În momentul în care înregistrează restanțe la bugetul de stat, de tipul taxelor, impozitelor ori amenzilor, contribuabilii pot accesa o plată eșalonată a obligațiior fiscale, facilitate prevăzută de altfel în Codul de procedură fiscală.
Concret, atunci când se află într-o situație dificilă din punct de vedere financiar, aceștia pot obține din partea Fiscului o eșalonare la plată a obligațiilor fiscale restante, în anumite condiții. Pentru a veni în sprijinul contribuabililor și a-i îndruma pe aceștia să opteze pentru eșalonarea la plată, ANAF a publicat recent o broșură în care prezintă avantajele de care beneficiază cei ce aleg să achite „în rate” datoriile și amenzile, dar și cinci pași ce trebuie urmați pentru ca Fiscul să acorde această facilitate (documentul poate fi consultat în fișierul atașat).
Potrivit Codului de procedură fiscală, un debitor trebuie să îndeplinească cumulativ șase condiții pentru a i se acorda eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale. Concret, e necesar ca acesta:
- să aibă depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal;
- să se afle în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilităţi băneşti şi să aibă capacitate financiară de plată pe perioada de eşalonare la plată;
- să aibă constituită o garanție;
- să nu se afle în insolvență;
- să nu se afle în dizolvare;
- să nu se fi stabilit răspunderea potrivit legislaţiei privind insolvenţa şi/sau răspunderea solidară.
Cei cinci pași de urmat pentru plata "în rate" a datoriilor
Odată îndeplinite condițiile de mai sus, contribuabilul în cauză mai are de îndeplinit câțiva pași, astfel încât să beneficieze de toate avantajele amintite în prima parte a articolului. În primul rând, se va depune o cerere în acest sens, la registratura organului fiscal competent sau prin poștă cu confirmare de primire, cerere care va cuprinde următoarele:
- datele de identificare a debitorului;
- perioada pentru care se exprimă eșalonarea la plată, motivată în luni, și motivarea acesteia;
- suma totală pentru care se solicită eșalonare la plată și/sau amânare la plată, după caz, defalcată pe tipuri de impozite, taxe, contribuții și alte sume datorate bugetului general consolidat și, în cadrul acestora, pe obligații fiscale principale și accesorii. În cazul debitorilor care au înființate sedii secundare înregistrate fiscal, potrivit legii, impozitul pe venitul din salarii se menționează separat pentru debitor și separat pentru fiecare dintre sediile sale secundare;
- justificarea stării de dificultate generate de lipsa temporară de disponibilități bănești și cauzele acesteia;
- mențiuni referitoare la înlesnirile la plată acordate până la data depunerii cererii, în baza actelor normative în materie de înlesniri la plată;
- mențiuni referitoare la bunurile în proprietate, în cazul debitorilor care nu dețin bunuri în proprietate sau acestea sunt insuficiente pentru constituirea garanțiilor la nivelul prevăzut de art. 193 din lege, după caz;
- data și semnătura debitorului/reprezentantului legal/reprezentantului fiscal/împuternicitului.
Odată completată și depusă cererea, aceasta va fi soluționată de organul fiscal competent în cel mult 60 de zile de la data înregistrării sau, în cazul debitorilor cu risc fiscal mic, în 15 zile.
Tot în cadrul acestui al doilea pas, Fiscul va elibera, din oficiu, un certificat de atestare fiscală, care va cuprinde obligațiile fiscale restante existente în sold la data eliberării acestuia, precum și alte creanțe bugetare individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și existente în evidența organului fiscal competent în vederea recuperării.
Dacă toate condițiile de acordare a eșalonării la plată sunt îndeplinite, se trece la pasul cu numărul trei, acolo unde organul fiscal întocmește, în maximum 15 zile de la eliberarea certificatului de atestare fiscală, un acord de principiu.
Practic, prin acest acord de principiu, organul fiscal stabilește perioada de eșalonare, data până la care este valabilă garanția, precum și cuantumul acesteia, printre altele. Pasul al patrulea constă, potrivit documentului publicat de ANAF, în respectarea acordului de principiu.
În final, se ajunge la ultimul pas, al cincilea, acolo unde organul fiscal întocmește decizia de eșalonare la plată, la care se anexează un grafic. Conform acestuia, prima rată are termenul de plată în data de 15 a lunii următoare emiterii deciziei de eșalonare a obligațiilor fiscale.
Desigur, există și varianta în care Fiscul va întocmi o decizie de respingere a cererii, ca urmare a nerespectării condițiilor de acordare a eșalonării la plată.
Ce regulă, eșalonarea la plată poate fi acordată pentru o perioadă de cel mult cinci ani, iar din acest articol aflați care sunt toate obligațiile fiscale ce pot fi plătite în mai multe tranșe. În același timp însă, contribuabilii încadrați în categoria celor cu risc fiscal mic pot beneficia de o astfel de facilitate pentru maximum 12 luni - detalii sunt aici.
Potrivit Fiscului, principalele avantaje de care beneficiază contribuabilii ce aleg eșalonarea la plată sunt:
- suspendarea executării silite pentru sumele care fac obiectul eșalonării la plată a obligațiilor fiscale;
- amânarea la plată a penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale eșalonate la plată în vederea anulării;
- necalculcarea și nedatorarea penalităților de întârziere pe perioada eșalonării la plată, pentru obligațiile fiscale eșalonate la plată, cu excepția situației privind achitarea cu întârziere a ratei de eșalonare;
- posibilitatea participării la licitațiile publice ca urmare a faptului că obligațiile fiscale eșalonate la plată nu sunt considerate obligații fiscale restante.
Notă: Broșura privind eșalonarea la plată, realizată de Fisc, este anexată acestui articol.
Comentarii articol (0)