Data de 1 februarie 2017 aduce o majorare a salariului minim brut, aceasta fiind, practic, prima hotărâre luată în acest an de noul Guvern al României. Mai precis, salariul minim brut a crescut cu 200 de lei, de la 1.250 de lei, cât era până acum, la 1.450 de lei, în condițiile în care cea mai recentă majorare a fost la 1 mai 2016.
O asemenea decizie are efecte nu numai pentru persoanele fizice plătite cu minimul pe economie, ci și pentru firme. Dacă în cazul cetățenilor vorbim atât de efecte benefice (bani în plus la salariu, de exemplu), cât și de efecte mai puțin dorite (cum ar fi creșterea amenzilor de circulație), în cazul firmelor acestea tind să fie doar negative. Pe scurt, orice majorare a salariului minim se traduce prin creșterea costurilor sau chiar a sancțiunilor.
Notă: Așa cum se poate observa în graficul de mai jos, evoluția valorii salariului minim brut a fost una considerabilă din 2000 și până în anul curent. De la doar 45 de lei (sau, cu alte cuvinte, 450.000 de lei vechi) în ianuarie 2000, acesta a ajuns în februarie 2017 la 1.450 de lei, creșterea din acest interval de ani fiind de peste 3.000%.
În paragrafele următoare am scris despre:
- cheltuielile suplimentare cu salariații plătiți cu minimul pe economie;
- modificarea contractelor de muncă și transmiterea schimbărilor către Inspecția Muncii;
- majorarea sumei de plătit statului pentru firmele mari care n-au salariați cu handicap;
- mărirea plății minime pe oră pentru cei care folosesc zilieri;
- creșterea amenzilor aplicabile persoanelor juridice, ce sunt prevăzute de Codul rutier.
1. Cheltuieli mai mari pentru salariații cu minimul pe economie
Înainte de orice, majorarea salariului minim brut pe economie aduce companiilor o creștere de 245 de lei pentru fiecare persoană căreia îi acordă minimul pe economie.
Concret, costul total al unei firme cu un singur salariat plătit cu cel puțin 1.450 de lei brut este de 1.789 de lei, față de 1.544 de lei, cât se achita până acum pentru o persoană ce primea 1.250 de lei brut. Informații suplimentare despre aceste costuri pot fi găsite în articolul nostru de aici.
Salariul minim brut de 1.450 de lei este calculat pentru un program complet de lucru de 166 de ore, în medie, pe lună, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1/2017. Cu alte cuvinte, este vorba de 8,735 de lei pe oră.
2. Încheierea de acte adiționale la contractele de muncă
Orice modificare a salariului pe care îl primește un angajat implică, în mod automat, încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă și raportarea acestei schimbări către Inspecția Muncii, se arată în legislația în vigoare.
Astfel, atât încheierea actului adițional, cât și raportarea majorării la inspectoratul teritorial de muncă se fac într-un termen maxim de 20 de zile lucrătoare de la data apariției modificării. Prin urmare, angajatorii care măresc salarii minime la data de 1 februarie 2017 trebuie să raporteze acest lucru până la 1 martie 2017.
Transmiterea informațiilor se face online, prin intermediul portalului de la adresa Reges.inspectiamuncii.ro. Însă dacă un angajator deține o semnătură electronică extinsă, raportarea se poate face și la adresa de e-mail pusă la dispoziție de Inspecția Muncii. Dacă aceste variante nu sunt disponibile, atunci transmiterea informațiilor se poate face prin depunerea la sediul inspectoratului teritorial de muncă. Mai multe despre acest subiect pot fi găsite aici.
3. Firmele mari fără salariați cu handicap plătesc mai mult statului
Firmele care au minimum 50 de salariați sunt obligate, conform Legii nr. 448/2006, să încadreze în muncă persoane cu handicap, în procent de cel puțin 4% din totalul angajaților. Dacă nu îndeplinesc această condiție, companiile au de ales între:
- a plăti lunar statului o sumă de 50% din salariul minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care n-au angajat persoane cu handicap;
- a achiziționa produse sau servicii realizate de persoanele cu handicap angajate în unitățile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat, amintită la primul punct.
Să luăm ca exemplu o companie care are exact 50 de salariați. Aceasta trebuie să aibă doi angajați cu handicap. În caz contrar, pentru prima variantă de mai sus, de la 1 februarie 2017 firma trebuie să achite statului 725 de lei (50% din salariul minim brut) x 2 (numărul de angajați cu handicap pe care nu-i are), adică 1.450 de lei în total. Până în ianuarie 2017, o societate cu 50 de angajați, dintre care niciunul cu handicap, trebuia să plătească în total 1.250 de lei.
În varianta a doua de mai sus, de la 1 februarie 2017 compania trebuie să cumpere lunar produse sau servicii realizate de persoanele cu handicap angajate în unitățile protejate autorizate în cuantum de 1.450 de lei, în loc de 1.250 de lei, cât se plătea până ieri.
4. Firmele care folosesc zilieri trebuie să achite bani în plus
Beneficiarii pentru care pot lucra zilierii sunt, conform Legii nr. 52/2011, atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.
În acest sens, cei care folosesc zilieri au o obligație legală de a-i plăti pe aceștia cu o anumită sumă minimă pe oră, ce depinde de valoarea salariului minim brut în vigoare. „Cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”, scrie în actul normativ, cu precizarea că părțile pot stabili și un tarif pe oră mai mare decât cel minim.
Concret, de la 1 februarie 2017, valoarea pe oră a salariului minim brut este de 8,735 lei (pentru o medie de 166 de ore de lucru pe lună), asta însemnând că aceeași valoare minimă este valabilă și la plata zilierilor. Până la finele lunii trecute, tariful minim pe oră al zilierilor era de 7,382 de lei. Informații suplimentare despre subiect sunt în acest articol.
5. Amenzi mai mari pentru încălcarea prevederilor Codului rutier
Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, după cum prevede Codul rutier. Prin urmare, orice majorare a salariului minim aduce și o creștere a amenzilor pentru contravenții rutiere.
Începând cu data de 1 februarie 2017, un punct-amendă este egal cu 145 de lei, așa cum am explicat deja în acest articol, în creștere cu 20 de lei față de valoarea valabilă până de curând. Dintre toate clasele de sancțiuni prevăzute de Codul rutier, a cincea este rezervată exclusiv persoanelor juridice. Mai precis, asta se traduce prin amenzi cuprinse între 3.045 și 14.500 de lei, în condițiile în care până la finele lunii ianuarie 2017 era vorba de amenzi cuprinse între 2.625 și 12.500 de lei.
Printre faptele pentru care o companie poate fi sancționată contravențional se numără necomunicarea, la cererea poliției rutiere, a identității persoanei căreia i-a încredințat un vehicul sau lipsa dotărilor specifice obligatorii pentru admiterea și menținerea în circulație a vehiculelor. De asemenea, poate fi sancționată și neîndeplinirea obligației de a solicita autorității competente înscrierea în certificatul de înmatriculare/înregistrare a datelor pentru identificarea utilizatorului mașinii.