Tariful de utilizare (sau, pe scurt, rovinieta) este o anumită sumă în baza căreia se obține dreptul de a circula pe reţeaua de drumuri naţionale a României, pe o perioadă de timp determinată, conform Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002. Deci, dacă vrei să mergi cu mașina pe autostrăzi, drumurile expres, drumurile internaţionale (fostele drumuri naţionale europene), drumurile naţionale principale şi drumurile naţionale secundare, trebuie să plătești rovinieta.
Pentru a identifica persoanele care nu și-au cumpărat rovinieta, CNAIR folosește în prezent 74 de camere video fixe, a căror locație exactă a fost transmisă în trecut, la solicitarea AvocatNet.ro. Din documentul comunicat rezultă că cele mai multe puncte fixe de control sunt pe Drumul Naţional 1 (Timişul de Sus, Sebeş, Vâlcele, Şercaia, Oşorhei, Bărcăneşti/Româneşti), Drumul Naţional 2 (Iacobeşti, Nicolae Bălcescu, Moţca, Mărăcineni), Drumul Naţional 6 (Sânnicolau Mare, Coşoveni, Mehadia, Drăgăneşti Vlaşca) şi Drumul Naţional 15 (Vaduri, Sângeorgiu de Mureş, Gârleni, Călugăreni). Pentru autostrăzi, camerele video sunt la Petreşti (A1), Glina, Feteşti (A2), Gilău şi Snagov (A3).
În plus față de acestea, mai există alte 14 camere video pentru controlul rovinietei, dar mobile, care sunt împărţite în toată țara. De regulă, acestea funcționează în alte locații decât acelea unde există deja camere fixe: „Pe dumurile pe care nu sunt amplasate sistemele de camere video fixe, pe sectoarele de drumuri naţionale ce pot constitui rute ocolitoare ale punctelor fixe de control sau pe drumurile pe care se înregistrează valori mai reduse ale traficului rutier, fără a exista o procedură prestabilită de amplasare (în funcţie de zonă/drum/interval de timp)", au precizat în trecut reprezentanţii CNAIR, entitate care la acel moment era cunoscută drept Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România.
O altă modalitate de verificare a valabilității rovinietei este prin intermediul personalului împuternicit al Inspectoratului General al Poliţiei Române, al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi al CNAIR (în punctele de trecere a frontierelor).
Tarifele aplicabile în prezent sunt prezentate aici, iar cei care conduc fără să achite aceaste sume de bani riscă să primească amenzi de până la 4.500 de lei, dacă sunt descoperiți de CNAIR. În această situație, șoferii care au circulat fără rovinietă vor primi procesul-verbal de contravenţie în cel mult două luni de la data constatării.
Prin urmare, până la comunicarea efectivă a procesului-verbal (adică maximum două luni de la constatare), șoferii pot să circule cu aceeași mașină fără să mai primească și alte amenzi pentru lipsa rovinietei. Perioada maximă de comunicare a fost extinsă de la 30 de zile la două luni în aprilie 2015, după ce termenul general de comunicare a procesului-verbal de contravenţie a fost dublat la 1 februarie 2015.
Notă: Lista completă cu amplasarea tuturor celor 74 de puncte fixe pentru controlul rovinietei este disponibilă în fişierul anexat articolului.
Comentarii articol (7)