Încadrarea firmelor în categoriile amintite se face potrivit prevederilor Ordinului Ministerului Finanțelor Publice (MFP) nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate.
Concret, judecând după mărime, firmele sunt grupate în trei mari categorii: microentități, entități mici și entități mijlocii și mari, este lămurit în actul normativ indicat. Astfel, microentitățile sunt considerate societățile care la data bilanțului nu depășesc limitele a cel puțin două dintre criteriile următoare:
- totalul activelor: 1,5 milioane de lei (echivalentul a 338.310 euro);
- cifra de afaceri netă: 3 milioane de lei (echivalentul a 676.620 de euro);
- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: zece.
Referitor la entitățile mici, Ordinul MFP nr. 1.802/2014 stabilește că acestea sunt entitățile care la data bilanțului nu se încadrează în categoria microentităților și care nu depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele criterii:
- totalul activelor: 17,5 milioane de lei (echivalentul a 3.946.953 de euro);
- cifra de afaceri netă: 35 de milioane de lei (echivalentul a 7.893.906 euro);
- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.
În fine, entitățile mijlocii și mari sunt cele care la data bilanțului depășesc limitele a minimum două dintre criteriile următoare:
- totalul activelor: 17,5 milioane de lei (echivalentul a 3.946.953 de euro);
- cifra de afaceri netă: 35 de milioane de lei (echivalentul a 7.893.906 euro);
- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.
În esență, trebuie reținut că regulile ce trebuie respectate de o firmă la întocmirea situațiilor financiare anuale depind de încadrarea într-una dintre categoriile amintite. De exemplu, microentitățile sunt scutite de prezentarea anumitor informații nefinanciare, precum și de elaborarea notelor explicative la situațiile financiare anuale.
Regulile din 2017 pentru întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici au fost stabilite prin Ordinul MFP nr. 166/2017. Conform acestuia, bilanțurile pentru anul 2016 trebuie depuse până la sfârșitul lunii mai 2017. În cazul în care nu știi dacă trebuie să depui situațiile financiare pe anul trecut, aici poți afla căror entități le revine această obligație legală.