrătoare de la data primirii scrisorii de acceptare de principiu pentru finanțare în limita bugetului, beneficiarii vor semna la sediul OTIMMC contractul de finanțare.
În vederea semnării contractelor de finanțare, beneficiarii trebuie să prezinte dovezi certe privind capacitatea de cofinanțare a proiectului, respectiv prezentarea de:
- scrisoare de confort (angajantă);
- extras de cont care să demonstreze că beneficiarul dispune de suma necesară cofinantarii contract sau linie de credit.
Cofinanţarea trebuie să acopere cel puțin procentul de 10% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv o sumă de aproximativ 13.000 de lei, în cazul în care soliciți ajutorul maxim de 120.000 de lei.
La data semnării contractului, aplicanții au obligația să depună certificate constatatoare privind lipsa datoriilor la bugetul de stat și bugetele locale, atât pentru sediul social, cât și pentru eventualele puncte de lucru.
9. Selectarea furnizorilor
Pentru a se acorda sprijin nerambursabil, beneficiarul este obligat ca, după aprobarea proiectului, să întocmească un dosar de achiziție care să cuprindă:
- cel puțin trei cereri de ofertă;
- ofertele primite;
- un proces verbal al reprezentantului întreprinderii prin care este justificată alegerea firmei câștigătoare;
- contractul cu ofertantul sau ofertanții declarați câștigători.
10. Achiziția bunurilor prevăzute în planul de afaceri
După selectarea furnizorului sau furnizorilor, beneficiarul este obligat să efectueze cheltuielile și să depună declarația de decont la sediul OTIMMC.
Pentru certificarea cheltuielilor eligibile, beneficiarul va primi o vizită în teren din partea finanțatorului.
11. Decontarea cheltuielilor eligibile
Pentru decontarea cheltuielilor eligibile, beneficiarul este obligat să depună o cerere de decont, urmând că ajutorul nerambursabil să îi fie achitat într-o singură transă.
12. Monitorizarea proiectului
Beneficiarii Programului START sunt obligați să transmită rapoarte de progres pentru o perioadă de trei ani de zile, începând cu anul 2017. De asemenea, în această perioadă, OTIMMC își rezervă dreptul de a face verificări anunțate sau inopinate la sediul beneficiarului.
În cazul în care, în urma controalelor efectuate, se constată că beneficiarii au făcut declarații incomplete sau neconforme cu realitatea, pentru a obține ajutorul financiar nerambursabil sau au schimbat destinația acesteia, se va propune recuperar ajutorului de minimis acordat.
În situația în care, pe durata derulării programului, beneficiarul ajunge în situația de faliment, dizolvare sau insolvenţă, se va proceda la recuperarea bunurilor achiziționate prin Program.
Notă: Punctajul minim pentru acceptarea proiectului în procesul de evaluare este de 50 de puncte, însă acesta nu este o garanţie pentru selectarea proiectului. Totodată, de reţinut este că sesiunea de înregistrare în Programul START aferentă anului 2016 va fi anunţată în prealabil. Momentan, nu se pot depune cereri.