Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra domeniului achiziţiilor publice a apărut joi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 738 şi prevederile sale se aplică de la data publicării.
Concret, documentul menţionat transpune în legislaţia autohtonă dispoziţiile Acordului de parteneriat încheiat între Guvernul României și Comisia Europeană în august 2014, aducând modificări şi completări următoarelor trei acte: Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice și Legea 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităților.
Astfel, prevederea din Legea nr. 346/2004 prin care IMM-urile beneficiau de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanția pentru participare și de garanția de bună execuție, cerute în achizițiile publice de bunuri, servicii și lucrări, a fost abrogată, la cererea Comisie Europene.
Practic, asta înseamnă că firmele mici vor participa de-acum înainte în aceleași condiții ca și ceilalți operatori economici la procedurile de atribuire a contractelor de achiziții publice și a contractelor de concesiune de lucrări și servicii, în condiţiile în care facilităţile acordate până acum erau considerate discriminatorii, pe motiv că agenţii economici care nu se încadrează în categoria IMM-urilor nu aveau posibilitatea de a beneficia de facilităţile amintite.
"Măsura modificării legislative a fost decisă de Guvern având în vedere că în cazul declanșării de către Comisia Europeană împotriva României a procedurii de infringement în baza celor semnalate în acest dosar, este posibil ca auditul Comisie să aplice corecții financiare în toate proiectele cu finanțare nerambursabilă în care s-au derulat proceduri de atribuire a contractelor de achiziție publică în care IMM-urile din România au beneficiat de facilitățile menționate", au explicat reprezentanţii Executivului luni, în momentul adoptării documentului.
Reprezentanţii IMM-urilor nu susţin măsura intrată în vigoare
La scurt timp de la apariţia comunicatului prin care Guvernul a anunţat adoptarea noile măsuri, reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMM) şi-au exprimat poziţia faţă de noile reglementări.
Astfel, într-un comunicat de presă remis luni redacţiei noastre, aceştia au precizat că abrogarea dispoziţiilor din Legea nr. 346/2004 nu este cea mai bună modalitate de rezolvare a problemei, având în vedere numărul mare de IMM-uri care vor fi afectate de noua măsură şi efectele pe care le va resimţi economia.
"Nu suntem de acord în niciun fel cu soluţia adoptată de Guvern şi solicităm public repararea imediată a acestei injustiţii făcute companiilor mici si mijlocii şi capitalului autohton. Ordonanţa adoptată astăzi (luni, n. red.), fără măsuri de siguranţă şi protecţie a IMM-urilor, va avea un impact devastator în economie, IMM-urile fiind excluse cu totul de la achiziţiile publice", scrie în documentul celor de CNIPMM.
Nu în ultimul rând, reprezentanţii Consiliului au venit şi cu o propunere pentru Guvern, în condiţiile în care IMM-urile nu participă în general la procedurile de achiziţie publică cu o valoare estimată mai mare de zece milioane de euro: "Toţi operatorii economici beneficiază de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie, cerute în achiziţiile publice de produse, lucrări şi servicii, în cadrul contractelor a căror valoare estimată este de până la 10 milioane de euro”, era soluţia propusă de CNIPMM pentru modificarea art. 16 alin. (2) din Legea nr. 346/2004.
În ciuda opoziţiei Consiliului, actul normativ şi-a urmat parcursul legislativ, iar noile prevederi se aplică deja de joi, odată cu publicarea în Monitor.
Comentarii articol (1)