Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 488 din 30 iunie, iar prevederile referitoare la scutirea de la plata impozitului pe venit pentru o nouă categorie de contribuabili se vor aplica începând din prima zi a lunii august.
Documentul a adus modificări Codului fiscal, în sensul că va acorda un tratament fiscal favorabil persoanelor fizice care lucrează în domeniul cercetării-dezvoltării.
Concret, potrivit noilor prevederi legale, vor fi scutite de la plata impozitului pe venit nu numai persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din activități independente, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, salarii și asimilate salariilor, pensii sau activități agricole, silvicultură și piscultură, respectiv persoanele fizice angajate cu functie de creator de programe pentru calculator, ci și persoanele care lucrează în cercetare.
Astfel, începând cu veniturile aferente lunii august, persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare și dezvoltare vor fi scutite de la plata impozitului pentru aceste venituri.
În ceea ce privește categoriile de persoane și activitățile, respectiv proiectele și condițiile necesare pentru aplicarea acestei scutiri, „astfel încât să fie limitată la persoanele care sunt efectiv antrenate în proiecte de cercetare dezvoltare aplicativă și/sau de dezvoltare tehnologică”, acestea vor fi stabilite prin intermediul unui ordin comun al ministrului educației naționale și cercetării științifice, al ministrului economiei, al ministrului finanțelor publice, al ministrului muncii și al ministrului agriculturii.
Premierul Dacian Cioloș a explicat recent, înainte de ședința de guvern în care OUG nr. 32/2016 a fost adoptată, că în România se cheltuiește pentru cercetare și dezvoltare, pe cap de locuitor, de aproape 20 de ori mai puțin decât media europeană, iar sectorul de cercetare-dezvoltare din România este încă subdimensionat.
"Prin facilitățile pe care le oferim sperăm să stimulăm atât investițiile unor companii private în cercetare-dezvoltare, cât și interesul din partea tinerilor de a se forma și de a lucra în acest domeniu", a declarat premierul Cioloș, citat de Agerpres.
Guvernul a explicat, de această dată prin intermediul unui comunicat de presă remis redacției noastre, că impactul bugetar pe care îl va avea aplicarea acestei măsuri pentru lunile rămase din 2016 se încadrează în jurul valorii de opt milioane de lei, în timp ce, pentru anul viitor, sumele se ridică la aproximativ 26 milioane de lei.
AvocatNet.ro a scris pe larg despre ultimele modificări aduse Codului fiscal, în acest articol.