Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra domeniului achiziţiilor publice a fost publicată în Monitorul Oficial la finalul lunii septembrie şi prevede ca IMM-urile să nu mai beneficieze de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanția pentru participare și de garanția de bună execuție, cerute în achizițiile publice de bunuri, servicii și lucrări.
Măsura a fost luată de Executiv în contextul în care Comisia Europeană considera discriminatorii asemenea facilităţi, pentru faptul că agenţii economici care nu se încadrează în categoria IMM-urilor nu aveau posibilitatea de a beneficia de beneficiile amintite.
Totuşi, pentru a putea produce efecte în continuare, actul emis de Guvern trebuie aprobat prin lege de către Parlament, o procedură obligatorie.
În acest sens, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 58/2016 a fost adoptat marţi de Senat, ca primă Cameră sesizată, dar cu păstrarea unor amendamente care modifică radical decizia Guvernului.
Concret, senatorii au scos din cuprinsul documentului articolele care prevedeau eliminarea facilităţilor amintite pentru IMM-uri şi au votat pentru reintroducerea acestora, pe o perioadă de timp determinată, de 14 ani:
"În perioada 2016-2030, întreprinderile mici şi mijlocii au acces prioritar la achiziţiile publice de produse, lucrări şi servicii ce beneficiază de reducerea cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie, cerute în achiziţiile publice de produse, lucrări şi servicii", scrie în forma propunerii legislative aprobate de Senat şi care va ajunge acum, pentru votul decisiv, la deputaţi.
Notă: Mai multe detalii despre OUG nr. 58/2016, potrivit căreia IMM-urile trebuie să participe acum în aceleaşi condiţii ca şi ceilalţi operatori economici la procedurile de atribuire a contractelor de achiziţii publice şi a contractelor de concesiune de lucrări şi servicii găsiţi aici.
Atenţie! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaţilor, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.