Cerințele generale privind auditarea situațiilor financiare anuale sunt incluse în Ordinul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) nr. 1.802/2014, un act normativ potrivit căruia situaţiile financiare anuale ale entităţilor mijlocii şi mari, precum şi ale societăţilor/companiilor naţionale, societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat şi regiilor autonome sunt auditate de unul sau mai mulţi auditori statutari sau firme de audit.
În plus, sunt supuse auditului și entitățile care, la data bilanțului, depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele criterii:
- totalul activelor: 16.000.000 de lei;
- cifra de afaceri netă: 32.000.000 de lei;
- numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar: 50.
Pentru entitățile enumerate anterior, obligația de auditare se aplică atunci când acestea depăşesc limitele respective în două exerciţii financiare consecutive. De asemenea, acestea sunt scutite de la obligaţia de auditare a situaţiilor financiare anuale dacă limitele a două dintre cele trei criterii menţionate nu sunt depăşite în două exerciţii financiare consecutive.
În ceea privește obligațiile auditorilor statutari (firmelor de audit), aceștia trebuie să exprime o opinie privind consecvenţa raportului administratorilor cu situaţiile financiare pentru acelaşi exerciţiu financiar și întocmirea raportului administratorilor în conformitate cu cerinţele legale aplicabile. Totodată, auditorii trebuie să declare dacă, pe baza cunoaşterii şi a înţelegerii dobândite în cursul auditului cu privire la entitate şi la mediul acesteia, au identificat informaţii eronate semnificative prezentate în raportul administratorilor, indicând natura acestor informaţii incorecte.
Cât despre situațiile financiare anuale ale entităţilor mici şi microentităţilor, acestea se verifică, după caz, de cenzori, ceea ce înseamnă că aceste societăți scapă, de principiu, de auditare.
Atenție! Situațiile financiare anuale pentru 2016 trebuie depuse, ca regulă, până pe 30 mai 2017, unele entități având posibilitatea de a întocmi o variantă prescurtată a acestora. Detalii suplimentare puteți citi aici, aici și aici.
Criteriile în funcție de care se face încadrarea firmei
În funcție de anumite criterii, firmele din România sunt grupate în trei mari categorii: microentități, entități mici și entități mijlocii și mari. Astfel, microentitățile sunt considerate societățile care la data bilanțului nu depășesc limitele a cel puțin două dintre criteriile următoare:
- totalul activelor: 1,5 milioane de lei (echivalentul a 338.310 euro);
- cifra de afaceri netă: 3 milioane de lei (echivalentul a 676.620 de euro);
- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: zece.
Referitor la entitățile mici, Ordinul MFP nr. 1.802/2014 stabilește că acestea sunt entitățile care la data bilanțului nu se încadrează în categoria microentităților și care nu depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele criterii:
- totalul activelor: 17,5 milioane de lei (echivalentul a 3.946.953 de euro);
- cifra de afaceri netă: 35 de milioane de lei (echivalentul a 7.893.906 euro);
- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.
Mai departe, entitățile mijlocii și mari sunt cele care la data bilanțului depășesc limitele a minimum două dintre criteriile următoare:
- totalul activelor: 17,5 milioane de lei (echivalentul a 3.946.953 de euro);
- cifra de afaceri netă: 35 de milioane de lei (echivalentul a 7.893.906 euro);
- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.
Atenție! O întârziere prea mare la depunerea situațiilor financiare expune firmele la posibilitatea de a fi dizolvate. Detalii suplimentare, aici.
Comentarii articol (0)