Legea nr. 136/2017 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 440 din 14 iunie 2017, iar cele mai multe dintre prevederile acesteia vor intra sâmbătă în vigoare.
Practic, OUG nr. 32/2017 este actul normativ care, printre altele, a lărgit sfera persoanelor scutite de la plata impozitului pe venit, fiind adăugate pe listă și persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activității de cercetare-dezvoltare aplicativă și/sau de dezvoltare tehnologică.
De sâmbătă însă, în Codul fiscal va fi prevăzută scutirea pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor ca urmare a desfășurării activității de cercetare-dezvoltare și inovare, fiind stabilite și condițiile în care va fi acordată scutirea, începând cu veniturile aferente lunii iulie 2017.
Concret, scutirea de impozit se va aplica tuturor persoanelor care sunt incluse în echipa unui proiect de cercetare-dezvoltare și inovare, cu indicatori de rezultat definiți.
Scutirea va fi acordată, de luna viitoare, în limita cheltuielilor cu personalul alocat proiectului de cercetare-dezvoltare și inovare, evidențiate distinct în bugetul proiectului. Nu în ultimul rând, statul de plată aferent veniturilor obținute de fiecare angajat din activitățile menționate va fi întocmit separat, pentru fiecare proiect.
De altfel, asemenea activități sunt reglementate în legislația națională prin Ordonanța Guvernului nr. 57/2002, potrivit căreia activitatea de cercetare-dezvoltare cuprinde cercetarea științifică, dezvoltarea experimentală și inovarea bazată pe cercetare științifică și dezvoltare experimentală.
Conform actului citat, dreptul de a desfășura activități de cercetare-dezvoltare și inovare este recunoscut oricărei persoane fizice sau juridice, iar activitatea de cercetare-dezvoltare constituie prioritate națională și are un rol determinant în strategia de dezvoltare economică durabilă.
Prin acordarea unui tratament fiscal favorabil persoanelor fizice care lucrează în domeniul cercetării-dezvoltării, Guvernul și-a propus să stimuleze atât investițiile unor companii private în cercetare-dezvoltare, cât și interesul din partea tinerilor de a se forma și de a lucra în acest domeniu.
Comentarii articol (1)