Persoanele care vor să dobândească dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice trebuie să susţină examenul pentru obţinerea permisului auto. Acesta constă într-o probă teoretică şi una practică.
"Dreptul de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai pe drumurile publice îl are numai persoana care posedă permis de conducere valabil, corespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie", prevede Codul rutier. Totuşi, înainte de susţinerea examenului auto, candidaţii trebuie să treacă de evaluarea psihologică şi cea medicală şi să urmeze cursuri de pregătire teoretică şi practică.
Deoarece în toamna anului 2015 au fost făcute unele schimbări la regulile pentru obţinerea permisului auto, AvocatNet.ro vă aminteşte astăzi care sunt noutăţile aplicabile în 2016.
Dacă treci de proba teoretică, poţi da proba practică de mai multe ori
Persoanele declarate admise la proba teoretică a examenului auto pot să susţină proba practică de mai multe ori, în situaţia în care o pică, începând din octombrie 2015, potrivit Ordinului Ministerului Afacerilor Interne nr. 97/2015. În acest sens, candidaţii trebuie să plătească taxa de examinare şi să facă minimum şase ore suplimentare de pregătire practică.
"Candidaţii declaraţi «respins» la proba practică pot fi programaţi pentru susţinerea unei noi probe după o perioadă de cel puţin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare şi prezentarea dovezii care atestă efectuarea a cel puţin 6 ore suplimentare de pregătire practică într-o şcoală de conducători auto autorizată", prevede ordinul de ministru. Înainte de această schimbare, candidaţii care erau respinşi la proba practică erau nevoiţi să dea încă o dată proba teoretică.
Concret, din toamna anului trecut, admiterea la proba teoretică permite candidaţilor să treacă de proba practică, chiar şi din mai multe încercări, într-un an de la data absolvirii cursului de pregătire teoretică şi practică.
Cei care nu se prezintă la proba practică au la dispoziţie un an de zile de la absolvirea cursului de pregătire teoretică şi practică pentru a cere programarea pentru o nouă probă.
Notă: Informaţii suplimentare despre regulile examenului auto pot fi găsite aici.
Dacă suferi de apnee în somn, trebuie să obţii un aviz medical
Tot din luna octombrie a anului trecut, Ministerul Sănătăţii a introdus obligativitatea obţinerii unui aviz medical pentru cei care suferă de apnee în somn.
Mai precis, Ordinul MS nr. 1255/2015 prevede că persoanele suspecte că au sindromul de apnee moderată sau severă în somn (oprirea temporară a respiraţiei) trebuie să obţină un aviz medical înainte de eliberarea permisului auto. "Candidaţii sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se supun unei consultaţii medicale, pentru obţinerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceştia pot fi sfătuiţi să nu conducă până la confirmarea diagnosticului", se arată în actul normativ.
În cazul prezenţei sindromului, avizul medical confirmă că persoana în cauză îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat, dar şi că prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa.
După obţinerea permisului, şoferii care suferă de apnee în somn trebuie să meargă la examinări medicale periodice. Astfel, pentru categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 şi BE, verificările trebuie făcute la intervale de cel mult trei ani, iar pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E - la intervale de cel mult un an.
Notă: Mai multe informaţii despre avizul medical pentru candidaţii examenului auto ce suferă de apnee în somn pot fi citite aici.
Comentarii articol (2)